7 najčešćih razloga akni kod odraslih

08/07/2013

Akne nemaju samo tinejdžeri, sve češće dermatologe s istim problemom posjećuju žene u 30-im, 40-im ili čak u 50-im godinama života. Smatra se da 15% žena i 5% muškaraca ima akne i u odrasloj dobi, koji često navode da kao tinejdžeri nisu imali većih problema s aknama

yVelik broj osoba smatra da će akne s vremenom proći same od sebe i ne traže pomoć dermatologa, osobe koje imaju teži stupanj bolesti time povećavaju mogućnost pojave kasnih posljedica u smislu pojave trajnih ožiljaka od akni. Akne nisu uzrokovane lošom higijenom, a pretjerano čišćenje i ribanje kože raznim iritativnim proizvodima (pjene, sapuni, gelovi, losioni) može pogoršati stanje kože te rezultirati crvenilom i ljuštenjem. Samostalno istiskivanje akne može pogoršati stanje, odnosno uzrokovati pojačanu upalnu reakciju koja može rezultirati stvaranjem hiperpigmentacija i novog ožiljka.  Uspješno liječenje pridonosi samopouzdanju svake osobe koja ima akne.

1. Stres
Kada je tijelo pod stresom, bilo mentalnim ili fizičkim, bijele krvne stanice se kreću idu prema površini te se bore protiv napadača. Posljedica toga su miteseri ili bijeli miteseri, a iz njih se razvijaju prištići i akne.

2. Previše sebuma
Sebum su prirodne masnoće koje tijelo luči. Na zdravoj razini sebum igra važnu ulogu zaštite kože od vanjskog štetnog utjecaja i održavanja prirodne vlažnosti. Međutim, ako koža luči previše sebuma, on zatvara pore i rezultat su akne.

3. Mrtve stanice kože
Kada je sebum blokiran i ne može izaći na površinu kože, oksidira i tako nastaju miteseri, crni potkožni prištići. Stoga je redovito potrebno skidati mrtve stanice kože, bilo kućnom njegom ili specijaliziranim tretmanima.

4. Bakterije
Previše sebuma na koži pogoduje razvoju bakterija, a one izazivaju prištiće. Redovito umivajte lice i čistite ga antibakterijskim preparatima.

5. Sindrom policističnih jajnika
Jedan od najčešćih uzroka akni je sindrom policističnih jajnika, a kod njega su akne tipično raspoređene na donjoj polovini lica i uzduž linije vilice.

6. Masna hrana
Postoji dvojba među stručnjacima uzrokuje li hrana prištiće ili ne. Ali za svaki slučaj imate li prištiće smanjite unos masne i jako začinjene hrane.

7. Teška šminka
Uzrok akni može biti šminka koja začepljuje pore i ne omogućava im da dišu, zbog čega dolazi do bolne upale i gomilanja sebuma. To se posebno odnosi na mješovitu i masniju kožu koja je sklonija nastanku prištića i akni. Rješenje je šminka na bazi vode i minerala.

U Poliklinici Bagatin odsad možete rješavati sve dermatološke probleme, uključujući i probleme s aknama. Više informacija o dermatološkim uslugama Poliklinike Bagatin možete pronaći na internetskoj stranici www.poliklinikabagatin.hr, na Facebook stranici www.facebook.com/estetska.kirurgija ili možete nazvati na broj telefona 01/ 46 10 225, putem kojeg se možete odmah naručiti za dermatološki pregled.

Piše: Dr. Tomica Bagatin, maksilofacijalni kirurg

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj