Vaša će koža, kosa i nokti najbolje izgledati kada hormoni budu u ravnoteži!

18/12/2021

Hormoni. Iako ih obično povezujemo s kronično lošim raspoloženjem i ponašanjem u tinejdžerskim danima, i iako se oni smiruju s godinama, oni su i dalje dobrim dijelom zaslužni za stanje naše kože. Oni su ti koji odlučuju hoće li nam koža biti masna, puna akni ili će biti blistava.

Kada su hormoni van ravnoteže, to se vidi na našoj koži, kosi i noktima. Višak muških hormona (koje imamo i mi žene) uzrokovat će masniju kožu i pojačanu dlakavost. I kod muškaraca i kod žena višak muških hormona može dovesti do razvoja akni. Premalo ženskih hormona (estrogena i progesterona) rezultirat će suhom kožom, s nedostatkom kolagena i elastina.

Vaši će koža, kosa i nokti najbolje izgledati i biti najzdraviji kada hormoni budu u ravnoteži, a kako biste to postigli, donosimo stvari koje biste trebali izbjegavati budući da doprinose hormonalnom disbalansu.

Pušenje

Pušenje smanjuje lučenje estrogena iz jajnika i uništava zalihe estrogena u jetri. Ukratko, hormoni će vam ispasti iz ravnoteže zbog čega će vaša koža patiti (a i ostatak tijela).

Nedostatak sna

Nedovoljno sna izazvat će stres za vaše tijelo, što će dovesti do otpuštanja hormona stresa poput adrenalina i testosterona, a koji će intenzivirati lučenje žlijezda lojnica. Vaša će koža biti masnija i sklonija brojnim nepravilnostima.

Kravlje mlijeko

Nećemo vam preporučiti da prestanete konzumirati mliječne proizvode, no morate biti svjesni da mlijeko sadrži vlastite hormone koji nakon unosa u organizam nastavljaju biti aktivni pa mogu uzrokovati iste probleme kao i svi ostali hormoni.

Prerađena hrana

Svi smo svjesni koliko su prerađene namirnice poput bijelog brašna nezdrave, no mnogi ne razmišljaju o utjecaju istih na kožu. Kada probavimo ovakve namirnice, povećava se razina šećera u krvi zbog čega se proizvode i povećane količine inzulina. A veće količine inzulina znače lučenje više muških hormona što dovodi do proširenih pora i problema s tenom. Držite se voća, povrća te integralnih namirnica.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj