U samo 4 koraka do cilja? Vrijeme je da isprobate WOOP metodu

31/03/2021

Pozitivno razmišljanje i ružičaste naočale sve su što vam treba da biste ostvarili ciljeve i želje. Malo sutra! Spustite se na zemlju, skinite te loše cvike i dobro promotrite svoje fantazije, kaže uspješna američka metoda poznatija i kao WOOP. Mi smo već izoštrili oči i još opasnije naoštrili očnjake

Ako nešto dovoljno jako želite i vjerujete svim srcem da zaslužujete, to ćete i dobiti jer svemir nema pametnijeg posla nego čitati vaše želje. A-ha, malo sutra, kaže profesorica psihologije Gabriele Oettingen iz New Yorka jer stvarnost većinom izgleda potpuno drugačije. Naime, prema njezinoj teoriji, previše pozitivnih maštarija o budućnosti ne samo da će vam ukrasti dragocjeno vrijeme nego i energiju koju biste inače mogli upotrijebiti za pretvaranje vaših želja u stvarnost. OK, ovo također zvuči malo neuvjerljivo, no što možete izgubiti ako se odlučite isprobati ovu metodu u samo četiri koraka. Upozorenje: za pozitivan ishod vaših maštarija držite se točnog redoslijeda koraka. Da, ova WOOP metoda funkcionira i na privatnom, a i na poslovnom planu. Želite da se šef zaljubi u vas, a da vam još da i povišicu. Woopastično!

W= WISH

Da, nećete vjerovati, ali slovo W u riječi WOOP doista označava želju koju želite da vam se ispuni. Primjerice, da istrčite polumaraton ili da postanete voditeljica odjela. Sada kada ste definirali svoju želju, zapitajte se zašto je uopće želite. Budite iskreni prema sebi te dobro razmislite o pitanju što vas pokreće i koja se motivacija krije iza svega toga. Tko zna, možda ćete već uskoro otkriti da vam uopće nije stalo do novih zadataka koje ćete dobiti niti do toga da nosite odgovornost na svojim leđima, nego ćete samo željeti veću plaću. Čestitamo na iskrenim i dubokim uvidima jer sada kada pred očima imate pravi cilj morate si još samo zadati rok dokad biste ga voljeli realizirati. Bez požurivanja, molimo. Nije važno hoćete li ga ostvariti za dva mjeseca ili godinu dana. Glavno da je realan.

k

O= OUTCOME

Ok, lako je maštati i željeti brda i doline, no u ovoj metodi posebnu pozornost trebate obratiti na ova dva slova O. Zamislite da su oni ekrani vaših novih WOOP naočala kroz koje gledate svijet. Prvo slovo O označava riječ “outcome”, u prijevodu rezultat do kojeg želite doći. A to znači da je u ovoj fazi potrebno uključiti pozitivno razmišljanje te sposobnost vizualizacije uključiti do maksimuma. Dakle, zamislite najuzbudljiviju moguću sliku onoga što želite. Jer što konkretnija i detaljnija slika, to je veća i vaša strast za njezinim ispunjenjem. Onda, da čujemo? Potpisujete novi menadžerski ugovor crno-bijelim nalivperom koji izgleda tako stylish s vašim crvenim noktima. Odmah nakon rukovanja odlazite u svoj prekrasni ured s kojeg puca pogled na katedralu i Sljeme. Na svježe obojen zid vješate sliku svog omiljenog slikara, a na stolicu odlažete prekrasnu dizajnersku torbu. Okrećete se, a kolege vam se smiješe i zajedno dižete čaše šampanjca.

O= OBSTACLE

A sada upozorenje za sve one nerealne koji su svojoj mašti doista dali XL krila. Vrijeme je za spuštanje, tj. da se suočite s drugim O (obstacle = prepreke). Ne znate na što mislimo? Pitajte se iskreno postoji li nešto što vašem cilju stoji na putu ili što vas sprečava u tome da se prijavite na oglas za toliko željeni posao. Prepreka može biti neka misao, navika, uvjerenje, način ponašanja koji vas koči u vašem naumu. Pritom nemojte gledati samo na druge nego i na sebe. A da biste to i otkrili, morat ćete jako duboko zaroniti u sebe kako biste našli ishodište svojih problema. Hm, to će biti teško ako ste se naviknuli živjeti u zavaravanju, no ako doista želite neku promjenu, morat ćete biti sto posto iskreni. Dakle, što ste shvatili? Da vam je poslovni engleski slabašan, a novi posao iziskuje neprestana putovanja i komuniciranja na engleskom. Ili da na tome mjestu već sjedi jako uspješna 40-godišnja kolegica koja neće tako skoro u mirovinu. Hm, žao nam je, ali netko vam mora reći da ćete jako teško ostvariti svoju želju. No gledajte na to pozitivno jer otpustiti neku nerealnu želju također je veliko olakšanje.

P= PLAN

I eto nas na zadnjem koraku koji znači to da je došlo vrijeme da napravite ozbiljan plan. Čitajte: trebate imati plan kako ćete svladati spomenutu prepreku, a to znači da vam treba “kada-onda” strategija. Dakle, kada naiđete na određenu prepreku, počinjete primjenjivati odgovarajuću taktiku. Primjerice, primijetili ste da vam engleski šteka, a sanjate o internacionalnoj karijeri? Upišite tečaj konverzacijskog engleskog, čitajte knjige na engleskom, za godišnji otputujte u Veliku Britaniju ili SAD umjesto u Italiju kako biste dodatno obogatili rječnik i oslobodili se u komunikaciji. Ukratko, što više konkretnih stvari poduzmete da biste svladali prepreku, to ste bliže cilju. Woop, woop!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj