AlpStories vas časti! Ovdje možete preuzeti poklon-bon!

04/05/2015

Kako njegovati suhu kožu? Svratite u AlpStories, naučite sve o njezi kože uljima i pronađite proizvod koji je krojen baš po vašoj mjeri

OVDJE PREUZMITE ALPSTORIES POKLON-BON!

Ako bi našu kožu gledali pod mikroskopom, vidjeli bi da je građena vrlo slično jednom zidu od opeke. U tom slučaju opeke bi bile stanice kože, a cement koji ih povezuje lipidi.
Lipidi tvore čvrste veze među stanicama i na taj način stvaraju zaštitni omotač koji sprečava gubitak vode te štiti kožu od bakterija i ostalih štetnih, vanjskih utjecaja.  Normalna, zdrava koža sama stvara potrebnu količinu lipida, no nažalost danas je zdrava koža vrlo rijetka pojava.

Djelomično smo sami krivi jer prečestim pranjem i upotrebom agresivnih preparata za njegu narušavamo ravnotežu lipida, pa se javlja perutanje, zatezanje, iritacije pa čak i pucanje kože. Osim što ovo nije ugodno niti estetski lijepo može biti i štetno jer koža gubi zaštitni sloj pa je bakterijama olakšan prolazak u kožu tj, organizam.

Kako bi suvremenoj koži pomogli da ostane zdrava, važno je da ju njegujemo preparatima koji će pomoći regenerirati njen zaštitni sloj.

y

Zašto prirodna biljna ulja?

Prvi razlog je taj što je naša koža polupropusna, što znači da će velik dio onog što na nju stavimo završiti u našem organizmu. Kod korištenja biljnih ulja možemo biti sigurni u to što stavljama na svoju kožu.

Osim toga biljna ulja za razliku od velikog broja sintetskih emolijansa sadrže lipide od kojih se sastoji zaštitni sloj naše kože - fosfolipidi, ceramidi, steroli, sfingolipid i kao takva su idealan izbor za njegu svih tipova kože.

Koja ulja odabrati?

MASNA I MJEŠOVITA KOŽA

Ovaj tip kože je onaj koji najčešće prosvjeduje i na sam spomen primjene ulja na koži. Sama pomisao da na masnu kožu stavimo ulje je mnogima nelogična. U nedavnoj prošlosti su ulja često imala reputacije nečeg masnog, komedogenog i pogodnog samo za jako suhu kožu.

Postoje ulja koja su idealan izbor upravo za njegu masne kože jer reguliraju lučenje sebuma, nisu komedogena, brzo se upijaju i smiruju kožu. Bitan je samo pravilan odabir i postotak u mješavini.

Biljno ulja LJEŠNJAKA sadrži do 85% oleinske iseline i do 20% linolne kiseline. Pripada u skupinu brzoupijajućih ulja, a idealno je ulja za masnu kožu jer nije komedogeno, regulira lučenje masnoće, djeluje blago adstrigentno (steže kožu, pore), omekšava i vlaži kožu te potiče cirkulaciju u koži.

JOJOBA vosak je sastavom vrlo sličan sebumu naše kože pa je idealan za tretiranje akni. Zapravo je koristan kod svih tipova kože u mješavinama, suhu kožu će štititi od isušivanja i vremenskih uvijeta, a masnoj će pomoći regulirati sebum. Korisno je i za tretiranje upalnih promjena na koži. Dodaje se u uljne mješavine u količini od 10-20%, a ne koristi se samostalno.

AVOKADO je ulje koje je pogodno za sve tipove kože. Sadži do 30% palmitinske kiselina, do 75% oleinske kiseline te manji postotak linolne kiseline. Tamno zelene boje je u na hladnom postaje vrlo gusto. Miris varira pa može biti vrlo blag ili specifičan (većini ne pretjerano ugodan). Koristi se kod svih upalnih stanja kože. Pojačava prokrvljenost, smiruje upale, vlaži kožu i omekšava ju. Idealno je u kombinaciji sa jojobom i lješnjakom u mješavinama za tretiranje masne kože. Avokado je ulja sa kojim ne možete pogriješiti bez obzira na tip kože.

SUNCOKRET ulje djeluje blago adstrigentno (steže pore), a idealno je za njegu svih tipova kože. Omekšava kožu, čini ju glatkom. Idealno je kao dodatak mješavinama kod masne dehidrirane kože, a i kod svih upalnih stanja kože. Suncokretovo ulje je odličan nosač eteričnih ulja jer prodire duboko u kožu. Nije komedogeno.

Ulje sjemenki MARELICE sadrži do 68% oleinske kiseline i do 33% linolne kiseline. Omekšava, hrani i vlaži kožu. Pogodno je za sve tiove kože, a sigurno je i za masnu kožu, idelano je kod njege osjetljive kože sklone iritacijama i alergijama jer smiruje svrbež i nadraženost kože. Slabo je visozno pa se relativno brzo upija.

SUHA I ZRELA KOŽA

Suha koža ima poremećaj u stvaranju lipida (nije sposobna sama stvoriti potrebnu količinu lipida) i zato joj je potrebno dodatno hraniti hranjivim biljnim uljima. Zrela koža je često suha i tanka, te gubi elastičnost. A suhi tip kože skloniji je nastanku bora.

Često osobe se dehidriranom kožom koriste pogrešne preparate za njegu (hranjive kreme) pa si time naprave dodatan problem. Suha koža je tip kože, dok je dehidracija stanje kože koja se može javiti kod bilo kojeg tipa kože.

ARGANOVO ulje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, sadrži i karotene, vitaminom E i razne sterole i ksentofile. U aromaterapiji se koristi za njegu suhe i zrele kože, kože koja gubi elastičnost i koži sklonoj nastanku bora. Ulje argana je protuupalno, pa se često koristi kod svih upalnih stanja kože kao što su dermatitisi i psorijaze. Pokazuje i antialergijski učinak. Odličan izbor za njegu suhe kože. Obično se koristi u uljnim mješavinama koncentraciji od 10 – 30%.

BADEMOVO ima prepoznatljiv miris, a sadrži 62‐86% oleinske kiseline i 20‐30% linolne kiseline. Bademovo ulje je pogodno za sve tipove kože, a posebno za suhu i stanjeno kožu. Namijenjeno je suhoj i osjetljivoj koži, koži sklonoj svrbežu i iritacijama, te za njegu osjetljive dječje kože.

MAKADAMIJA je ulje koje u sastavu sadrži oleinsku kiselinu te vrlo visok sadržaj plamitoinske kiseline koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože, a kako koža stari postotak te kiseline znatno pada. Takav sastav čini biljno ulje makadamije idealnim za tretiranje suhe i zrele kože. Izvrsno je i u njezi kože oštećene suncem. Ugodnog je, orašastog mirisa i brzo upijajuće. Stabilno je i sigurno za korištenje.

Ulje SJEMENKI NARA je ulje jedinstvenog sastavu u kojem dominira se vrlo rijetka punicična masna kiselina. Takav sastav ovog ulja djeluje protuupalno i vrlo regenerativno. Zbog svoje visoke cijene biljno ulje sjemenki nara nalazi se u vrlo skupoj, luksuznoj kozmetici. Koristi se u tretmanima bora, potiče regeneraciju kože, djeluje na ožiljke i koristi se kod suhe i stanjene kože. Ovo ulje je vrlo viskozno pa se najčešće miješa sa drugim, laganijim uljima kako bi se ubrzalo upijanje.

Ulje PLODA DIVLJE RUŽE izrazito je dragocjeno kozmetičko ulje. Prepoznatljive je crvene boje zbog karotenoida, a sadrži 44% linolne i do 37% alfa-linolenske kiseline. Ovo ulje koristimo u tretmanima oštećene kože, kod suhe i zrele kože sklone borama, za tretiranje ožiljaka i općenito kožu kojoj je potrebna regeneracije. Potiče sintezu kolagena.

SHEA MASLAC sadrži stearinsku, oleinsku i linolnu kiselinu. Tradicionalno se koristi za zaštitu kože od vanjskih utjecaja. Intenzivno vlaži kožu pa ga koristimo kod suhe i zrele kože. Protuupalni učinak ga čini zanimljivim za tretiranje upalnih stanja kože kao što su dermatitisi, psorijaza, seboreja i akne. Cimenta kiselina mu daje sposobnost zaštite kože od UV-B zračenja. Odličan je za njegu i zaštitu usana, kao i u kremama za ruke.

y

Kako koristiti ulja?

Prevenstveno je važno da mješavine ulja budu usklađene. Najbolje je kombinirati nekoliko vrsta biljnih ulja, jedno biljno ulje gotovo nikada nije dobar izbor niti za jedan tip kože, pa ako želite isprobati prirodna ulja u njezi kože i vidjeti odgovara li vam taj način odaberite nekoliko biljnih ulja. Korištenjem samo jednog biljnog ulja vrlo brzo ćete doći do zaključka da ulja ne odgovaraju vašoj koži. Zapravo, nisu ulja kriva već način na koji ste ih koristili.
Ulja se nanose na način da nekoliko kapi uljne mješavine utrljate u vlažnu kožu koju ste najprije naprskali hidrolatom prema tipu kože.
Obično se koriste navečer, a za dnevnu njegu se koristi aromakrema (ili krema po izboru).
Na početku sam naglasila da je važno korisiti hladno prešana i nerafinirana biljna ulja sa ispravnim rokom trajanja. Ukoliko ulje promjeni miris vjerojatno je oksidiralo (užeglo) i više nije sigurno za upotrebu.

OVDJE PREUZMITE ALPSTORIES POKLON-BON!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj