Poslodavac ili možda duh?

10/06/2019

Kako se ponašati ako niste dobili nikakav odgovor na pitanje jeste li primljeni na posao

Gadno je biti odbačen poslije dejta koji vam se učinio dobrim, no još je gore ako vas ignoriraju nakon intervjua za posao. Prema nedavnom istraživanju softverske kompanije iCIMS, 76 posto ljudi tvrdi da je mnogo neugodnije kad ne dobiješ povratnu informaciju od potencijalnog poslodavca nego od mogućega gospodina Pravog.

“Ako se muškarac s kojim ste tek nešto počeli petljati prestane javljati, dobit će etiketu ‘nezreo’ i nastavit ćete dalje”, objašnjava psihologinja Amy Cooper Hakim.

“Od poslodavaca ipak očekujete profesionalno ponašanje koje uključuje korektnu komunikaciju i povratan odgovor, kakav god bio”, zaključuje Amy.

“Na našu žalost, takve su situacije česte. Trećina osoba koja traga za poslom kaže da ih je potencijalni poslovođa odbio, ali ne tako što im je to obrazložio u mailu ili pozivu. Ako izostane objašnjenje, osoba će prvo potražiti razlog takvog ponašanja u sebi i posumnjati u svoje sposobnosti”, utvrđeno je u nedavnom istraživanju kompanije Clutch.

Razlog? Poslodavci ne razmišljaju previše o osjećajima kandidata, a neke naprednije kompanije imaju programe koji sortiraju životopise i mailove. I to je surova realnost na koju se, nažalost, moramo naviknuti.

S druge strane, pokušajmo ih razumjeti jer u moru kandidata i obaveza nekada se ne stignu svima posvetiti jednako iako ste im se zaista svidjeli. Ne kažemo da to treba biti opravdanje (jer nije), ali uzmite u obzir sve moguće situacije i nemojte odmah dramiti.

“Nije neobično da kompanije imaju stotine prijava i razgovora za određenu poziciju, a možda im je poslovna politika takva da ne žele obavještavati nikoga dok se cijeli proces intervjuiranja i selekcije ne završi. Ili jednostavnije, možda je supervizor kukavica kojem je lakše ignorirati loše vijesti nego ih priopćiti”, objašnjava Susan Vitale, direktorica marketinga u iCIMS-u, te dodaje da će firme uvijek najradije izbjeći bilo kakve neugodne razgovore.  Iako ne možete potpuno spriječiti ili natjerati potencijalne šefove da se suoče i jave vijesti kakve god one bile, možete napraviti sljedeće - tijekom intervjua pitajte kada možete očekivati sljedeći krug ili bilo kakve informacije.

Ako nakon razgovora prođe određeno vrijeme, a vi i dalje ne dobijete nikakav odgovor, pošaljite im ljubazan upit ili pokušajte ovim pristupom: “U nastavku vam šaljem dodatne linkove koji nisu bili obuhvaćeni u mom CV-ju i razgovoru.” Indirektno skrenite pozornost na to da bi vam trebali odgovoriti jer ste se zaista potrudili ostaviti dobar dojam. Nemojte se stidjeti podsjetiti ih da vam duguju bilo kakvo objašnjenje. Još ništa? Ne gubite nadu ako je prošlo manje od 90 dana. Nekad razdoblje odabira traje malo dulje.

I za kraj, prisjetite se još jedne važne stavke. Naime, kako su vas tretirali tijekom poziva na intervju i dolaska na razgovor, tako će se ponašati i nakon njega. Ako na početku nije bilo sjajno i nisu vas osvojili prvim reakcijama, teško da će se dojam naknadno popraviti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj