Lažni samci u porastu

06/02/2019

U posljednje vrijeme žene na poslu sve češće skrivaju svoj bračni status ili vezu kako bi si osigurale napredovanje i bile uključene u aktivnosti izvan posla

Diskriminacija na spolnoj osnovi, iako vrlo frustrirajuća i, naravno nezakonita, i dalje postoji u raznim oblicima. Svjesne su je mnoge žene, bez obzira na to jesu li je same doživjele ili poznaju nekoga s takvim iskustvom. Mnoge od njih skrivaju svoju vezu i smatraju da do pozicije na kojoj jesu ne bi došle da su drugačije postupile. Kada čujete priče o ženama koje su bile pred promaknućem, ali se ono nakon objavljivanja zaruka ili planova za vjenčanje izjalovilo, više se nećete čuditi što je broj lažnih solerica u porastu.

sdsdds

Žene će zatajiti svoje veze kako bi zaštitile svoje pozicije na poslu ili napredovale. Sve ih je više spremno čak i odgoditi vjenčanje ili majčinstvo radi karijere, jer su uvjerene da neće postići isti uspjeh ako se u to upuste. Njihov strah nije neosnovan. Diskriminacija koju žene trpe ako nose zaručnički ili vjenčani prsten, ili su jednostavno u godinama u kojima se očekuje da će rađati djecu, realnost je. Poznato je da često među kandidatima ne pobijedi onaj koji je kvalificiraniji, nego onaj čiji bračni status više odgovara poslodavcu. Zbog toga nas reakcija mladih žena željnih uspjeha u karijeri nimalo ne iznenađuje. Mnoge žene u stalnoj vezi često budu isključene iz aktivnosti i druženja izvan posla, što može biti loše za njihove karijere jer gube mogućnost širenja kontakata i uključivanja u razgovore koji mogu dovesti do novih projekata ili napretka u tvrtki. Nekada to izostavljanje nije svjesna diskriminacija, nego pretpostavka kolega da jednostavno niste zainteresirani. Ali i to je neka predrasuda.
Koliko god sve to depresivno zvučalo, treba odlučno riješiti probleme s kojima se žene već godinama suočavaju. Skidanje zaručničkog prstena ili skrivanje bračnog statusa nije način. Moramo zahtijevati da nas procjenjuju na temelju kvalifikacija i dostignuća, a ne na temelju onoga tko smo i što radimo izvan posla. Da ne bismo podržavali takvu diskriminaciju, moramo ponosno i slobodno govoriti tko smo i što smo i ne bojati se posljedica. Ako se poslodavci budu navikavali na zaposlene bez privatnog života i to maksimalno koristili, nikada se nećemo izboriti za svoja prava. Žene moraju pokazati koliko su kvalificirane i sposobne biti na vodećim pozicijama bez obzira na bračni i obiteljski status.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj