Karijerni grijesi koje činimo u dvadesetima!

17/06/2015

Čega se nipošto ne smijete bojati želite li uspješnu karijeru...

Kako biste doputovali do zarade i posla o kojima sanjate, važno je da smognete hrabrosti i snage i odvažite se na neke stvari koje su ključne za napredovanje. Nemojte dopustiti da vam mladost i nedostatak hrabrosti i iskustva stanu na put, već učite na tuđim greškama!

1. Ne usudite se tražiti dovoljno novca prilikom razgovora za posao.

Pregovori o plaći najvažniji su pregovori koji se tiču vašeg zaposlenja. Puno je teže ispregovarati povišicu ako nemate drugu, bolju ponudu koju možete iznijeti i kojom biste mogli potaknuti poslodavca da vas plati više, pa se za pošteni iznos potrudite izboriti već na razgovoru za posao. Iako to nije garancija da ćete veću plaću doista i dobiti, velika je šansa da završite s većom plaćom od one koju vam je poslodavac ponudio.

2. Čekate da vam netko ponudi posao iz snova.

Poslovi nikome ne padaju s neba, a posebice ne oni poslovi koje smatrate poslovima iz snova. Svatko tko radi ono što voli morao je mrdnuti guzom i sam se potruditi pronaći željeni posao. Raspitajte se koje se vještine i znanja traže za posao kojemu težite i potrudite se steći ih. Potraga za poslom je naporan posao koji zahtjeva mnogo vremena i energije, no nemate li plan i strategiju potrage, znatno ćete si dodatno zakomplicirati život.

3. Ne usuđujete se riskirati.

Razmislite o tome kojoj se osobi po pitanju karijere divite i razmislite zbog čega joj se divite. Velika je vjerojatnost da je ta osoba bila prva u nečemu ili da je nešto učinila drugačije od drugih, a to nedvojbeno podrazumijeva rizik. Imate li ideju za vlastiti posao, ili zaboravite na nju, ili se potrudite ostvariti ju. Najgore što možete učiniti je ne učiniti ništa, čekajući bolje vrijeme, prilike ili horoskopsku prognozu. Čak i ako vaša ideja ne uspije, barem ćete znati da ste probali. No ono najbolje je što potpuno lude ideje najčešće uspijevaju u svijetu.

4. Dopuštanje egu da zasjeni vaš talent.

Ono što je jako važno da zapamtite je da, čak i ako ste jedna od najtalentiranijih osoba u svojoj profesiji, ne smijete očekivati da vam netko redovito za to odaje priznanja. Priznanja će svakako jednog dana doći, no zahtijevanje pripisivanja zasluga svemu što učinite to će putovanje znatno otežati. A to nikako nije ono što želite.

5. Ne shvaćate važnost pravilnog odabira odjeće.

Prvi dojam je onaj koji najdulje traje, stoga se potruditi da je on onakav kakav treba biti već od prvog dana. Uopće nije bitno koliko je vaš posao važan i koliko je neformalnosti na poslu dozvoljeno. Naravno da se, ukoliko se svi oblače ležerno, nećete redovito pojavljivati u odijelu, no svakako birajte primjerene komade koji vas prikazuju kao profesionalnu i ozbiljnu osobu, a izbjegavajte sve ono što izgleda kao da ste malo s izležavanja na kauču odlučili navratiti do ureda, ili kao da ste na posao došli ravno iz ludog noćnog provoda.

6. Prihvaćate 'ne' kao odgovor.

Za vaš osobni boljitak i što lakše napredovanje u karijeri je ključno da naučite da ćete ponekad nešto što želite morati tražiti više no jednom. Samo se potrudite da kada nešto tražite drugi put, imate još bolje i kvalitetnije argumente kojima će biti znatno teže reći 'ne'. Uostalom, mnogi poslodavci cijene upornost, ustrajnost i samopouzdanje svojih zaposlenika.
Photo credit: Profimedia
 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj