Naučite kako ne 'nositi' posao doma

18/06/2018

Zašto smo sposobni promijeniti mjesto rada, ali ne znamo promjeniti vrstu poslova? I zašto se zapravo ne znamo kvalitetno odmoriti

Naša se sposobnost odmaranja zapravo svodi na sposobnost pronalaženja drugačijih, promijenjenih djelatnosti. No, sve više ljudi, unatoč tome, nosi svoj posao i kod kuće. Sposobni su promijeniti mjesto rada, ali ne znaju promjeniti vrstu poslova. Jednostavno se ne znaju zaustaviti, ni odmoriti. Mi vam predlažemo sljedeće: vrlo učinkoviti načini opuštanja su dobra kupka ili tuširanje toplom vodom, slušanje lagane muzike u miru, te čitanje štiva koje ste oduvijek željeli, a niste imali vremena. Ako to ne ‘upali’, pokušajte drugačije oblike relaksacije, poput bavljenja omiljenim hobijima koji opuštaju, šetnjom u prirodi ili obavljanjem jednostavnih dužnosti za bližnje.

Stručnjaci savjetuju da se redovito bavite nekim oblikom fizičke aktivnosti jer fizički rad obično dovodi automatski do posljedične mišične relaksacije. Naime, iznenađujuće je koliko čovjek nepotrebno zadržava mišiće napetima i time stvara mnoge navike koje je potrebno pobijediti: drženje šaka stisnutima, ukočene čeljusti, naborano čelo, nervozna koljena, pa čak i žmirkanje očima. Pokušajte usredotočiti se na te negativne ‘tikove’ i nastojte biti što opušteniji. Nakon nekoliko dana intenzivnog koncentriranja tijelo će se automatski opustiti i više neće biti u nepotrebnom grču.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj