BEAUTY Q&A: dr. Dinko Bagatin

07/11/2018

7 najčešćih pitanja koje žene imaju kod povećanja grudi

Savršeno oblikovane grudi koje su u idealnoj proporciji s ostatkom tijela san su mnogih žena i djevojaka koje svakodnevno dolaze u ordinacije estetskih kirurga u potrazi za poboljšanjem izgleda. Ako imate male grudi i smatrate da vam to utječe na samopuzdanje ili jednostavno niste zadovoljne izgledom svojih grudi, te probleme danas možete riješiti u jako kratkom roku. Zamolili smo dr. Dinka Bagatina, člana žirija ovogodišnjeg Cosmopolitan Beauty Awards 2018. natječaja da nam odgovori na 7 najčešćih pitanja koja mu se postavljaju kada se žene odluče na estetsku korekciju grudi. 

Cosmo: Je li vježbanje prirodni neprijatelj prpošnog poprsja?

Dr. Dinko Bagatin: Vježbanje je uvijek dobro i preporučljivo za cjelokupno zdravstveno stanje. Preporuka je uvijek vježbati kako bi tijelo ostalo u formi i, naravno, održalo se zdravim. Vježbanje se savjetuje nakon svakog kirurškog zahvata, pa tako i nakon povećanja grudi. Naravno, nakon određenog razdoblja u skladu s oporavkom. Potpuna tjelesna aktivnost savjetuje se nakon šest do osam tjedana od povećanja grudi.


Hoće li se grudi objesiti ako se ne nosi grudnjak ili ako se nosi sportski top?

Naravno da neće. Nenošenje grudnjaka samo po sebi neće dovesti do toga da će vam grudi s vremenom postati obješene. Na to utječe isključivo sama veličina grudi i sila teže.


Osim kirurškog zahvata, postoje li vježbe ili neki drugi načini na koje možemo održavati željeni izgled grudi?

Nažalost, nema točne vježbe ili nekog drugog načina na koji možete utjecati na izgled svojih grudi. Kako bi žena postigla željeni izgled grudi, izvode se estetski zahvati, poput povećanja, zatim kombinacija podizanja i povećanja ili podizanje i smanjenje grudi. Ima i drugih zahvata, ali ovi su najčešći.

boob2


Utječe li zahvata povećanja implantatima jednog dana na dojenje?

Žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema ni tijekom ni nakon trudnoće. Preporuka je nakon zahvata povećanja grudi pričekati šest mjeseci prije trudnoće kako bi se tkivo dojke normalno oporavilo. Nakon toga može se uredno dojiti jer dojka ostaje funkcionalno aktivna bez obzira na implantate. Genetika ima mnogo važniji utjecaj na dojenje jer čak trećina žena u općoj populaciji ne može dojiti, dok dvije trećine mogu.

U usporedbi sa stanjem otprije 15-ak godina, kolika je razlika u 'finoći materijala' i je li napredovala sam tehnika izvedbe operacije grudi?

Tehnologija izrade napredovala je u smislu da su implantati sve kvalitetniji i sve sigurniji. Također, sve su sličniji tkivu samih dojki pa tako daju prirodniji izgled i opip. U Poliklinici Bagatin koristimo najkvalitetnije implantate Mentor, proizvođača Johnson&Johnson, koji su vrlo mekani i slični tkivu. Postoje dva glavna oblika implantata, okrugli i anatomski, ali i vrlo velik broj modela koji su različite veličine i različitog profila, što omogućava individualan pristup svakoj pacijentici. Univerzalna je preporuka da se implantati zamijene 10 godina nakon operacije. No, ako su dijagnostičke pretrage uredne, kao što je klinički i ultrazvučni nalaz te magnet grudi, onda oni mogu ostati i duže.


Koliko traje oporavak nakon zahvata povećanja?

Oporavak traje tjedan dana, s time da su prva tri-četiri dana nakon zahvata bolovi nešto jači, a onda se sljedećih sedam dana postupno smanjuju. U vrlo rijetkim slučajevima oni mogu trajati i nešto duže, oko mjesec dana nakon operacije.

boob

Jeste li ikad morali odgovoriti pacijenticu od povećanja ili smanjenja grudi i zašto?


Ako pacijentica nije sigurna želi li povećanje grudi ili ako ima nerealna očekivanja, tada ne operiramo. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji koju koristimo u Poliklinici, za određene zahvate, poput korekcije grudi, prethodno izvodimo snimanje na Vectra XT 3D simulatoru. To znači da možemo vizualizirati očekivani rezultat nakon operativnog zahvata. Pacijentica prvo vidi realno, postojeće stanje na određenom dijelu tijela, a zatim se mapiranjem anatomije i stvaranjem simulirane fotografije dobiva prikaz rezultata.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj