10 pitanja o grudima

01/11/2019

Sve što ste htjeli znati o zdravlju grudiju, pitali smo dr. Dinka Bagatina

Većina nas se na neki način susrela s rakom dojke, kod žena najčešćom vrstom zloćudne bolesti. Iz godine u godinu raste broj oboljelih te je društvena zajednica još davne 1985. godine prepoznala potrebu za podizanjem svijesti o važnosti prevencije, rane detekcije i mogućnosti liječenja raka dojke. Danas se sve više neprofitnih organizacija, vladinih udruga i medicinskih stručnjaka pridružuje kako bi zajedničkim zalaganjem i radom pružili što većem broju žena šansu za ozdravljenje.

U potrazi za odgovorima, postavili smo par pitanja doktoru Dinku Bagatinu, specijalistu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju iz Poliklinike Bagatin, koji se svakodnevno susreće s pitanjima o zdravlju grudi, smanjenju rizika od obolijevanja i opcijama rekonstrukcije dojke nakon pobjede nad bolesti.

DINKO BAGATIN

Što smatrate najvažnijim za očuvanje zdravlja grudi?
Svaka žena treba dobro poznavati svoje grudi, što može jedino ako se redovito pregledava. Tada će lako primijetiti promjenu, bilo da se radi o pojavi kvržice, promjeni kože ili bradavice, te na vrijeme otići na potrebne preglede. Također, potrebno je redovito odlaziti na mamografski pregled.

Koliko često bi žene trebale same pregledavati grudi?
Žene bi detaljan pregled grudi trebale obavljati svaki mjesec, nekoliko dana nakon menstruacije. Tada su grudi najmekše i najlakše se mogu primijetiti eventualne promjene. Osim pojave kvržica, važno je pregledati i veličinu i izgled dojke, kao i stanje kože.
Većina promjena na dojkama je benigne prirode, zato se nemojte odmah uplašiti ako primijetite kvržicu ili drugu vrstu promjene na dojci. Liječniku otiđite bez panike i pretjeranog straha, ali nikako nemojte odlagati odlazak.

Može li mamografija zamijeniti samopregled?
Žene ponekad misle da uz redovitu mamografiju nije potrebno kod kuće pregledavati dojke, ali to nije točno. Mamografija ne može zamijeniti samopregled - kao što niti samopregled ne može zamijeniti redovite mamografije. To su dvije tehnike pregleda od kojih svaka ima svoju vrijednost i dosege. Niti jedna tehnika sama za sebe nije svemoćna, zato je kod brige o zdravlju grudi bitno ne zanemariti ni samopregled ni mamografiju.

U kojoj dobi se preporuča početi s mamografskim pregledima?
Liječnik će vam preporučiti koliko često i od koje dobi morate ići na redovite mamografske preglede. Obično je to nakon 40. godine, ali može biti i ranije ukoliko postoje indikacije, što ovisi o predispozicijama i prisutnosti bolesti u obitelji.
Mamografija je jednostavna, brza i bezbolna metoda, koja može na vrijeme otkriti neželjene promjene i tako biti ključan korak u uspješnom izlječenju.

Je li mamografija štetna za naše zdravlje? Može li uzrokovati pojavu malignih bolesti?
Povremeno možete čuti kako je zračenje mamografije štetno, ali istraživanja nisu pokazala nikakvu vezu između izlaganja mamografiji i pojave maligne bolesti. Zato mirno i s povjerenjem redovito obavljajte svoj mamografski pregled.

MY BODY morska sol peeling za tijelo

Što je s termografijom ili MR-om?
Termografija, MR ili neki drugi slični pregledi ne mogu zamijeniti mamografiju. Mogu dopuniti nalaz mamografije kako bi liječnici mogli preciznije detektirati i dijagnosticirati eventualne promjene na grudima. Temeljne metode rane detekcije su samopregled i mamografija. Svi drugi pregledi obavljaju se dodatno i to isključivo prema preporuci liječnika.

Kako se medicina razvija u pogledu liječenja raka dojke? Koje su šanse za izlječenje?
Iako medicina nije otkrila lijek protiv bilo kojeg raka pa ni ovog, svake se godine se bilježe sve bolji rezultati, razvijaju se nove terapije i stopa izlječenja je sve veća.
Aktualna statistika kaže kako se u više od 90% slučajeva rak dojke može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. To je još jedan razlog da uvedete redovne rutine praćenja i pregleda svojih dojki kao dio beauty rutine.

Kada se detektira rak dojke, koji je tijek liječenja?
Rak dojke nije jedna bolest - riječ je o nizu tipova bolesti od kojih se svaka žena liječi malo drugačije. Terapija se prilagođava pacijentici i tipu bolesti, a najvažnije je imati povjerenja u svog liječnika i redovito odlaziti na terapiju. Liječnik će svakoj situaciji pristupiti s razumijevanjem specifičnih potreba pacijentice, ali i poznajući sve opcije koje su na raspolaganju za određeni tip oboljenja. Povjerenje i suradnja liječnika i pacijentice doprinose većoj stopi izlječenja.

Može li životni stil utjecati na rizik od obolijevanja?
Još uvijek nismo sigurni što uzrokuje rak dojki, ali znamo koji se faktori dovode u vezu s većim rizikom od obolijevanja. To se uglavnom odnosi na rizike koji ionako loše utječu na naše zdravlje i ljepotu. Zdrava tjelesna težina, redovito kretanje, prestanak pušenja, konzumacija lagane mediteranske dijete i izbjegavanje alkohola zdrave su navike koje pomažu kod očuvanja zdravlja dojki - ali i zdravlja općenito.Koje opcije žene imaju nakon završetka liječenja, tj. nakon mastektomije?
Sjajno pitanje jer iz iskustva znam da jako malo žena ima saznanja koja su im opcije dostupne – a opcije postoje! Gotovo svaka žena može pristupiti zahvatu rekonstrukcije grudi - samo je važno, u dogovoru sa estetskim kirurgom i liječnikom koji vodi proces liječenja, odabrati jednu od dostupnih metoda. Dojka se može rekonstruirati vlastitim tkivom ili umjetnim implantatom, a odabir metode ovisi o želji pacijentice i procjeni liječnika o tome koja će metoda dati bolje rezultate. Rekonstrukcija vlastitim tkivom daje prirodniji izgled, što je krajnji cilj svakog estetskog zahvata. Rekonstrukcija se može napraviti odmah nakon mastektomije, u istom zahvatu - što je bolja opcija za pacijenticu. Ponekad je to moguće, pa ako žena razmišlja o rekonstrukciji, dobro je to odmah učiniti. No, ako nije, rekonstrukcija se može napraviti i naknadno. Rekonstrukcija dojke, osim estetske komponente, pomaže ženi vratiti osjećaj cjelovitosti i samopouzdanja, ali i skrenuti misli sa bolesti na koju je nepostojanje dojke može svaki dan podsjećati. Žene trebaju znati da nisu same u svemu ovome. Samopregledom, zdravim načinom života i redovitim mamografijama mogu učiniti jako puno da zaštite zdravlje i ljepotu svojih grudi.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj