Nakon 25 godina, koža počinje stariti. Jeste li to znali?

24/04/2020

Sada znate. Idemo to riješiti.

Do 25. rođendana, ako nije unesrećena problematičnošću tinejdžerskih prištića, naša koža ne zahtijeva mnogo njege. Ten je ujednačen, koža elastična, jedra, zdrava i izgleda kao milijun dolara. Kada proslavi 25. rođendan, dolazi do promjena.

Čak i ako to ne primijetimo, najčešće se prvo pojavljuju tanke linije, a potom i bore. S vremenom doživljavamo gubitak volumena i elastičnosti. Čvrstoća i sjaj kože se smanjuju, a bore produbljuju.

Da, starenje kože prirodan je proces koji u mnogočemu ovisi o čimbenicima na koje ne možemo utjecati, kao što je majka priroda ili, točnije rečeno, genetika. No postoje i vanjski čimbenici, a na mnoge od njih možemo pozitivno utjecati. Neke životne odluke (poput količine izlaganja suncu ili prehrane) mogu ubrzati starenje kože i prouzročiti njezino prerano starenje. Donošenje razboritih odluka i pružanje potrebne zaštite mogu pomoći koži da dulje zadrži mladolik izgled.

Jeste li znali da koža godišnje izgubi 1,5% kolagena?-0335644434


Što se točno događa nakon 25. rođendana?

Starenjem kože mijenja se njezina struktura. Smanjuju se elastičnost, čvrstoća, sjaj i otpornost, a povećava količina bora. Gubitak elastičnosti, kao i pojava dubokih bora glavni su problemi starenja zrele kože.

U mladoj koži dermalno je tkivo jako te sadrži velike zalihe kolagena i elastina koji pomažu kožu održavati čvrstom i glatkom. Starenjem se smanjuje njihova razina (s time da gubimo čak 1,5% kolagena godišnje!). To narušava strukturu dermalnog tkiva uzrokujući gubitak “snage” kože. Ona je manje čvrsta na dodir, a bore se produbljuju.

Jedan je od ključnih čimbenika gubitka čvrstoće i produbljivanja bora smanjena proizvodnja hijaluronske kiseline. Prirodno proizvedena u mladoj koži okružuje stanice pomažući im da zadrže vlažnost. S godinama se njezina proizvodnja usporava, a koža postaje suša te gubi punoću i čvrstoću. Stoga, zdravi odabiri pomažu zadržati kontrolu nad procesom starenja, a uz to i koža izgleda bolje.

Kako ga nadomjestiti?

Tijekom posljednjeg desetljeća intenzivno istraživanje starenja kože pokazalo je da je glavna razlika između mlade i stare kože zdravlje i integritet kolagenskog matriksa u dermi. Održavanje zdravlja i strukture kolagenske matrice ključno je za rješavanje tih problema i može dramatično poboljšati mladenački, zdrav izgled kože.

Ovo su probrani borci koji pomažu u borbi za kolagen. Živio kolagen!

YSL Pure Shots Perfect Plumper Face Cream, 835 kn, douglas.hr 

YSL Pure Shots Perfect Plumper Face Cream, 835 kn, douglas.hr

 

Eucerin Elasticity + Filler ulje za lice, 293 kn, eucerin.hrEucerin Elasticity + Filler ulje za lice, 293 kn, eucerin.hr

Avon Anew Skin Reset Plumping Shot serum za lice u ampulama, 149,90 kn, avon.hr

Avon Anew Skin Reset Plumping Shot serum za lice u ampulama, 149,90 kn, avon.hr

Biologique Recherche Sérum Collagène Natif, (30 ml) 503 kn, www.biologique­recherche.hrBiologique Recherche Sérum Collagène Natif, (30 ml) 503 kn, www.biologique­recherche.hr

Yasenka Skinage Collagen Prestige 10000, yasenka.hrYasenka Skinage Collagen Prestige 10000, tekući dodatak prehrani sa 10.000 mg hidroliziranog kolagena, 255 kn, yasenka.hr

I.P.

Novo

Komentiraj