Postanite šaptačica šefovima

06/03/2019

Imate li ponekad osjećaj da nadređeni i vi ne govorite istim jezikom i da je, iako sjedite u istom uredu, njegov komp prištekan na neki drugi planet? Predstavljamo osam problematičnih situacija i kako ih riješiti bez dizanja glasa

Znate već kako je to u životinjskom svijetu – niste svom ljubimcu dali klopu pa vam je skočio u ormar i poderao najljepše haljine, a onda pokazao zube. Isto je i u poslovnoj džungli. No kako reagirati kada vas kruti šef ne ferma ni pet posto, odbija vam dati povišicu i neprestano vas kritizira? Skulirajte se i naučite jezik svoga šefa.
 

Situacija 1
Nije suosjećajan
Zaručnik vas je ostavio pred oltarom pa se niste u stanju dignuti s kauča ili vam je lice napala gadna alergija pa vam treba dugo da se našminkate, a reakcija vašeg šefa je samo: “Znači li to da ne možemo računati na vas?”
RJEŠENJE: Prije nego što nazovete šefa bezosjećajnim ___ (imenica po izboru), zapitajte se zašto vam je stalo do toga da on pokaže razumijevanje za vaše osrednje zasluge. Umjesto da se durite jer vam ne čita misli, recite mu otvoreno što vas muči – da imate problema s alergijom, da ste pod stresom jer vam je dečko iznio sve iz zajedničkog stana i nadajte se da će šef prepoznati vaše trenutačno stanje i izaći vam u susret. Jer ako samo ovlaš spomenete svoj problem, on će možda zazvučati podjednako važno kao da vam se slomio nokat.

 Situacija 2
Ne pušta  vas ranije
Imate zakazan termin kod zubara, a šef misli: “Ako jednom popustim, nastat će raspašoj”, no umjesto toga kaže samo: “Ne može.”
RJEŠENJE: Naravno da to nećete napraviti u zadnji tren kada vas šef ugleda na izlazu iz zgrade pa mu u prolazu dobacite kamo idete. Umjesto da se dovedete u situaciju nekoga tko moljaka, pokušajte pregovarati. Predložite šefu da ćete sutradan doći sat vremena ranije i nadoknaditi propušteno. Ili još bolje, ako želite izbjeći tu situaciju, postavite pitanje tako da vam ne može odgovoriti s da ili ne nego se fokusirajte na kako. Upitajte ga pod kojim bi vas uvjetima pustio da ranije odete s posla i time ćete izbjeći daljnje diskusije na tu temu.


 Situacija 3
Kritizira vas
Zabrljali ste ili nešto zaboravili, dolazite na posao i čekate hoće li kritika doći mailom ili usmeno. I tek što počne tirada, vi već brojite kada će uzeti pauzu za zrak da se opravdate, ali jao si ga vama jer sad će vam spočitnuti što ga prekidate.
RJEŠENJE: Obično to izgleda ovako: prvo ćete se ispričati, a onda se drhtavim glasom i uzbuđeno početi opravdavati, no to je pogrešno jer vas odmah stavlja u poziciju slabijeg. Ostanite mirni i pribrani te umjesto da krenete od stoljeća sedmog što je krenulo krivo, ponudite neko brzo i efikasno rješenje. Ako imate vremena, pitajte šefa želi li znati kako se greška dogodila u želji da je sljedeći put izbjegnete.

ererer


 Situacija 4
Voli da ga čekate
Cijeli tim sjedi na sastanku i čeka da se njegovo veličanstvo ukaže, a on ne samo da ne dolazi, nego mu i ne pada na pamet ispričati se.
RJEŠENJE: Naravno da nećete uvrijeđeno napustiti prostoriju i zalupiti vratima, ali dat ćete do znanja da je vaše vrijeme dragocjeno i da niste bilo tko. Recite tajnici da ćete pričekati u svom uredu i da vas obavijesti kada će sastanak točno početi ili ponesite svoj posao (laptop, papire, iPad) i nastavite obavljati posao u sobi za sastanke, čime ćete jasno dati do znanja da vi namjeravate raditi, a ne čekati, čekati i samo čekati.


 Situacija 5
Ne daje vam povišicu
Ma možete vi skinuti zvijezde, izvjesiti logo vaše firme na Mjesec, no kada je riječ o povišici, velika gospodarska kriza je baš svima dobro došla kao opravdanje.
RJEŠENJE: Najveća greška koju možete napraviti jest da pogrešno formulirate pitanje. Postavite svom dragom šefu klopku i pitajte ga pod kojim uvjetima možete dobiti povišicu te mu dajte do znanja da nagrada ne mora biti novčana – može i tri tjedna godišnjeg ili seminar koji ste uvijek željeli upisati, a niste imali novca. Naime, većina bi vam šefova dala povišicu, ali se boje da će to pokrenuti lavinu te da će i ostali zaposlenici stati u red pred njihov ured. Dakle, ako precizno i pristojno ne pitate, ni vi nikada nećete znati što morate napraviti za povišicu i koliko dugo trebate čekati.

sffsf


 Situacija 6
Nije fleksibilan
Vi najbolje znate kada ste najproduktivniji te da se vaša kreativnost ne može ukalupiti u strogi raspored. No što ako vaš šef poludi kad zakasnite sat vremena ili, ne daj bože, predložite da radite od kuće.
RJEŠENJE: “A što kažete da sutrašnji dan odradim od kuće?” Slažemo se, to je pitanje na koje će svaki šef reagirati blagim osipom i povišenim tlakom ma koliko moderan bio jer to obično znači da ćete cijeli dan provesti u pidžami i da ništa nećete napraviti. Umjesto takvog pitanja bombe, radije ga pitajte zašto mu je važno da ste svaki dan kao fikus u uredu. Dobro slušajte jer će vam otkriti svoje najveće strahove. A kada ih detektirate, ponudite mu i super rješenja. Recimo da ćete ga u svim prepiskama mailom stavljati u CC pa će se moći uvjeriti da doista radite. Ili da ćete kod kuće instalirati web kameru pa će imati i direktan prijenos vas za radnim stolom. Kladimo se da će odbiti jer je to doista pretjerano, ali ako ništa drugo, barem će ga malčice umiriti te će shvatiti da je takva kontrola pretjerana i da vam treba ukazati povjerenje.


 Situacija 7
Krade vam zasluge
Imali ste genijalnu ideju, napravili ste super prezentaciju, doveli važnog klijenta kad, jeste li to dobro čuli – vaš je šef upravo sebi pripisao vaš rad?
RJEŠENJE: Razmotrimo ovo hladne glave. Možda vaš šef misli da sve nagrade, kao i greške, pripadaju njegovu timu te da on mora i iza dobrih i iza loših poteza stajati iza svojih suradnika? A možda se samo voli kititi tuđim perjem. Umjesto da se nakostriješite, pitajte se zašto vam je priznanje toliko važno te zašto dopuštate da netko vedri i mrači vašim osjećajima. Kada sami sebi odgovorite, zatražite razgovor sa šefom i pitajte ga otvoreno zašto nije spomenuo osobe koje stoje iza te briljantne ideje. Vjerojatno će i sam shvatiti da je to trebao napraviti.


 Situacija 8
Nikada vas ne hvali
Radite kao mrav, uvijek ste dobre volje i nikada se ne bunite kada treba ostati dulje pa ipak – ne sjećate se kada ste posljednji put čuli da vas je šef pohvalio.
RJEŠENJE: Ista je stvar u ljubavnoj vezi. Odgovor na pitanje “Dragi, voliš me? Da, naravno!” nikako nije zadovoljavajući jer je izvučen nasilu. No nema vam druge. Ako vas nitko ne hvali, a vi to zaslužujete, hvalite sami sebe ili svog šefa. Da, dobro ste pročitali. Vjerojatno će skužiti koliko je to ugodno pa će i uzvratiti kojom toplom riječi. Plan B: Pitajte ga koliko je zadovoljan vašim poslom na skali od 1 do 10 pa ako je odgovor 7, pitajte ga što biste trebali napraviti da osvojite zlatnu medalju. Vjerojatno će cijeniti vašu želju za uspjehom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj