Evo kako ćete se riješiti suhe kože

14/11/2013

Suha koža je najčešće privremeni problem koji se, na primjer, pojavljuje samo u zimi, a mi imamo super rješenje koje se odaziva na ime Eucerin

Suha koža je najčešće privremeni problem koji se, na primjer, pojavljuje samo u zimi. U većini slučajeva ne predstavlja ozbiljan problem, ali može biti vrlo neugodan. Uglavnom nastaje uslijed djelovanja vanjskih faktora koje je moguće, djelomično ili u potpunosti, kontrolirati. Uzroci nastanka suhe kože mogu se svrstati u nekoliko skupina: genetsko naslijeđe (atopijski dermatitis i psorijaza), vanjski čimbenici (niska temperatura, suhi zrak, agresivna sredstva za čišćenje i sredstva za osobnu higijenu s puno alkohola), alergije (prvenstveno alergija na grinje) i biološko starenje (starenjem koža gubi sposobnost zadržavanja vlage).

Suha koža može biti posljedica i različitih bolesti poput dijabetesa, atopijskog dermatitisa, psorijaze, te hipotireoze, stanja kada štitnjača proizvodi premalu količinu hormona štitnjače, smanjuje aktivnost žlijezda lojnica i znojnica, što onda dovodi do pojave grube i suhe kože.

Simptomi suhe kože su osjećaj zategnutosti na koži, smežurana i/ili hrapava koža, intenzivni svrbež, blago ili jače ljuštenje i perutanje kože, crvenilo, te blage linije i duboke fisure (rane) koje mogu krvariti.

Iako se suha koža najčešće manifestira na rukama i donjem dijelu nogu, područja koja zahvaća variraju od osobe do osobe. Znakovi i simptomi, nadalje, ovise o dobi, zdravstvenom stanju, mjestu boravka, količini vremena koja se provodi na otvorenom i uzroku problema.

y

Ispravna njega suhe kože

Kronični ili ozbiljni problemi suhe kože zahtjevaju konzultaciju s dermatologom. No, svatko za sebe može učiniti ponešto kako bi spriječio nastajanje problema, uključujući korištenje hidratantnih krema, smanjenje količine tuširanja/kupanja, te izbjegavanje jakih sapuna koji isušuju kožu. Kako bi kožu održali vlažnom i zdravom koristite hidratantne losione koji će spriječiti gubitak vlažnosti kože. Najbolje djeluju bogatiji losioni i ulja. Ulje se zadržava mnogo dulje u koži od losiona i spriječava isparavanje vode iz površinskih slojeva kože.

Eucerin® Suha koža je posebna linija namijenjena svim oblicima suhe kože: za suhu i izrazito suhu kožu te onu koja naginje atopiji (za zrelu kožu, kožu kod dijabetesa, atopijskog dermatitisa, psorijaze). Eucerin® proizvodi nje- guju suhu kožu urejom, laktatima i koži srodnim lipidima. Ureja dugoročno veže vlagu u koži, osiguravajući dugo- trajnu hidrataciju. Proizvodi s omega masnim kiselinama jačaju barijeru kože, a sadrže i licocalchon koji učinkovito ublažava crvenilo i svrbež.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj