Pustite 'bapske priče'! Majonezi sigurno nije mjesto na vašem licu. I još nekim sastojcima...

11/02/2021

Volimo prirodnu kozmetiku, ali negdje i dermatolozi povlače crtu.

U posljednje vrijeme, čini se, vrijedi ono "Ako dolazi od biljke ili iz vašeg hladnjaka, onda se može staviti i na lice". Naposljetku, ako je sigurno za jedenje, zašto onda ne bi bilo za vanjsku upotrebu?! E, nije uvijek tako.

Samo zato što cijedite limun u vodu, a zobenu kašu jedete s cimetom, ne znači da će baš ti sastojci ten pretvoriti u onaj s naslovnica. Vrijeme je da neke kućne recepte zauvijek bacimo u zaborav.

 

1. Sok od limuna

limun

Možda ste negdje čuli da limunov sok slobodno možete koristiti kao toner, tretman protiv akni ili za uklanjanje tamnih mrlja na koži. Vrijeme je da prestanete! "Limun je kiselina koja može promijeniti pH vrijednost kože, uništiti zaštitni sloj, olakšati upalu i iritaciju, pa čak i stvoriti ožiljke", kaže dr. Mona Hogara, dermatologinja. Osim toga, sok od limuna može potaknuti veću osjetljivost od UV zraka što znači da će vaša koža brže i lakše nastradati na suncu. Kratko i jasno - limun volimo samo u svojoj salati.

2. Majoneza

majoneza

Čuli ste da je majoneza super stvar za suhu kožu koja se ljušti? Radije se držite hidratantne kreme. Iako direktno ne šteti koži, majoneza će brzo začepiti pore, a to je zadnja stvar koju želimo ako je naša koža ionako sklona aknama. Naime, ova će kombinacija ulja i jaja biti savršen recept za... prištiće.

3. Alkohol

alkohol

Ako je vaša koža masnog ili miješanog tipa, vjerojatno mislite kako će trljanje alkohola biti savršeno rješenje za čišću kožu. Ipak, alkohol je previše agresivan za naše lice. "Trljanje alkohola uklonit će i esencijalne lipide, proteine i masti koje štite zaštitni sloj kože, tako ju ostavljajući slabom i sklonom upalama", objašnjava Gohara.

4. Soda bikarbona

soda bikarbona

Možda ste čuli i za fantastičnu mješavinu sode bikarbone i meda kao savršenog borca protiv akni, odnosno super prirodnog pilinga. Gohara savjetuje da zaboravite i na taj kućni recept. Budući da soda bikarbona (koja je alkalna) mijenja pH kože, ovo bi moglo dodatno oštetiti gornji sloj kože ostavljajući je otvorenom za bakterije i ostale prljavštine. Želite crvenu, iritiranu pa čak i spaljenu kožu? Nismo ni mislili.

5. Sirova jaja

jaja

Neki ljudi za zatvaranje pora predlažu masku za lice od bjelanjaka i dok ćete nakon isprobavanja pomisliti: "Hej, ovo stvarno djeluje", kvaka je u posljedicama koje ona ostavlja. Naime, sirova jaja sadržavaju bakteriju salmonele koja može prouzrokovati trovanje hranom. Štoviše, čak 80 tisuća slučajeva bolesti povezanih hranom svake godine vode do jaja kontaminiranih salmonelom, navodi FDA. Zato bi možda bilo pametno sirova jaja držati izvan dometa ustiju. Popularne K-beauty maske s ekstraktom jaja ne dolaze s istim rizikom budući da nisu napravljene od sirovih jaja.

 

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj