Borite se s onom jednom crnom dlakom koja vam raste iz brade? Dajte pet! Mi isto

02/02/2021

Znamo i zašto.

Zamislite situaciju: sjedite ispred kamina s frajerom iz snova. Cijeli ste se prethodni dan uređivali kako bi svaka pora bila prekrivena, svaka vlast stajala na pravom mjestu, svaki dio vašeg outfita bili savršeno u skladu jedan s drugim, on vam se približava i prvo što mu upada u oči je ona jedna debela crna dlaka na vašoj čeljusti koju ste sigurno i definitivno iščupali ovog jutra.

Ozbiljno?!

OK, u stvarnom svijetu frajer u toj situaciji vjerojatno ne bi primijetio to što vi vidite iako ste uvjereni da je dlaka toliko velika da ju vidite i bez ogledala, ali to ne znači da se ne radi o vjerojatno jednoj od najiritantnijih pojava koju, ne brinite, ima gotovo svako žensko lice.

Pa, čemu ta razlika u teksturi?

Dok žene na svojem licu uglavnom imaju velus (fine, nepigmentirane dlačice), one koje imamo na bradi su terminalne (guste i tamne dlake). Naime, brada se uglavnom smatra muškim područjem, a pojavu na koju ćemo se svi rado požaliti bar nekoliko puta (dnevno?) nazivamo hirzutizam.

Riječ je medicinskoj pojavi koja je često uzrokovana sindromom policističkih jajnika, ali se događa i prilikom uzimanja kontracepcijskih pilula ili slučaju bolesti nadbubrežne žlijezde. Drugim riječima, vaše iritante dlake na bradi, ali i nekim drugim mjestima događaju se zbog takve ravnoteže androgena (testosterona, estrogena, DHT-a i drugih hormona), a onda kad je takva neravnoteža izraženija, deblje dlake mogle bi se početi pojavljivati i na drugim mjestima kao što su prsa, prsti, leđa i ostala područja na kojima su muškarci obično dlakaviji od žena.

Istina je da za ovo stanje, iako potpuno bezopasno, ali iznimno iritantno, nema nekakvog čarobnog rješenja. Štoviše, takve će se pojave sve češće pojavljivati s godinama budući da se s vremenom razina estrogena smanjuje što rezultira sve veći broj terminalnih dlaka.

Ipak, živimo u 2021. godini gdje lasere uredno, poput pincete, možemo koristiti i kod kuće. Pa, ako je stvarno velika panika, nekoliko tretmana pobrinut će se da sve te iritantne i neposlušne dlačice trajno uklonite.

Drugim riječima, ne brinite, niste same. Znamo sve o iritantnim dlakama na mjestima gdje ih doista ne želimo imati. Ipak, mirno spavajte znajući da će on ipak uvijek imati bar tisuću i jednu više od vas.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj