Zavrijedi poštovanje svog šefa! Autorice nove biblije za napredovanje priskaču u pomoć ne bi li vas spasile od propasti

12/03/2021

Pogađate, odgovor je Ne!, ali samo ako poslušate savjete kolumnistica Mike Brzeniski i Daniele Pierre-Bravo

"Svakog puta kad sa šefom započnem razgovor o prevelikoj količini posla odnosno problemima s kolegama, briznem u plač. Što da napravim kako bi me moj nadređeni konačno počeo shvaćati ozbiljno?”

Mika: Šef vas nikada neće vidjeti kao vođu budete li u suzama pokušavali riješiti osnovne, ali važne razgovore. Štoviše, vjerojatnije je kako će vas početi izbjegavati ne bi li izazvao “živčani slom”. Za pomoć oko kontroliranja svojih osjećaja uvijek se možete obratiti psihologu. Drugim riječima, suze na poslu su veliko ne!

Daniela: Nemojte previše razmišljati. Čim počnem brinuti o tome što bi se moglo dogoditi, upravo se to i dogodi. Naravno, pravila o plakanju na radnom mjestu polako su počela evoluirati i svi znamo da ste napravljeni od krvi i mesa. Ipak, pokušajte izbjegavati emocije onda kad stvari ne idu onako kako biste vi to željeli. Umjesto toga, prošetajte i duboko dišite. Sve će biti lakše jednom kad si dozvolite nekoliko minuta za vlastite misli.

otkaz---kaput-1x1

“Nakon šest mjeseci na poslu, doznala sam kako kolegica s istom titulom zarađuje više od mene. Istog sam se trenutka obratila svojoj šefici koja je zbog toga izgledala vidno iziritirano. Što sad?”

Mika: Iako su vaše namjere bile ispravne, vaš način nije bio idealan. Primjerice, ovom ste problemu trebali pristupiti kao nečemu o čemu biste rado razgovarali s njom, a onda (bez agresije) tražili razumno objašnjenje. Pričekajte nekoliko mjeseci, a onda se vratite s jasnim podacima o tome koliko zapravo vrijedite.

Daniela: Slažem se s Mikom. Sljedeći se put pokušajte fokusirati na to zašto zaslužujete povišicu na temelju onoga što donosite na radno mjesto. Činjenica je da nemate odgovor na pitanje zašto vaša kolegica zarađuje više od vas.

“Uzela sam dan bolovanja ne bi li riješila neke stvari (račune itd.). Kada sam se vratila na posao, šef je cijelom timu poslao e-mail o tome kako bolovanje služi isključivo za bolest. Mogu li išta reći u svoju obranu?”

Mika: Ne! Ako je ova poruka bila namijenjena vama, onda bi se vama i obratio. Srećom se ne vrti sve oko vas.

Daniela: Sljedeći put kad budete trebali dan za rješavanje osobnih problema, budite iskreni sa svojim nadređenim i recite mu kako vam je taj dan potreban kako biste resetirali svoje moždane vijuge i, naposljetku, pojačali svoju produktivnost na poslu. Takav bi pristup dugoročno mogao donijeti promjene u politici rada ili, u najmanju ruku, smanjiti rizik od neugodnih e-mailova!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj