5 beauty-savjeta naših baka

21/01/2019

Bake savjetuju! O čemu, nego o podočnjacima?

Teške noći, morning-after velikog tuluma, prejeli ste se slane hrane sinoć, nesanica, ili ste jednostavno loše spavali?

Probuditi se ujutro s natečenim očima nije baš neko veselje. Nasreću, svatko je od svoje, tuđe, ili nepoznate bake (ili beauty-osviještenog djeda) čuo barem jedan pametan beauty-savjet, najčešće baziran na kućnoj radinosti. Znate kakve su bake. Marlene Dietrich (na slici) je, recimo, voljela smokey eyes make-up tehniku raditi tako da bi čep pod šampanjca malo zacrnila uz pomoć šibica i s crnilom šminkala oči! Holivudska diva Greta Garbo (dolje) je s druge strane tvrdila da ne treba stavljati puno kreme za lice, i da je važno svaki dan masirati kožu lica uz pomoć masažne četkice.

GRETAGARBO-0095577212

Holivudska diva Greta Garbo

Nakon velike ankete koju smo sproveli, donosimo vam našu kolekciju 5 beauty-savjeta koncentriranih na jutarnju natečenost, podočnjake i ostale nevolje koje se pojavljuju ujutro oko očiju.

Ipak, važno je znati slijedeće: ako se budite podbuhlih očiju svako jutro, treba se zapitati u čemu je problem: stress, višak soli u prehrani, alkohol, cigarete ili zagađenje.

Stoga, prije nego što ispraznite sve moguće tube krema protiv podočnjaka, isprobajte ove beauty-savjete naših baka (i beauty-osviještenih djedova).

 

1. Žličicom protiv natečenosti.

SPOON-0369208136

Metal sjajno provodi hladnoću, a hladnoća ima dekongestivna svojstva (što, u prijevodu znači, da ima sposobnost uklanjanja prekomjernoga nakupljanja vode). Što treba napraviti? Prvo dvije metalne žličice stavite na nekoliko minuta u duboko zamrzavanje (ili, noć prije stavite u običan frižider da se hlade preko noći). Nakon toga, takve, hladne žličice, prislonite na natečeni dio oko očiju i držite nekoliko minuta.


2. Krastavcem protiv natečenosti

cucumber-0397613702

Jednostavno. Narežite krastavac na nekoliko kriški, i stavite na kapke 15-20 minuta. Znamo, ina prvi pogled djeluje kao klišej koji ste vidjeti već milijun puta, ali nema (i našim bakama) stvar djeluje!

Jer, krastavci imaju dekongestivna i astringentna svojstva, pa je zbog toga sjajan saveznik za hidrataciju, protiv natečenosti i protiv iritacija na području oko očiju.

3. Čajem protiv natečenosti

profimedia-0369261612

Da, i to postoji. Naime, naše bake nisu imale luksuzne kreme za oko očiju s kolagenom, kofeinom, hijaluronom, i ostalim pametnim sastojcima koje danas nalazimo u modernim formulama, ali zato svi u kuhinji imaju barem jednu vrećicu čaja s kamilicom!

Uzmite dakle 2 vrećice čaja od kamilice, skuhajte ih u vodi oko 10 minuta, nakon toga izvadite iz vode, i stavite u frižider. Naime, zeleni čajevi, uključujući kamilicu, imaju protuupalna svojstva, dok kamilica umiruje iritacije i crvenilo.

Vrećice s čajem koje ste prethodno ohladili u frižideru sada nanesite na kapke s malo podignutom glavom. Postoji mogućnost da će čaj curiti, u tom slučaju prvo na kapke stavite pamučnu blazinicu, a povrh nje vrećice s čajem.

4. Spavanjem s podignutom glavom

SLEEP-0364753262

 

Izbjegavajte spavanje na trbuhu, jer ta pozicija potiče naticanje i pojavu podočnjaka. Idealno bi bilo spavati na leđima, malo podignutom glavom (uz pomoć jastuka) jer ta pozicija potiče limfnu drenažu i smanjuje nakupljanje tekućine oko očiju.


5. Diverzijom protiv podočnjaka

lips lipstick

I na kraju, još jedan savjet naše najdraže anketirane bake, koja nam je savjetovala slijedeće: “Kad bih se probudila s podočnjacima, odmah bih stavila crveni ruž na usne. jer, znate, crvena odvlači pažnju!”

Hvala svim bakama koje su se uključile u Cosmo beauty-akciju.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj