Koliki je trošak studiranja u Hrvatskoj?

25/09/2018

Visoki troškovi studiranja i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda hrvatskih studenata predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju

Ukupni semestralni troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj iznose u prosjeku 15.417 kn, odnosno 30.834 kn godišnje, stoji u istraživanju Eurostudent V. Ti iznosi uključuju troškove života i studija, a najučestaliji izvor za pokrivanje troškova studija za većinu studenata (oko 88%) jest obitelj. U prosjeku ti se troškovi mjesečno penju do 1.167 kn! Posao, kao jedan od izvora prihoda, navodi nešto više od četvrtine studenata (27%) u prosječnom iznosu od 2.635 kn mjesečno, a stipendije pomažu nešto manje od četvrtine studenata (23%) te u prosječnom iznose od 949 kn mjesečno na više.

Ove su teme potaknute i nadolazećim Sajmom stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci i Zagrebu, kako bi se građanima pomoglo u pronalasku informacija i savjeta o različitim mogućnostima putem kojih mogu pokriti troškove studiranja. Sajam se održava 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na kampusu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO). 

Visoki troškovi studiranja i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda hrvatskih studenata predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju. Tako, primjerice, studenti čiji roditelji imaju osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje rjeđe se mogu oslanjati na prihod od obitelji pa znatno češće obavljaju stalne poslove uz pomoć kojih pokrivaju najveći dio svojih troškova studija. S druge pak strane, iznadprosječne prihode od obitelji imaju studenti čiji barem jedan roditelj ima visokoškolsko obrazovanje. Vrste i iznosi prihoda studenata značajno se razlikuju i s obzirom na završeno prethodno obrazovanje studenata. Tako studenti koji su završili strukovne škole imaju znatno više prihode od posla te znatno niže prihode od obitelji u odnosu na studente koji su završili gimnazije. Studenti koji su završili gimnazije primaju značajno viši iznos stipendija u odnosu na prosjek i u odnosu na studente koji su završili strukovne škole.

"Dostupnost i dostatnost prihoda za pokrivanje troškova studija jedan je od ključnih faktora koji utječe na odluku o nastavku obrazovanja na visokoškolskoj razini, ali i na uspješan završetak studija za sve one koji studiraju“, ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a. Zbog toga informacije i savjeti koji se mogu dobiti na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci od institucija koje dodjeljuju stipendije ili čuti iskustva bivših stipendista mogu značajno pomoći svima koji namjeravaju studirati ili već studiraju na visokim učilištima u Hrvatskoj. Sajam je namijenjen ponajprije učenicima završnih razreda srednjih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima te studentima koji su već upisani na različite studije na visokim učilištima.

Više informacija o Sajmu i pratećem programu dostupno je na www.stipendije.info i Facebook stranici Tražim stipendiju.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj