Kome još trebaju novogodišnje rezolucije kada su nam uspješne Cosmo djevojke odale najbolje poslovne savjete ikada

29/12/2021

Učimo od najboljih Cosmo mentorica, a one su: Ana Lokner, Iva Stilinović Grahovac, Renela Ružić, Ana Gioia Pištalo, Iva Körbler, Marina Drljo, Nives Čavić, Zvjezdana Balić, Marija Taraš, Isabela Amalie Bonyaj

Iva Stilinović Grahovac, odnosi s javnošću, HNK

savjet 6

Kroz razgovore i poslovna iskustva s kolegama kroz godine rada u novinarstvu i proteklih godina u odnosima s javnošću, iskristalizirali su se i savjeti ili bolje rečeno razmišljanja o poslu koje pokušavam primijeniti. Jer uvijek je neka vrsta stresa, nema dana da nešto nije hitno, često je kaotično, a mantra koje se u takvim situacijama prisjetim je „udahnimo… Ne spašavamo ljudske živote, barem ne doslovno, nismo kirurzi niti liječnici i ništa nije toliki problem da mora izazivati stres na granici boli. Jer svijet neće stati, a svi smo poslovno zamjenjivi“.

Renela Ružić, PR/Event Coordinator, C&A

savjet 12

Ako želiš ići brzo, idi sam. Ako želiš ići daleko, idi u društvu. Posao s dugoročnim uspjehom više nalikuje maratonu, negoli sprintu. Zato svaki dan, svaki sat vjerujte u svoje snove, u sebe i u svoje kolege. Zajedno gledajte naprijed kako biste pored vlastitih potreba, zadovoljili i očekivanja kupaca i doprinijeli zaštiti našeg planeta i naše zajednice.

Marina Drljo Perša, CEO,  Enigma Studio / Senior Consultant

savjet 5

Najbolji savjet „mlađoj verziji mene“ koji sam ikada dobila je da ne prihvaćam kritike od onih koje ne bih došla pitati za savjet. A najbolji savjet „malo iskusnijoj verziji mene“ je: "Budi čovjek. U poduzetništvu je najvažnije TKO putem postajemo, a ne koliko smo zaradili." 

Zvjezdana Balić, knjižničarka

savjet 7

Najbolji poslovni savjet koji sam dobila je da budem svoja, ali uvijek ostanem kolegijalna. Kvalitetno promišljene i osmišljene pojedinačne ideje u dobrom, kreativnom i sposobnom timu postaju projekti koji čine promjenu i koji su važni za zajednicu. S obzirom na nimalo izdašna financijska sredstva u kulturi i umjetnosti, neizbježno je voditi se onom Dedićevom: "Kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi.."

Marija Taraš, autorica bloga TARASHOWA

savjet 2

Svaki početak je pomalo zastrašujuć, naročito kada se upuštamo u nešto novo. Međutim, počeci i promjene su nužne ukoliko želimo biti uspješni u onome čime se bavimo. Budi spreman učiti, pitati i zahtijevati izvrsnost - kako od sebe, tako od svojih suradnika. Budi spreman na greške i kada se dogode, gledaj na njih kao na priliku za učenje i poboljšanje. Zgrabi prilike koje ti se ukazuju, a ako ih ne vidiš - preuzmi inicijativu i kreiraj ih. No najvažnije od svega je - vjeruj u sebe, u to što ti se već dugo mota po glavi, u svoje ideje, svoju strastvenost i intuiciju. Oslobodi se straha od neuspjeha jer upravo je strah ono što nas najviše koči u osobnom rastu. Pogledaj se u ogledalo, možeš ti to! Najbolji poslovni savjet koji sam dobila je jednostavan - usudi se!

Ana Lokner, PR & marketing manager Arena Centar

savjet 1

Dobra procjena suradnika, osjećaj za kolektivnu dobit, tajming i prepoznavanje situacija neke su od ključnih stavki kako bi uspješno realizirali vašu najbolju ideju. Igrajte diskretno i multiplicirajte svoje radne sate kroz podjelu odgovornosti unutar tima kako bi kupili vrijeme te ostvarili brži rast i stabilnost.

Iva Körbler, dipl. povjesničarka umjetnosti i kustosica

savjet 10

Jedan od najboljih savjeta koje sam dobila od starijih kolega jest da se odmah treba uhvatiti u koštac s najtežim ili najmrskijim zadacima, ili ih barem malo "napasti" da se postepeno na njih priviknemo, a ne da nas zaskoče pred kraj roka. Isto tako, da pomažem i otvaram vrata u poslu mlađim kolegama jer ako su meni drugi pomogli, taj lanac treba nastaviti. Inače, najbolje poslovne savjete crpim u knjigama i tekstovima Harvard Business Reviewa, samo što ih rijetko možemo primjenjivati u Hrvatskoj jer ljudi ne znaju osnovni bonton, a kamoli poslovni bonton i protokol. Tako da si čitam HBR kao neku vrstu utjehe.

Isabela Amalie Bonyaj, vlasnica marketinške agencije DIVERSUS

savjet 4

Kada cijeli život uspijevaš spojiti svoje interese i strast sa svojim obrazovanjem i iskustvom možeš reći da si zadovoljna poslovna žena. A kada se povrh toga odlučiš u 50. godini života dodatno obrazovati (visoka škola, ne tečaj:) i time potpuno ostvariti u novom poslovnom okruženju koji te još više motivira I ispunjava pozitivnom energijom, onda si uistinu sretna i ispunjena poslovna žena. Nije grijeh doživotno se obrazovati, niti mijenjati poslovne smjerove, to je jednostavno uspješna životna igra.“   

Ana Gioia Pištalo, stomatologinja

savjet 9

Moja životna inspiracija je, u svim smislovima, pa i u poslovnom, bio moj otac. Znala sam ga, nebrojeno puta, zateći kako u tri ujutro piše pravne dopise i mišljenja i kad bih ga pitala "Pa zašto ti ne spavaš?", znao bi reći "Probudile su me rečenice pa sam ih morao zapisati.". Par sati nakon polovično prospavane noći redovito bi imao svjež i smiren izraz lica koji mi godinama nije bio jasan. No, danas mi je kristalno jasna razlika između burn-outa i - posvećenosti. Razlika je ogromna. Kada radite 24/7 bez plana, koncepcije i sustava samozaštite, onda ste za par godina kandidat za prvu ustanovu koja još uvijek na uputnicu nudi usluge infuzije. Kada isplanirate vrijeme u kojem ćete se više posvetiti svojim radnim obvezama, onda ostalo vrijeme (morate!) odvojiti za - sebe! Odvajanje vremena koje ćete posvetiti samoobnavljanju i odmoru nije ni sebičnost, ni arogancija, već pokazatelj da zrelo i mudro planirate svoj život. Jer, poginuti na začetku na prvoj liniji poslovne fronte, u bitci koja traje do (neke) penzije i nije baš pokazatelj dobrog poslovnog planiranja. Znači, gotovo presudno i najbitnije - naučite se odmoriti. I nagraditi za trud i gorljivi rad u znoju lica svog.:)

Nives Čavić, autorica bloga Budi KULTURAn

savjet 3

Najbolji savjet sam dobila od svojih roditelja, iz njihovog osobnog iskustva: “Radi posao koji voliš”. Moje iskustvo može se parafrazirati izrekom “per aspera ad astra”/“trnovit je put do zvijezda”. Ali, u jedno sam sigurna: treba slijediti svoje snove koliko god (ne)ostvarivi na početku izgledali.”

Foto: privatni arhiv; fotografija Ane Lokner: Danijel Berković

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj