8 fascinantnih činjenica o vašoj koži za koje vjerojatno nikada niste čuli

11/01/2021

Koliko zapravo znate o najvećem organu vašeg tijela?

Iako ju rijetko zanemarujemo, naša koža za nas obavlja ogroman posao. Štoviše, svaka dva centimetra naše kože napravljeni su od 19 milijuna stanica, 650 znojnica, 20 krvnih žila i 1000 živčanih završetaka. Ona je naša prva linija obrane od iritacija i alergena, a njezino je održavanje ključno u borbi protiv opasnosti koje nam svakodnevno prijete.

S time na umu, želimo vjerovati u to kako je dobra informiranost prvi i osnovni korak prema prekrasnoj i zdravoj koži o kojoj svi sanjamo, a upravo će vam ove zanimljive činjenice pomoći dokučiti kako da najveći organ u svojemu tijelu tretiramo na najbolji mogući način:

1. Vaša koža krije opasnu tajnu

Do sada bi već trebali biti upoznati s učinkom SPF-a i kremu sa zaštitnim faktorom koristiti na dnevnoj bazi. Ipak, koža je poznata po svom dobrom pamćenju, a svako ljeto koje ste proveli bezbrižno se brčkajući na suncu bez zaštite jednom bi vas moglo skupo stajati.

Naime, šteta koju je napravilo UV zračenje možda i neće biti vidljiva u tom trenutku, ali to ne znači da nije učinjena i, iako se trenutno nalazi pod kožom i nije vidljiva, čini se da je samo pitanje vremena kada će ona izaći na vidjelo. Ako želite pomoći svojoj koži da se učinkovitije bori protiv preranog starenja i ostalih efekata UV zraka, koristite retinoide i jednom zauvijek prestanite podcjenjivati učinkovitost zaštitnih faktora.

2. Koža igra bitnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature

Znate da pridonosi vašem imunitetu, ali jeste li znali da vaša koža djeluje poput svojevrsnog termostata za proces takozvane “termoregulacije”?

Pa, osim što izlučivanjem znoja hladi kožu u namjeri da snizi rastuću tjelesnu temperaturu, koža ima vlastitu metodu zagrijavanja i to na sljedeći način: vazokonstrikcijom. Naime, sa spuštanjem temperature, krvne žile počinju se sužavati kako bi maksimalno smanjili gubitak tjelesne topline kroz kožu. Iz istog razloga uživamo u hladnom zraku onda kada znamo da su nam pore maksimalno sužene.

Nadalje, fenomen “naježene kože” događa se kao termoregulatorni odgovor koji vučemo još od svojih krznatih predaka. Naime, svaka je kvržica na našoj koži povezana s jednom dlačicom koja pomaže u dodavanju sloja izolacije oko tijela održavajući ga toplim. Ipak, s gubitkom krzna, ova pojava na ljudima više nema gotovo nikakvu funkciju iako bi ponekad stvarno voljeli biti malo “krznatiji”.

3. Suha koža zimi nije samo neugodna već može biti i štetna

Hladna zimska bura ponekad je toliko snažna da može iscrpiti svu vlagu iz tijela. Pa, osim što patimo od suhe i grube kože, na istu gledajte kao na ispucanu barijeru koja više nije u stanju štititi nas od štetnih bakterija, virusa i gljivica.

Kako biste spriječili “aligatorsku kožu”, koristite losione s hijaluronskom kiselinom koji pomažu zadržati vlagu na koži, ali i drugim hranjivim sastojcima uz koje vaša koža neće ni osjetiti u kojem smo godišnjem doba. Nadalje, ako patite od suhe kože, izbjegavajte previše vruće tuševe koji će ju dodatno isušiti.

4. Poput zmijske kože, i naša se obnavlja svakih 28 dana

Epidermis je tanak sloj koji sadrži mrtve stanice kože. Riječ je o sloju koji mijenjamo svakih 28 dana tako što se pod tim slojem stvaraju nove stanice koje će s vremenom “isplivati” na površinu. Kako biste se pobrinuli da vaša koža uvijek izgleda svježe, a mrtve stanice budu uklonjene, redovito koristite piling za tijelo. Ipak, bez pretjerivanja! Osobe s osjetljivom kožom eksfolijaciju mogu raditi jednom tjedno dok osobe s problematičnom kožom i aknama kožu mogu čistiti i do dva puta u tjednu.

Bitno je i napomenuti kako regenerativni ciklus nije nešto što se događa preko noći. Zato, bez obzira na to što kažu reklame, budite strpljivi i ne očekujte čarobne rezultate već pri prvom korištenju proizvoda za eksfolijaciju. Štoviše, prije konačne ocjene proizvoda i toga djeluje li ili ne, pričekajte barem dva mjeseca.

5. Baš poput našeg uma, koža također negativno odgovara na stres

Ako ste se jutros probudili s prištićem posred čela, možda ste večer prije uživali u malo previše čokolade, a možda vam godina i nije počela najbolje. Naime, stres potiče visoku razinu kortizola te upalnih molekula zvanih citokini koje se šire cijelim tijelom. Te iste molekule u nekim slučajevima znaju uništavati kolagen u našem tijelu zbog čega iznimno stresni poslovi ili periodi u našem životu mogu biti itekako vidljivi na našoj koži (sjećate se Obame prije i nakon mandata?).

Naravno, kratki stresni periodi rijetko rezultiraju ovakvim problemima, ali ako primijetite da u vašem životu postoji nešto što vam na dnevnoj bazi uzrokuje veliku količinu stresa, vrijeme je da svoj život dovedete u red. Ako je riječ o nečemu čega se ne možete odreći, stres smanjite tjelovježbom ili meditacijom. Naposljetku, ništa nije vrijedno vašeg zdravlja, zar ne?

6. Promjene na našoj koži nerijetko su znak skrivenih zdravstvenih problema

Osim na stres, naša koža reagira na gotovo sve što doživljavamo. Veliki broj infekcija i bolesti na koži se odražavaju u obliku osipa, crvenila ili oteklina. Naprimjer, veliki broj alergijskih reakcija rezultirat će ekcemima, osipom i kontaktnim dermatitisom, dok bi akne kod odraslih ljudi mogle značiti znatnije promjene u razinama hormona, a time i indicirati velike promjene u tijelu poput trudnoće ili sindroma policističkih jajnika.

Sumnjive flekice ili madeži potencijalni su veći problemi koje odmah moramo provjeriti kod liječnika. Ukratko, bilo kakva deformacija, promjena boje, asimetrija ili neobična izraslina vrlo je vjerojatno znak da nešto nije u redu pa, iako to nužno ne znači da se radi o nečemu jako opasnom, ne ignorirajte svoju kožu i redovito komunicirajte sa svojim liječnikom.

7. Zadebljanje na koži događa se s razlogom

Iako se nekada zna činiti kao nezgodna pojava, vaša koža ima dobar razlog za sve. Pa, dok očajnički odlazimo pedikeru u nadi da će nam pete biti mekane poput bebine guze, zadebljanje na tim dijelovima tamo je kako bi nas štitilo od ozljeda dok hodamo. S druge strane, zadebljanje kože na laktovima često se događa zbog oslanjanja na laktove koje uzrokuje trenje pa, patite li od tog problema, isprobajte kemijski piling te laktove redovito mažite njegujućim losionom.

8. Vaša bi koža bila zadovoljna i s jednim proizvodom od glave do pete

Jedan odlazak do lokalne drogerije i u sekundi ćemo se izgubiti u prevelikoj ponudi proizvoda posebno namijenjenih svakom centimetru naše kože zbog čega naši ormarići u kupaonici opravdano jednostavno nemaju mjesta za njegova dva šampona (sorry!). No, možda će vam biti drago znati da vaša je vaša koža sposobna sama obavljati veliki dio posla što znači da briga o njoj uopće ne mora biti komplicirana. Zato, osim ako baš uživate u vašoj jutarnjoj i večernjoj rutini od 13 koraka, jedan gel i krema sa zaštitnim faktorom dva su proizvoda koja će napraviti i više nego dovoljno da vaša koža ostane zdrava i prekrasna.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj