Imate li tzv. tech neck? Naslonite se leđima na zid i zamolite nekoga da izmjeri koliko je prostora između vas i zida. Ako broj premašuje pet centimetara čitajte dalje...

02/08/2021

Plamenci su rođeni takvi - da bi svijetom hodali pogrbljeni, s glavom uronjenom u vodu. No što je s vama? Jesu li baš sve te poruke, izazovi, zafrkancije i lajkovi na vašem smartphoneu vrijedni dobivanja tzv. tech necka (čitaj, bolovi u vratu i kralježnici s gratis borama)? Evo što vam je činiti kako bi vaš vrat ponovno bio lijep kao u Nefertiti - ako ne i ljepši!

Da jednog dana na Zemlju slete izvanzemaljci daltonisti, zasigurno ne bi razlikovali plamence od ovisnika o pametnim telefonima - jer poza je manje-više jednaka. Hipnotiziran pogled u mobitel, pogrbljena leđa, spušten vrat i glava. Nećemo ulaziti u to tko vam piše i isplati li se tako grbiti tijelo, ali morate znati da taj položaj opterećuje kralježnicu pet puta više od onog uobičajenog, uspravljenog. Naime, glava prosječnog čovjeka teži od četiri do šest kilograma. A kada je sagnete pod kutom od 15 stupnjeva, težina koja pritišće kralježnicu iznosi 12 kilograma.

Želite da nastavimo? Ok, kada glavu sagnete pod kutom od 45 stupnjeva, težina raste na više od 20 kilograma. I sada pomnožite tu težinu s četiri, pet sati zurenja u mobitel na dan, koliko u prosjeku provedemo nad gadgetima i - voilà! Dobili ste rezultat. Ili, bolje rečeno, dijagnozu. No, kao u nekoj lošoj priči, kao da nije dovoljno što kosti i mišiće dovodimo u nezahvalne pozicije, usporedo s unutarnjim devijacijama, pojačano se stvaraju i bore na vratu. Osim toga, koža ispod brade osjetljiva je i bez nekih jačih “nosećih” struktura pa prva počinje labaviti i borati se. I eto nam naboranih vrata i podbratka!

A sada kratka pauza za brzinsko pitanje: Kada ste posljednji put vrat namazali kremom? Kada ste mu posljednji put priuštili neku kvalitetnu regenerativnu masku, piling, kremu za sunčanje ili masažu? Da, to smo i mislili. Vrat je na dnu popisa prioriteta. Hvala, nemamo više pitanja. No rado ćemo otkriti što vam je činiti. Dermatolozi kažu da ono što je dobro za lice, dobro je i za vrat. Dakle, vrat radije nahranite kremom za lice nego onom za tijelo jer je obogaćena hranjivim i anti-age sastojcima. Još je bolja vijest da na tržištu postoje posebne kreme namijenjene njezi baš tog osjetljivog područja. Ako ništa ne pomogne, uvijek možete isprobati RF Needling - kombinaciju microneedlinga i radiofrekvencije kojom se potiče proizvodnja kolagena i elastina. Ili nanesite malu dozu hijalurona koji će vam preko noći “pureći vrat” pretvoriti u Nefertitin, remek-djelo zbog kojeg ćete napokon hodati svijetom onako kako i treba - visoko uzdignute glave. 

Imate li tzv. tech neck? Naslonite se leđima na zid i zamolite nekoga da izmjeri koliko je prostora između vas i zida. Ako broj premašuje pet centimetara, nema dileme, vaš je vrat pod velikim opterećenjem zbog gledanja u mobitel. Imate dijagnozu! 

h

KAKO SE RIJEŠITI OVOG PROBLEMA?

1 Znate kako govore na baletu - glava gore! A ako već gledate u mobitel, tablet ili laptop, spustite na ekran samo oči, ne cijelu glavu. Cosmo savjet: nabavite stol za kojim možete stajati.

2 Možda mislite da ćete izgledati kao da ste progutali metlu, ali zapamtite da je pri sjedenju za radnim stolom važno držati se uspravno te da su vam ruke pod kutom od 90 stupnjeva, a noge čvrsto na podu.

3 Ne zaboravite svako malo ustati, razgibati se, kružiti glavom lijevo desno i podignuti ramena do brade kao da pokazujete kako nemate pojma.

4 Izbjegavajte stres jer svi u kriznim situacijama reagiramo slično - podignemo ramena, glavu isturimo prema naprijed i zgrčimo se spremni na bijeg. Opustite ramena, stavite ruku na trbuh, duboko udahnite i brojite do tri, a onda pri izdisanju brojite do pet. Ovu vježbu ponovite tri puta.

5 Ne zaboravite ni sport. Nije važno hoćete li odabrati pilates, veslanje ili teretanu, važno je da istežete gornji dio tijela te opustite i ojačate ramena i vrat.

6 Prestanite spavati na trbuhu, a ako ste ljubitelj bočnog položaja, nabavite poseban jastuk ili, još bolje, onaj za trudnice, kad već ne možete spavati kao svetac - na leđima s prekriženim rukama na prsima.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj