Sitne navike, krupan novac

11/01/2016

Ponekad je dovoljno samo malo promijeniti ponašanje da bi se polučili veliki rezultati. Da, to vrijedi i za vaše financije!

Kolumnistica američkog Cosma za financije i direktorica LearnVesta Alexa von Tobel napisala je knjigu “Financially Fearless”, a mi smo, kao dio velike sretne Cosmo obitelji, dobili zeleno svjetlo da njezine tajne podijelimo s vama. Većina nas ima velik strah od upravljanja financijama – neke pomisao na investiranje vodi do sloma živaca, drugima su, pak, dugovi i trošenje pravo čudovište kojeg se boje. Ovo bi vam moglo pomoći da budete racionalniji u trošenju i vođenju osobnih financija.

Navika br. 1 

Digitalizirajte se

Teško je shvatiti da u 2015. još dobivamo papirnate račune poštom. No u vezi s tim ne možete puno učiniti, ali sve svoje račune možete plaćati internetom. Ne samo da ćete time spasiti poneko stablo i tako smanjiti nered u stanu jer ćete se osloboditi papirnate arhive, nego ćete lakše pratiti što ste i kada platili. Potvrde o elektroničkim uplatama čuvajte u jednom folderu (postoji mnogo aplikacija i web stranica koje vam mogu pomoći u tome). Otvorite e-mail adrese samo za račune i izvješća tako da vam ništa ne promakne.

Navika br. 2 

Provjeravajte svoj novac

Izdvojite samo minutu dnevno za provjeru svojih transakcija. Jeste li ostali u okviru svog budžetu? Ima li nekih iznenađenja? Odagnala sam strah od revizije svakodnevnog trošenja stavljajući LearnVest aplikaciju tik do Instagrama. Ujutro, kad se probudim, provjerim Instagram i onda zavirim u svoje financijske aktivnosti. Rutina uspostavljena!

Navika br. 3 

Postavite “Upozorenja” i pratite ih

Ako u kalendar upišete upozore­nja za redovita plaćanja kao što su kredit, telefon, kreditne kartice i druge račune, osjećat ćete se da držite stvari pod kontrolom. Vjerojatno već imate društveni i radni kalendar pa zašto onda ne biste imali i financijski?

Navika br. 4 

Morate znati svoj rejting

Nemojte se bojati provjeriti svoj kreditni rejting – možda je i bolji nego što očekujete. Kreditno izvješće možete dobiti na zahtjev i ne morate navoditi razlog, stoji stotinu kuna, a zahtjev možete zatražiti u HROKU (Hrvatski registar obveznika po kreditima) ili u poslovnici svoje banke ako je korisnica HROK-a. 

Navika br. 5 

Pronađite frenda za novčane savjete

Povjeravanje osobi od povjerenja koja je i sama u sličnoj financijskoj situaciji može spriječiti strah od osude. Nakon što ste pronašli svog kompića, podijelite svoj cilj te se svakih nekoliko tjedana sastanite kako biste popričali o napretku i preprekama. Kad imate nekoga tko vas ohrabruje i pomaže vam biti odgovoran, lakše ćete ostati na dobrom putu. Ako vam nije ugodno s prijateljima pričati o svojim dugovima, razmislite o razgovoru s kreditnim savjetnikom koji je povezan s agencijama za kreditna savjetovanja.

Navika br. 6 

Rasipajte, ali malo

Ako ne kupite baš ništa, bit ćete pod stresom zbog štedljivosti. Vrlo je vjerojatno da ćete postati toliko umorni od štednje da ćete prvom prilikom spiskati sav novac. Oformite tzv. račun za zabavu koji će biti samo za vaše aktivnosti poput odlaska u kino ili na satove plesa. Ili napravite Kickstarter donaciju: studija poput one koju je nedavno objavila Udruga psiholoških znanosti pokazuje da trošenje novca na druge (čak i male količine) povećava osjećaj sreće. Eto, tko kaže da se sreća ne može kupiti?

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj