Eko-beauty

01/07/2020

Je li moguće svoju beauty-rutinu učiniti ekološkom? Da. Jedan po jedan ekološki korak.

Evo jedne informacije od koje će vam se možda malo smučiti život: ambalaža beauty proizvoda (od pakiranja maskare do celofana u koji je umotana krema za lice) čine gotovo trećinu - da, JEDNU TREĆINU - sveukupnog smeća koje proizvedemo. To je katastrofa! Doslovno. Kao netko tko svake godine testira nekoliko desetaka, ako ne i stotina proizvoda, osjećam se posebno krivom za to. Zato sam odlučila nešto poduzeti te početi razmišljati o ekologiji i održivosti. Pritom ne mislim na “green” beauty proizvode (koji su sami po sebi sjajni, ali ne nužno i održivi), nego na one koji su u biorazgradivoj ambalaži, bez plastike i/ili se mogu reciklirati.

Prva je na redu golema plastična boca gela za tuširanje. Zamjenjujem je sapunom pakiranim u kompostabilni papir (zasad je sve dobro prošlo). Nakon toga, umjesto omiljenog šampona i regeneratora Oribe, koje inače koristim, uzimam Lushove koji su bez ambalaže (i divno mirišu). No sama pomisao na to da bih se trebala odvojiti od svoje opsežne kolekcije preparata za lice s retinolom, vitaminom C i ostalih seruma je - grozna. (Nemojte zaboraviti da pritom ne mislim samo na privatni život nego i poslovni. Beauty je moj posao!) Nakon mnogo istraživanja pronašla sam nekoliko zamjenskih održivih varijanti brendova Kinship i Ren. Osim što inače imaju kvalitetne proizvode (npr. Kinshipov gel protiv prištića, koji je genijalan), oba brenda koriste recikliranu plastiku prikupljenu iz oceana (Ocean Waste Plastic, OWP). Osim toga, udružili su se s trećom stranom - nezavisnom organizacijom TerraCycle, specijaliziranom za reciklažu stvari koje je komplicirano preraditi, primjerice plastična ambalaža za kozmetiku.

Kada govorimo o make upu, opcije su mnogo ograničenije, i puno mi je dulje trebalo da pronađem proizvode koji mi doista odgovaraju. Sve dok nisam naišla na ruževe za usne Ilia te palete sjenila Āether Beauty, koji svojom pigmentacijom ozbiljno konkuriraju konvencionalnim brendovima. Moja nova beauty rutina traje već tri mjeseca, a nijednom nisam posegnula za vlažnom maramicom za skidanje make upa. Ne mislim da sam preko noći postala Greta Thunberg, ali mislim da su mali koraci važni. Bolje je uvesti beauty rutinu koja manje uništava planet nego ne poduzeti ama baš ništa.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj