Postanite jedna od onih žena koje obožavaju svoj posao

16/11/2020

Posao je ipak nešto čemu posvećujemo većinu svojih života pa je od iznimne važnosti da nam je on izvor sreće i zadovoljstva, a nipošto stresa...

Zatvorite oči i razmišljajte o svom trenutnom poslu. Jeste li sretne? Tužne? Uznemirene? Svi smo prošli kroz dobre i loše dane na poslovnom putu, ali ako primijetite da ste stalno pod stresom ili osjećate nezadovoljstvo, vrijeme je da nešto promijenite.

Prije svega, nemojte se brinuti jer je jedno nizozemsko istraživanje pokazalo kako su osobe u dvadesetim godinama znatno nezadovoljnije i usporenije od svojih starijih kolega. A kada su ovi stariji (i zadovoljniji) u pitanju, evo što od njih možemo naučiti!

1. Pretvarajte se da ste nove na poslu 

Učenje i upoznavanje novih stvari najviše motiviraju u radu. Zato se potrudite pronaći nešto novo o čemu do sada niste znale puno i usavršite tu vještinu. Zatim se odjenite za posao kao da prvi puta dolazite u ured. Kada ste nove, sigurno želite i upoznati što više kolega, zato se osvrnite oko sebe i popričajte s nekim novim. Vidjet ćete da ćete se kući vratiti sretnije i uzbuđenije, baš kao da ste u novom radnom okruženju.

2. Radite dodatno nešto što volite

Osim što ćete većinu svog vremena posvetiti poslu, potrudite se da barem sat do dva dnevno izdvojite za aktivnosti u kojima uistinu uživate. Bez obzira na to je li u pitanju sviranje, šetnja ili gledanje filmova, veoma je važno da napravite balans između poslovnih i privatnih obveza.

3. Stvorite posao onakav kakav želite

Prilagodite posao koji radite sebi i napravite ugodno okruženje u kojem ćete uživati. Promijenite način na koji radite. Na primjer: ako ne volite slati i odgovarati na mailove, pronađite način koji će vam skratiti taj mukotrpni posao. Osim toga, promijenite i način na koji komunicirate s kolegama. Ugodnije je raditi u prijateljskom okruženju. I na kraju, pronađite svrhu svog posla. Zašto, kako, zbog čega radite to što radite…? A u danima kada vam ne ide sve kako treba, sjetit ćete se da ste tu zbog nekog razloga i lakše ćete završiti započeto.

4. Naučite kako suptilno reći "ne"

Sigurno vam je poznata situacija da prihvaćate dodatni posao ili prebacujete sve na sebe i na kraju završite umorne i frustrirane samo zato što niste znale reći "ne" kako nekoga ne biste povrijedile. Zato naučite reći "ne" na najljubazniji način. Na primjer: "To je doista sjajna prilika i zaista bih je voljela prihvatiti, ali veoma sam zauzeta projektom X."

5. Zapitajte se što vam još nedostaje

Zapitajte se što je to što bi vas učinilo sretnijima na poslu. Je li to novi projekt, ljepše okruženje...? Predložite svom šefu neku ideju koja će unaprijediti i posao koji obavljate, a i koja će poboljšati vaše raspoloženje. Naravno, ako ta ideja ne podrazumijeva skraćivanje radnog vremena – jer u tom slučaju možda trebate promijeniti posao.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj