A koliko godina ima vaša kosa?

16/09/2020

Ok, godine nisu važne, ali jest vrijeme koje posvećujemo njezi kose. Aleksandra Orlić, glavna urednica Cosmopolitana isprobala je najluksuzniji tretman za njegu i revitalizaciju kose nakon ljeta – Kérastaseovu liniju Chronologiste u Ruža Institutu. Da, možemo reći da smo se počastili kavijarom. Jer naša kosa to zaslužuje...

Kasno ljeto u Zagrebu. Sjedimo na terasi restorana Dubravkin put, pred nama na stolu proizvodi Kérastaseove linije Chronologiste te je samo pitanje vremena kada će razgovor skrenuti na godine, ljubav, razlike, a nakon ponoći i one škakljive igrice – što bi bilo kada bih mogla ući u vremenski stroj i doista intervenirati: vratiti neki događaj, zamrznuti ga, preskočiti ili napraviti screenshot, vječno imati 26 (ili, još bolje, 36 jer istraživanja govore da je svaka žena najsretnija baš u tim godinama).

Ruza Kerastase_RG (30)

"Čekaj malo, pa ne moramo ići toliko daleko i pisati paralelnu ljubavnu povijest ili triput kao u nekom lošem SF-u ponavljati iste veze kako bismo nešto shvatile. Pa mi to već radimo", kažem kolegici. Barem kad je o kosi riječ. Jer što drugo znači ona rečenica u frizerskom "Sunce u kosi, molim" nego, pliz, uključite sve preparate, genijalna znanstvena otkrića i trikove kako biste mogli izvesti mini vremensku intervenciju na mojoj kosi (čitaj: imitirati vječno ljeto, vratiti godine i djetinjstvo provedeno na Lošinju). Ah, gdje su ta vremena kada sam na moru provodila po tri mjeseca pa bih na kraju ljeta dobila tako prirodno prošaranu grivu da bi mamu dok sam bila u osnovnoj školi njezine kolegice zaprepašteno pitale: "Pa zar si joj već stavila pramenove?"

f

No, stručnjaci koji su osmislili liniju Chronologiste kao da nam čitaju misli jer vrlo dobro znaju da to "sunce u kosi" ne znači da u istom paketu idu i oštećena, suha ili tanka kosa koju si izgrizli sol, sunce, gumice i šeširi nego kako je krajnje vrijeme da nakon ljeta našoj kosi priuštimo najluksuzniji tretman ikada jer ona to zaslužuje. A postoji li nježniji, hranjiviji, mirisniji tretman od Kérastaseova rituala Chronologiste za revitalizaciju i potpunu regeneraciju kose.

Ruza Kerastase_RG (10)

Tretman, naravno, počinje analizom vlasišta (čitaj: dubinskim zumiranjem i skeniranjem kože tjemena i strukture kose). Ok, nitko vas neće pitati koliko godina ima vaša kosa, no budimo iskreni - sve što je ona tijekom ljeta i života iskusila jasno će se vidjeti na ekranu. I previše soli na Zrću i nedovoljno zaštitnih ulja koji bi štitili strukturu vlasi do previše hidrogena. Naime, istraživanja su već odavno dokazala da bojenje kose u svjetlije nijanse uzima danak ili je bolje reći dobar postotak minerala iz pigmenta, što se na ekranu jasno prikazuje kao ispucana struktura vlasi. Dok ankete, primjerice, govore o tome da žene danas već u 26. godini počinju razmišljati o anti-age proizvodima.

Ruza Kerastase_RG (8)

Srećom, Kérastase je identificirao šest dimenzija starenja vlasišta i kose te je na svaku ciljao upravo formulama koje se nalaze u novoj liniji. Svaki proizvod sadrži regenerativne aktivne tvari kojima ćemo, slikovito rečeno – vratiti sat barem mali unatrag. Ako ga već ne možemo vratiti u ono razdoblje prije desete godine, taman kada smo izgubili onaj poseban sjaj koji ima dječja kosa.

k

Eto, na kraju će ispasti da je Dorian Gray imao sliku na tavanu, Marcel Proust madelaine kolačiće koji su ga vraćali u djetinjstvo, Benjamin Button rijedak genetski poremećaj, a mi imamo hijaluronsku kiselinu, vitamin E i apisin. Hijaluronska kiselina hidratizira te popunjava vlakna. Vitamin E štiti od vanjskih negativnih čimbenika te poboljšava elastičnost vlasišta, a apisin, molekula podrijetlom iz vulkanskih litica Tihog oceana, obnavlja oštećenja i vlakna kako bi kosi vratio zdrav izgled te konačno dao toliko željenu voluminoznost i pokretljivost.

Ruza Kerastase_RG (26)

Nakon dijagnostike odlazim za bazen mladosti gdje će mi kosu pripremiti za tretman nježnim granulama pilingom za intenzivnu detoksikaciju vlasišta koji otvara strukturu vlasi. Treba li spominjati da masažu vlasišta nominiram u specijalne ASMR doživljaje godine? Nakon pilinga uživam u revitalizirajućoj obnavljajućoj kupki Revitalisant koja pomaže u borbi protiv starenje vlasišta kose i zaglađuje vlas te intenzivnoj maski Kérastase Chronologiste Creme De Regeneration koja kosi pruža omekšavajuću njegu te dugotrajnu hidrataciju i sjaj.

Ruza Kerastase_RG (31)

Sada, kada mi je kosa nahranjena kavijarom i dijamantnim perlicama, vrijeme je za sljedeću želju – valove u kosi. No prije toga na kosu treba nanijeti i svilenkasto bijeli serum s crnim kavijarom Serum Universel, prvi Kerastaseov revitalizirajući serum za vlasište i kosu koji će se pobrinuti za lijepu teksturu i zaštitu kose. Dragi znanstvenici, hvala na izumu tehnologije biomimetičke membrane za zaštitu i održavanje aktivnih sastojaka u njihovoj punoj snazi. I dok moja frizura lagano poprima željeni oblik, zrakom se širi opojan miris ruža, magnolija, božura, limete, tulipana i cedra koji dopire iz parfema u ulju.

Ruza Kerastase_RG (33)

"Smijemo li fotkati frizuru", čujem u pozadini poznati glas koji me budi iz nekog drugog vremena. "Ili još bolje video?" Hm, zašto ne, jer sada je sve što sam željela doslovno tu - i sunce u kosi, lagani valovi, mekoća gibanja, opojan miris, čudesan sjaj, preljevi i potpuno prirodan look. Nedostaje samo glas Morgana Freemana kao naratora. Trebam još odlučiti koliko ću godina dati/oduzeti svojoj kosi... A što vi kažete na frizuru zvanu "vječno ljeto"?

Ruza Kerastase_RG (37)

Foto: Robert Gašpert

Aleksandra Orlić

Novo

Komentiraj