Što uzrokuje opekline od brijanja i kako se konačno riješiti tih iritantnih bubuljica

31/03/2021

Drage naše, bikini sezona službeno može početi!

Kada je u pitanju depilacija, ne postoji idealna metoda, a kada kažemo da ne postoji idealna metoda. Vosak boli, epilator pripada devetom krugu pakla, a žilet, iako bezbolan i najbrži oblik depilacije, naše osjetljivo u sekundi pretvara u kožu prosječnog tinejdžera.

I, dok se potajno nadamo kako ćemo se svi jednoga dana ipak odlučiti za opciju zvanu LASER i trajno ukloniti neželjene dlačice, ipak postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bi vidljivo smanjili neugodne posljedice.

Koristite pjenu odnosno kremu za brijanje

Iako zvuči očito, prvi ćemo priznati kako u naš plan brzinske depilacije pod tušem rijetko ulazi i ovaj korak. Za one s posebno osjetljivom kožom, birajte njegujuću kremu i dopustite joj minutu djelovanja prije nego započnete s depilacijom. Ona će se pobrinuti da vaša koža ostane zaštićena od posjekotina, ali i iritacije kože čineći ju hidratiziranom i mekom čak i nakon ispiranja.

Koristite novu oštricu

Redovito mijenjanje oštrice (jednom tjedno) spriječit će vas od depilacije tupim žiletom koja je ujedno i najčešći razlog crvenih bubuljica, uraslih dlaka i iritacije prouzrokovane čupanjem dlačica iz kože.

Redovito koristite piling

Iako se ne preporučuje onda kada je koža već iritirana, prevelika nakupina mrtve kože ili proizvoda za tuširanje brzo će isprovocirati urasle dlačice. Korištenje pilinga dvaput tjedno znatno će smanjiti taj efekt.

brijanje

Budite konzistentni

Ako je žilet vaša broj jedan opcija za depilaciju, pobrinite se da redovito brijete dlačice, a to posebno vrijedi za one s kovrčavim dlačicama koja češće urasta u kožu.

Dezinficirajte oštricu prije korištenja

Ovo se posebno odnosi na oštrice namijenjene za nekoliko korištenja. Naime, budući da većina nas svoje žilete čuva u vlažnoj i toploj kupaonici, oštrica će u tom razdoblju na sebi prikupiti određenu količinu bakterija koju ćete, propustite li dezinficirati oštricu, brzo prenijeti na svoju kožu. Da bi stvar bila gora, te će se iste bakterije uvući u bilo koju sitnu porezotinu koja se dogodi tijekom depiliranja (što je u slučaju osjetljive kože svakodnevna pojava). Srežite problem u korijenu i oštricu prije svakog korištenja lagano prebrišite medicinskim alkoholom.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj