Netko me sabotira (možda je vlada, a možda i moj šef)

18/12/2021

Vjerovali ili ne, događa se!

Znamo, zvuči grozno, ali ne radi se baš uvijek o nečemu što se događa svjesno. I dok bez sumnje postoje veliki zli upravitelji koji uživaju u vašoj patnji, veći broj njih završi svoj radni dan, a da i ne primijete da vas zapravo potkopavaju. Za početak, najbitnije je dobiti odgovor na sve naše “WTF” upitnike u glavi te u konačnici preuzeti kontrolu. Slijedi lista scenarija koji bi se mogli odnositi i na vas. Pitanje je samo koliko kućica puni vaš radni dan?

Posljednji put kada je vaš šef pričao s vama o vašoj karijeri, Selena i Justin su razmjenjivali poljupce. Predložili ste odličnu novu inicijativu, ali vam je vrlo brzo rečeno da “samo nastavite raditi ono što ste radili do sada.” Ubili ste se od posla provodeći istraživanja za vlastiti projekt za koji je vaš šef nonšalantno preuzeo zasluge predstavljajući ga ostatku tima... ... na sastanku na koji uopće niste bili pozvani. Ispunili ste sve rokove koje vam je upravitelj zadao, a onda su se rokovi iznenada pomaknuli i to bez prethodnog razgovora. Zamolili ste nadređenog da vam omogući završavanje tečaja odnosno odlazak na konferenciju prije nekoliko mjeseci, ali on još uvijek obećava da će o tome razgovarati s Ljudskim resursima.

Zadnji ste na popisu kad su u pitanju informacije o novim potezima kompanije zbog čega se konstantno borite za svaki odgovor i objašnjenje. Nebrojeno ste se puta upitali je li vašem šefu uopće stalo do vašeg ostanka u tvrtki.

REZULTATI

1 do 3 kućice Razgovarajte s njim Lako je moguće da je vaš nadređeni jednostavno loš u komunikaciji (što je koma, znamo). Budite direktni (ali pristojni) i jednostavno mu recite da se osjećate kao da niste dio tima. Još jedna opcija: Pitajte ih jeste li nešto propustili kako biste im dali do znanja da nešto nije u redu. Pričekajte njihov odgovor prije nego kontaktirate Ljudske resurse ili počnete tražiti novi posao.

4 do 6 kućica Poradite na svojoj mreži kontakata Stvari definitivno ne izgledaju dobro i zato je vrijeme da poradite na odnosima s ostalim nadređenima kojima se divite. Bez ružnih riječi i ogovaranja šefa, tražite povratne informacije odnosno savjete kako zasjati. Za dodatne savjete pitajte i svoje prijatelje. Njihova će mišljenja možda biti pristrana, ali pomoć izvana često zna biti presudna.

7 do 8 kućica GTFO O da, definitivno vas sabotiraju i da, vrijeme je za potragu za novim radnim mjestom. Imati ovakvog šefa definitivno ne olakšava posao, čak i ako doista dajete sve od sebe, a to onda donosi pomutnju u postizanju krajnjih ciljeva. Zato, ako smatrate da ne postoji način da se ovaj poslovni odnos spasi, vjerujte svom instinktu i bježite glavom bez obzira.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj