AlpStories gelovi za tuširanje – nježni prema vašoj koži

12/05/2015

Suha koža je tip kože s kojim se najčešće rodimo ali može biti privremeni problem. Uglavnom nastaje uslijed djelovanja vanjskih faktora koje je nemoguće kontrolirati. Suha koža obično je i vrlo osjetljiva te sklona iritacijama, ali i upalama a nastaje uslijed nedostatka vlage odnosno kada lojne žlijezde ne proizvode dovoljno sebuma.

SIMPTOMI SUHE KOŽE:
osjećaj zategnutosti na koži
smežurana i/ili hrapava koža
intenzivni svrbež
ljuštenje kože
crvenilo i rane koje mogu krvariti

UZROCI SUHE KOŽE:
genetsko naslijeđe (atopijski dermatitis i psorijaza)
vanjski čimbenici (niska temperatura, suhi zrak, agresivna sredstva za čišćenje i higijenu s puno alkohola)
alergije
biološko starenje
bolesti (dijabetes, hipotireoza..)

(ovdje kliknite za besplatni voucher za isprobavanje gelova za tuširanje)

yKAKO NJEGOVATI SUHU KOŽU? Kronični ili ozbiljni problemi zahtijevaju konzultaciju s dermatologom, no svatko može za sebe učiniti ponešto u sprečavanju problema: korištenje hidratantnih krema i/ili hranjivih biljnih ulja, smanjenje količine umivanja i tuširanja, te izbjegavanje jakih sapuna koji isušuju kožu. Čišćenje suhe kože treba se provoditi mlakom vodom i vrlo blagim sredstvima koji ne sadrže isušujuća sredstva poput SLS-a, propylen glycola i drugih.

Suha koža ima poremećaj u stvaranju lipida (nije sposobna sama stvoriti potrebnu količinu lipida) i zato joj je potrebno dodatno hraniti hranjivim biljnim uljima. 

(Više o Alpstories kozmetici – ovdje!)

Najčešća i najbolja biljna ulja za njegu suhe kože su argan, bademovo ulje, makadamija, macerat nevena, ulje koštica marelica, shea maslac, pšenične klice i mnoga druga. U slučaju da birate hidratantne i hranjive kreme, treba obratiti pažnju na sastojke koje sadrži. Izbjegavati alkohole i konzervanse te birati neven, argan, aloe veru te hijaluronsku kiselinu kao djelatne sastojke.

y

Prije odlaska u krevet najbolje je koristiti kombinaciju ulja i kreme a jednom tjedno napraviti kupku u koju dodamo žlicu biljnog ulja poput bademovog ili nevenovog ulja. Nakon kupanja, na vlažnu kožu utrljamo bogati sloj mlijeka za tijelo ili nekoliko kapi biljnog ulja kojim uvijek možemo obogatiti preparate.

Vrlo je bitno izbjegavati zagrijane prostore kao i iznenadne promjene temperature. Piti dovoljno tekućine a kožu uvijek zaštiti od vjetra i sunca.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj