Psihogram jedne uredske proslave: Jeste li kraljica urlanja ili vas je baš jako jako sram?

21/06/2021

Istražili smo ili, bolje rečeno, prisjetili se svih uredskih proslava i zaključili da postoji pet osnovnih tipova slavljenika

SPONTANA

Umjesto da se sinoć pozabavila time što će kupiti ili sama ispeći, ona se usred dana sjetila da bi bilo baš dobro zaletjeti se u dućkas preko puta i kupiti sve postojeće muffine i boce pjenušca. Samo kako da to sve sama dotegli? E, tome valjda i služe kolege. Da ih angažira kao asistente. Pozivnica na mailu ili WhatsAppu? Ma kakvi! To je tako malograđanski. Radije će pozvati sve žive i nežive koji prođu pokraj njezina ureda, čak i uredsku muhu, da navrate i nazdrave. Iako misli da je jako ležerna i cool, prava je istina da je ona noćna mora svakog poslodavca jer ne samo da remeti ritam cijele firme nego radno mjesto svojih kolega doslovce pretvara u bar. I to onaj koji radi od sumraka do zore.

MAJSTORICA CEREMONIJE

Znate na što mislimo – ulažete takav trud u to kao da ste profesionalna organizatorica evenata. Od rane zore uređujete zajednički prostor ukrasnim vijencima i balonima. Pa niste uzalud večer prije proveli tri sata na Pinterestu tražeći najcool ideje za party grickalice, tanjure i slamčice. Da ne spominjemo da ste dva sata mozgali tko je od vaših kolega vegetarijanac, tko vegan, a tko koga ne podnosi. Naravno da ste na rubu snage te vam nema boljeg poklona od komplimenta za trud i organizaciju. A dok čestitari biraju koji će si od sedam vrsta soka od naranče natočiti, svjetla se upravo gase i na zidu počinje Power Point prezentacija vašeg prošlogodišnjeg rođendana. Dobra vijest – sljedeća tri dana svi se sudionici ne moraju brinuti što će jesti. Što je ok, pa zato vas i vole.

SRAMEŽLJIVA

Jutro je prošlo ok, ručak također, a onda se neka biserka nenadano sjetila koji je datum i glasno pred svima uzviknula: “Ajme, Majo, pa tebi je danas rođendan!”, a vi ste istog trena htjeli propasti u zemlju. No prekasno jer pred vašim stolom se već stvorio red čestitara koji vas ljube i grle iako je drugi val korone. No vi ne znate što vam teže pada - to što niste ništa pripremili jer ste se mislili izvući ili svi ti znojni zagrljaji i bespotrebno tapšanje po ramenu ili ona glupa pitanja: “Čekaj, a koji ti je to rođendan? Pa, stara moja, super se držiš za svoje godine.” Ako preživite grupno pjevanje “Sreeetan rođendan tiiii...”, nema vam druge nego otići do stola i zabilježiti u kalendar – sljedeći tjedan u ovo doba dva tjedna godišnjeg.

ŠKRTICA

“First come, first served”, piše već u prvoj rečenici maila koji ste poslali svima u firmi, a sada znamo da ste to ozbiljno i mislili. Jer kako drugačije počastiti 25 kolega s dvije boce najjeftinijeg vina i 15 kroasana nego da se svi počnu ponašati kao da su upali u reality “Survivor”. I tek što se proslava zahuktala, a zadnji nesretnik skuplja ostatke mrvica sa stola, evo i slavljenice s prigodnim komentarima: “O, pa izgleda da ti baš prija koliko si navalio! Jesi jeo zadnja tri dana?” Za to vrijeme ona u glavi već pravi računicu – onaj tko joj nije dovoljno laskao, tko se slabo oduševljavao organizacijom ili nije donio zadovoljavajući poklon, sljedeće će godine biti prekrižen s njezine liste. Možda i zauvijek. Hm, pitamo se je li to nagrada ili kazna.

KRALJICA DANA

Promjena statusa na WhatsAppu prvo je što učini čim otvori oči, a kada dođete u ured, nemate mira jer “rođendansko visočanstvo” tako pomno namješta sve te silne bukete cvijeća i slaže rođendanske poklone na kup da nema te osobe koja bi mogla slučajno proći pokraj njezina stola a da ne pita: “Čekaj, danas ti je rođendan?” Shvatili su već svi – od direktora na zadnjem katu do portira u zgradi preko puta. Ona tako pomno radi na ovaj dan da doista zaslužuje povišicu. Cikće, plješće, veseli se svakoj čestitki koju već minutu poslije, normalno, posta kao Instagram story. Čestitamo, jer vi ste vjerojatno jedina osoba koja uživa u govorima, ma što uživa, potiče ih. Na kraju dana adrenalin joj je i dalje na visini, a kolege već bilježe u svoje kalendare – sljedeće godine, bolestan na današnji dan.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj