Želite li savršeno napisan CV? Koristite ovaj font!

20/04/2015

Otkrivamo koji će font privući poslodavca da pročitaju vaš životopis, te vas pozovu na razgovor...

S obzirom na to da poslodavci svakodnevno dobivaju velik broj životopisa, vjerojatno mislite da su šanse da primijete baš vaš dosta male. To ne mora biti tako, ako znate na što poslodavci obraćaju pažnju. Dobar font za životopis i boldanje određenih dijelova je najbolji način kako privući pažnju poslodavca na vaš životopis.

Prvo i osnovno, font u kojem je životopis pisan je veoma bitan. Najčešće se za pisanje životopisa upotrebljava veličina fonta 12 – u prosjeku je najlakše čitljiva.

Times New Roman

Times New Roman je poprilično standardni font za pisanje općenito, ne samo životopisa. Tako da je s jedne strane pomalo ‘dosadan’, dok s druge strane na neki način govori poslodavcu da ste ‘pouzdani’. Još jedan plus za ovaj font je to što na jednu stranicu stane više riječi nego s upotrebom drugih navedenih fontova.


Arial

Arial je drugi najčešći font koji se koristi za pisanje životopisa. Poslodavcu govori da ste ‘moderni’, ali i da znate da postoje i drugi profesionalni fontovi osim Times New Romana. Nedostatak mu je to što zauzima više prostora na jednoj stranici nego što to čini TNR.


Calibri

Calibri je font koji se lako čita. Zauzima više mjesta na stranici od TNR-a, ali manje od Ariala. Ovaj font je i zadani font Microsoft Worda te na neki način pokazuje vašu profesionalnost.


Helvetica

Helvetica je dobar font za pisanje životopisa kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva, završenih škola, edukacija, certifikata i slično. Zašto? Iz jednostavnog razloga što zauzima više mjesta – više od TNR i Calibri, pa popunjava praznine koje bi nastale na papiru kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva.


Baskerville

Baskerville je jedan ne toliko poznat, ali dobar font za pisanje životopisa. Zauzima jednaku količinu mjesta na stranici kao TNR.


Kako boldati u CV-u?

Jeste li znali da poslodavci utroše prosječno oko 6 sekundi na čitanje vašeg životopisa?

Najlakši način kako istaknuti informacije u životopisu je upotrebom opcije bold. Informacije koje biste trebali boldati u životopisu su:

  •     Vaše ime
  •     Nazive poglavlja (radno iskustvo, obrazovanje i sl.)
  •     Pozicije u prijašnjim poduzećima
  •     Datume zaposlenja (početak i kraj rada)
  •     Imena i lokacije prijašnjih poslodavaca
  •     Vaše ime u napisano u zaglavlju druge stranice životopisa (ako postoji)
  •     Titule koje ste stekli obrazovanjem i datumi trajanja obrazovanja
  •     Imena obrazovanih ustanova i njihove lokacije


Wendi Weiner, certificirani pisac za životopise, rekla je za Bussines News Daily da potencijalni poslodavac gleda životopis samo nekoliko sekundi i upravo zbog toga je važno odabrati font koji će privući pažnju te nadodala da bi “životopis trebao biti sofisticiran u dizajnu s jasnim zaglavljima koji će se isticati”.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj