Huraaa, tako je lako biti lijepa!

19/12/2013

Ne mislimo na kirurške intervencije, preskupe tretmane ni rigorozne dijete. Riječ je o samo nekoliko koraka kojima ćete se brzo i uspješno prebaciti iz kategorije seksi u superseksi

Ah, da je barem istraživanje znanstvenog dvojca Mahrabian & Blum o zakonima privlačnosti bilo objavljeno u mojim tinejdžerskim godinama, koliko bi mi muke prikratilo! Da sam znala podatke koje sada znam, vjerojatno ne bih onoliko puta, gledajući svoj profil dvama zrcalima, očajavala zbog previše prćastog nosa. Niti bih bila gnjevna što mi je gornja usna puuuno tanja od donje. Niti bih zelena od zavisti gledala cure za koje sam mislila da mogu imati koga god požele jer im traperice na guzi tako dobro stoje, a ne plosnato, kao meni...

Ali, dosta mojih jadikovki iz tinejdžerskih dana, krenimo na podatke koji još mogu nabildati moje samopouzdanje (iako sam već debelo u 30-ima), a vjerujem i vaše... Koje to fizičke osobine najviše privlače suprotan spol, zapitali su se oni spomenuti stručnjaci. I, koliko su u igri zavođenja važni naši nepromjenjivi atributi (npr. visina i oblik tijela), a koliko promjenjivi (npr. stil odijevanja i njegovana koža). A onda su se bacili na istraživanje: pozvali su 117 studentica i studenata te im pokazivali fotografije 76 osoba suprotnog spola i zatražili da ocijene privlačnost osoba s fotografija.

Nakon toga svim je ispitanicima izmjerena (da, i to se može mjeriti) emocionalna reakcija na svaku od osoba s fotografija. Uslijedila je statistička analiza i – voila: znanstvenici su utvrdili tko je najprivlačnji i zašto. Jeste li spremni na odgovor? Evo ga: studenti su najprivlačnijima ocijenili osobe čije bi se vrline mogle svesti pod zajednički nazivnik – briga o sebi. Njegovana koža, lijepa kosa, odjeća koja dobro pristaje, držanje tijela i zdrava težina vrline su koje su dijelile osobe čije su fotografije dobile najviše ocjene studenata.

I zato onaj hura iz naslova jer možda ne možemo birati oblik tijela ili nos, ali možemo se namazati mlijekom nakon tuširanja, staviti masku na kosu, odabrati koji nam kroj najbolje stoji (i ispeglati odjeću), uspraviti se i ponekad preskočiti desert. Nema plastične kirurgije, muka u teretani ni gladovanja. Osim ovih vrlina koje uključuju brigu o izgledu, postoje još dvije koje snažno privlače suprotan spol: muževnost, odnosno ženstvenost te ugodna osobnost. Ženstvenost uključuje malo make upa, dužu kosu i govor tijela, a ugodna osobnost obuhvaća vedrinu te pozitivan i prijateljski stav. I, što mislite, možete li vi to? Naravno da možete. Zauzmite pozu, nasmiješite se i budite vedri i dečki će vam se bacati pod noge. Ali, hajdemo još jednom ponoviti kako možemo postati lijepi i privlačni suprotnom spolu.

Njega tijela

Ne, ne mislimo na silne skupe tret­mane čije nazive jedva izgovaramo a da ne polomimo jezik, nego na ono što više‑manje možete sami obaviti u svojoj kupaonici. Budite čisti, njegujte kožu, dobro mirišite i riješite se viška dlačica i rožnatog tkiva. I zasluženu pozornost posvetite svojim zubićima...

Odijevanje

Oh, jako volimo trendove, ali ako si ne možete iz sezone u sezonu priuštiti dobre trendi komade, radije investirajte u nekoliko kvalitetnih evergreen komada. Njih zatim upotpunite trendovskim dodacima. Vaša odjeća ne mora biti preskupa, ali vam mora lijepo pristajati (skrivajte loše i istaknite dobre točke na svom tijelu), mora biti održavana (da, ponekad ćete nešto morati oprati na ruke i da, morat ćete je peglati). I, nijedan, ali nijedan komad na vama ne bi smio izgledati kao zadnji ‘jeftilen’.

Držanje tijela

Otkrivamo vam tajnu koja čini čuda. Ispravite leđa. Podignite malo bradu (ali ne previše da ljudi ne počnu misliti da ste progutali metlu i da nosom parate oblake). I ramena gurnite malo prema natrag. Lijepo držanje je seksi. A ne košta vas ni novca ni velikog truda.

Stav

Smiješite se. Budite vedri, pozitivni i prijateljski. Samo da znate, bljesak pozitivnog stava u sekundi može zamračiti sve vaše stvarne ili umišljene nedostatke. Pa, budite nam veseli i uživajte u tom dejtu koji vam se smiješi...

Prehrana i tjelovježba

Prije svega, želimo da bude jasno kako ne govorimo o savršenoj guzi ni isklesanim nadlakticama. Iskreno, pucamo na vaše zdravlje (da nemate puno kilograma viška, golem opseg struka, ali ni da se iscrpljujete dijetama i mislite da je samo mršavo lijepo). Želimo da jedete raznovrsno i zdravo, da se ne prejedate i ne izgladnjujete, da se krećete, bez obzira kamo – u fitnes dvorani, po kvartu ili stepenicama – i da pazite na svoje zdravlje. Ženstvenost Mislite da niste dovoljno ženstveni? Nema veze, i to možete popraviti. Malo make upa (s naglaskom na usne ili oči), tretmani za kosu (duga je dečkima privlačnija), komadić nakita ili štiklica... i to je to.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj