4 ključna pitanja o maskari - odgovorena!

22/02/2021

Znamo li doista što tražimo kada je u pitanju nova maskara?

Kada je u pitanju odabir i kupnja nove maskare, postoji velika šansa da pripadate jednom od dva tipa ljudi; onima koji istu maskaru nikada nisu kupili dvaput (a i zašto bi pored toliko zabavnih štapića i veselih pakiranja!) odnosno onima koji se od svog brenda i modela ne odvajaju još od ‘97. (ali se nadamo da ju barem mijenjaju na vrijeme).

Pa, iako pored toliko kozmetike nerijetko zanemarujemo ovaj ključan sastojak na putu do savršenog make upa, odabrati pravu maskaru zapravo je mnogo kompliciranije nego što se to čini, a posebno kada uopće ni ne znate što tražite. Upravo smo zbog toga svoj toj misteriji jednom zauvijek odlučili stati na kraj i objasniti što svaki tip maskare radi odnosno koja će od njih odnijeti titulu vaše “signature” maskare.

Što tražiti u formuli svoje maskare?

Jednom kad se konačno odvojimo od svih onih umjetnih trepavica, seruma iz ekstenzija, one se uglavnom svode na četiri kvalitete: duge, kratke, ravne ili prirodno uvijene. Dakle, odabir formule svodit će se na to što na svojim trepavicama morate odnosno želite nadoknaditi. Primjerice, ako već imate prirodno uvijene trepavice kojima definitivno nije potrebno naglašavati kovrčavost, vjerojatno će vam više odgovarati maskara s efekt produljivanja.

Jesu li oblici štapića uopće bitni?

Iako se većina profesionalaca najčešće odlučuje za onaj klasični, današnji izbor maskara dolazi i s ogromnom količinom različitih oblika, duljina i širina koje, iako mogu izgledati primamljivo, ne moraju nužno odgovarati efektu koji želite postići. S time na umu, svaki od različitih štapića posebno je dizajniran kako bi (uz formulu maskare) postigao onaj efekt koji njezino ime obećaje.

 maskara

Naprimjer, maskare sa širokim četkicama i gustim dlačicama dizajnirane su kako bi vašim trepavicama podigle volumen. One četkice koje su šire na vanjskom kraju napravljene su da bi vam olakšale postizanje mačkastih očiju, a maskare s kuglicom na vrhu dizajnirane su kako one kratke trepavice na unutarnjem djelu oka također ne bi ostale zanemarene. Zakrivljeni štapići pomoći će vam u uvijanju trepavica, a djevojke koje svoju maskaru vole nanositi u nekoliko slojeva trebale bi se odlučiti na maskare s tanjim štapićem kako bi izbjegle pretjeranu količinu proizvoda na četkici, a samim time i grudanje maskare zbog kojega će vaše trepavice izgledati kao da šminku nikada niste ni skinuli s očiju.

Je li mi doista potreban uvijač za trepavice?

U većini slučajeva, da. U slučajevima u kojima ste blagoslovljeni savršeno uvijenim trepavicama vjerojatno se možete provući i bez dodatnih alata, a posebno ako već koristite formulu za uvijanje trepavica. Ipak, većina trepavica izgledat će ljepše i punije ako prije nanošenja maskare trepavice lagano (i oprezno!) uvijete.

OK, kako se maskara uopće nanosi?

Iako vam se na prvu možda čini blesavo, sigurno ste čuli tonu savjeta i pogledali još toliko videa o tome kako najbolje nanijeti maskaru na trepavice. Pa, iako postoji nekoliko različitih načina ovisno o tome kakav efekt želite postići, rado ću vam objasniti svoj.
Naime, kako bi osigurali dobru pokrivnost, a prilikom nanošenja dodatno uvili trepavice, maskaru je potrebno nanijeti dva puta. Prilikom prvog nanošenja, maskaru nanosim s poluzatvorenim očima kako bih trepavicama stvarala određeni otpor i prilikom nanošenja trepavice gurala prema gore. Ovisno o gustoći i duljini trepavica, odaberite štapić koji će doprijeti do samog korijena vaših trepavica te se za prvi korak slobodno usredotočite na bazni dio trepavica.

Nakon što ste završili s prvim slojem, pređite na drugo oko i prvom dajte vremena da se maskara lagano osuši. Prilikom nanošenja drugog sloja, gledajte ravno te nanesite drugi sloj maskare dodatno ih gurajući prema gore, ali ovoga puta s fokusom na vrhove trepavica. Nakon što ste završili, oprezno “počešljajte” trepavice i s gornje strane za potpunu pokrivnost te duge, guste i savršeno uvijene trepavice.

Ovisno o štapiću koji koristite, štapić slobodno okrenite vertikalno ako mislite da će vam to olakšati nanošenje maskare na sitnije trepavice oko unutarnjeg djela oka te zapamtite: smjer i količina nanošenja maskare biti će ključna u postizanju željenog efekta. Želite li klasičan cat eye look, drugi sloj maskare nanesite isključivo na vanjski dio trepavica.

Sretno šminkanje!

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj