9 zabavnih (i jeftinih) sportova

20/05/2020

Imamo ideje kako biti fit do ljeta, ali bez teretane!

Svi smo to prošli: platimo godišnju članarinu za neku luksuznu teretanu, prvih mjesec dana smo nadobudni, vježbamo tri do četiri puta tjedno, a zatim odustanemo. Imamo nekoliko boljih rješenja. Bez skupih članarina.

U BAZENU

Plivanje je savršena tjelesna aktivnost jer učinci su vrlo slični trčanju i vožnji biciklom, no zbog karakterističnog otpora tijela u vodi rizika od eventualnih ozljeda gotovo i nema. Plivanje je i izvrsna kar- diovaskularna vježba koja ojačava srčani mišić, stabi- lizira krvni tlak, produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća. Razmišljaš li o gubitku kilograma, znaj da jedan sat u vodi sagorijeva od 400 do 750 kalorija, a leđno plivanje učinkovito smanjuje celulit na kritičnim mjestima.

CIJENA? Upad na gradske bazene najčešće nije skuplji od 15 kuna. Što čekate?

U RINGU

Vrlo jednostavno: u ringu za boksanje, kao u “Rockyju” ili “Ray Donovanu” dobijete one medvjeđe rukavice (ili ponesete svoje ako želite paziti na cheap & chic sport styling), uđete u ring i navalite. Šalimo se. Ne navalite, nego tada počinje boksački trening u kojem možete do mile volje udarati u vreću (zamišljajući da je to vaš šef:). Najbolje je to što boks sagorijeva oko 500 kalorija po treningu, učvršćuje i lijepo oblikuje siluetu (ponajviše ramena!) te vas psihološki smiruje.

CIJENA? Od 250 kuna mjesečno naviše, ovisno o pro- gramu. Naravno, što je grupa manja, to je trening skuplji. Individualni su najskuplji.

NA 2 KOTAČA

Danas bicikl možete unajmiti bilo gdje u svim većim gradovima, ali kad bolje razmislimo, nije baš neka fora voziti se biciklom među tramvajima, busevima i agresivnim vozačima koji (i dalje) trube biciklistima. S druge strane, tzv. indoor cycling (ili spinning) grupni je trening na statičkim biciklima koji traje od 30 do 60 minuta, aodržava se u posebnoj dvorani, uz instruktora ili virtualnog trenera (npr. Orlando Fit u Zagrebu), ovisno što više volite. Osim što možete biciklirati kao ludi a da vam nitko ne trubi, indoor cycling treninzi su popularni pa su termini česti, što znači da imate slobodu odabira termina. Osim toga, gubite 700 kalorija po treningu. Just sayin’. CIJENA? Od 250 do 350 kuna u raznim teretanama diljem Hrvatske.

U TENISICAMA

Trčanje gradskim parkovima i uz nasipe hrvatskih rijeka, je najpovoljnije, to već znamo. No možda ne znaš da svoje trkačke ture možeš pretvoriti u digitalni challenge, i to zahvaljujući aplikacijama kao što je Strava (da, tako se zove) za Android te iOS, a koristi GPS koji prati tvoje i tuđe rute pa nudi mogućnost postavl- janja izazova. Tako možeš sudjelovati u mjesečnim, svo- jim ili tuđim, izazovima te uspoređivati izdržljivost i kondiciju s prijateljima.

CIJENA? Besplatno za osnovne opcije u aplikaciji. Ako pak želiš one napredne, to se plaća dodatno (otprilike 450 kn godišnje).

_cn_body-fit_documents_2017_Body_Fit_Secondaire_visuel_Rollerskate

U ROLAMA

Dobro staro rolanje, ali ne bilo kakvo. Jesi li znala da postoji Koturaljkaški savez Hrvatske i Zagrebački koturaljkaški savez? E pa, sada znaš. Prema broju prodanih rola (prema podacima Koturaljkaškog saveza), u Hrvatskoj ima najmanje 300.00 koturaljkašica i koturaljkaša. Zašto se ne bi i ti učlanila u jedan od tih klubova te rolanje pretvorila u grupni rekreativni trening? Naime, neki koturaljkaški klubovi, kao što su Inline KK ili Vatreni kotači, periodično organiziraju grupne treninge rolanja (koji tope masti na najkritičnijim zonama).

CIJENA? Ukupno 300 kuna za 10 treninga, više na stranicama www.rolanje.hr.

NA TRAMPOLINU

Djeluje kao dječja igra, ali skakanje na trampolinu poznato je još iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je i NASA provela istraživanje o dobrobiti vježbanja na mini trampolinu i rehabilitacijskoj ulozi tog smiješnog rekvizita. NASA-ina istraživanja pokazala su da je trampolin 68% učinkovitiji od, primjerice, trčanja te da je moguće sagorjeti i do 405 kal- orija u 30 minuta! Pogodan je za sve dobne skupine, podjed- nako i za muškarce i žene, bez obzira na fizičku kondiciju. 

CIJENA? Kućni trampolin stoji između 300 i 600 kuna, ali (za početak) savjetujemo grupni trening s profićem (300 kuna ovisno o broju dolazaka, na FB stranici Fit & Fun Mini Trampolin).

NA STIJENI (umjetnoj)

Penjanje po umjetnoj stijeni sportska je disciplina, sve popularnija kod nas jer ne zahtijeva kompliciranu dodatnu opremu. U profi dvoranama doslovce se penješ po umjetnim stijenama koje imaju različite smjerove, od kojih svaki ima drukčiji nagib i drukčiju težinu. Idealno za raz- vijanje muskulature cijelog tijela te za postizanje idealne figure.

CIJENA? Dnevni ulaz u penjačku dvoranu Fothia na Zagrebačkom velesajmu stoji samo 50 kn, a mjesečna ulaznica iznosi od 150 (za studente) do 250 kuna.

PO CIJELOJ HRVATSKOJ

Naša poznata trenerica, fitnes & TV zvijezda Renata Sopek, zajedno s trenerima s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba, u sklopu inicijative “Aktivna Hrvatska” ima zadatak “aktivirati Hrvatsku”. Već sedmu godinu zaredom sportsko-edukativni projekt “Aktivna Hrvatska” upozorava nas da nismo dovoljno aktivni te da već danas možemo mijenjati navike.

CIJENA? To je, naravno, besplatno. Detalje o datu- mima možeš doznati na www.aktivnahrvatska.hr ili na FB stranici Aktivna Hrvatska. Lajkamo!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj