Bizaran TikTok trend tjera korisnike da u šampone miješaju kontracepcijske pilule

21/12/2020

Antibebi-pilule kao tajna bujne duge kose? Najnoviji trend na TikTok-u opazio je itekako velik broj ljudi. O čemu se zapravo radi?

Iako nas, čini se, više nijedan trend ne može previše iznenaditi, onaj najnoviji, koji se sastoji od miješanja praha kontracepcijskih pilula u šampone, izaziva i više od jednog bitnog pitanja, ali i ono najvažnije - radi li se o potencijalno opasnoj igri?

Čini se kako je ideja iza originalnog posta bila ta da bi visoka razina estrogena u hormonalnim kontraceptivima mogla poslužiti kao savršeni “booster” za punije i jače uvojke što je bio i više nego dovoljan razlog da ogroman broj TikTokera pokuša isto.

@joules_rose

I heard #birthcontrolpills in your shampoo is supposed to helps with hair growth #somehoemessedupmyhair #fyp #birthcontrol #hairgrowthtips

♬ Elevator Music - Bohoman

No, ubrzo su se javili liječnici diljem svijeta kako bi smjesta opovrgnuli ovu ludu teoriju: “Dok razina hormona doista igra ključnu ulogu u svim oblicima rasta, smrvljene kontracepcijske pilule u vašem šamponu neće postići apsolutno ništa”, objasnila je dr. Shirin Lakhani.

Naime, struktura kontracepcijskih pilula jednostavno nije dizajnirana da ih koža (čak i smrvljene) na bilo koji način može upiti, ali djelomično razumije zašto bi toliki broj ljudi nasjeo na trik.

Srećom, rast kose možemo potaknuti na puno normalniji (i jednostavniji) način, počevši od dijete bogate vitaminom B koje možemo pronaći u lisnatom, ali korjenastom povrću.

@uwubrat

Trying to grow my hair out for like 2 years now lol #hair #hairgrowthtips #hairgrowthjourney #birthcontrol #hispanicmoms #fyp

♬ Stunnin' (feat. Harm Franklin) - Curtis Waters

“Kosi je za rast potreban biotin koji potiče proizvodnju sebuma. Sebum ovlažuje i hrani tjeme održavajući vašu kosu zdravom i čvrstom”, objasnila je.

Pa, dok ovo možda ne spada u bizarne trendove opasne po život kao mnogi prije ovog, čini se kako je mit konačno opovrgnut. Možemo li sada pustiti kontracepcijske pilule na miru i ostaviti ih onima koji će ih koristiti u pravilne svrhe?

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj