Ciljaj na veliko: zlatna pravila za uspjeh

09/02/2021

Ako imaš velike snove, a premalo motivacije, krajnje je vrijeme da se pokreneš. Pripremili smo niz malih koraka uz koje već danas možeš početi ostvarivati svoje planove. Zgrabi ih dok još možeš!

Osjećaj postignuća teško je nadmašiti, posebno kada je riječ o ostvarenju naših najvećih snova. Ipak, put do uspjeha pun je prepreka, poput straha od nepoznatog, sveopće nesigur­nosti, ali i pretjerane količine sumnje u sebe. Pa, odakle uopće početi? Čest je slučaj da se toliko utapamo u široj slici da i ne primjećujemo onu manju, odnosno korake koje moramo poduzeti kako bismo se približili ostvarenju svojih ciljeva. Bez brige, mi smo ih zapisali za tebe! Postoje dva ključna koraka koji će te usmjeriti na pravi put u Grad Uspjeha.

Korak 1: PROCES IDENTIFIKACIJE

Što zapravo želiš? Pokušaj biti što preciznija. Umjesto da kažeš kako želiš upasti na vrhunski fakultet, razmisli o tome što je za tebe odličan fakultet. Možda je riječ o gradu u kojem se nalazi, činjenici da je riječ o manjem, odnosnom velikom kampusu ili je možda tajna u njihovoj kvalitetnoj razini obrazovanja. Ti će ti odgovori pomoći dokučiti što želiš upisati. S druge strane, ako tražiš odličan posao, sastavi popis što ti je na radnome mjestu najvažnije. Želiš li raditi s mladim timom ljudi? Treba li ti fleksibilan raspored? Sanjaš li o radu u internacionalnom konglomeratu ili maloj start-up kompaniji? Odgovori na pitanja poput ovih znatno će ubrzati potragu.

n 1

Korak 2: PROCES IMPLEMENTACIJE

Kad točno znaš što želiš, vrijeme je da izgradiš most koji će povezati tvoju trenutačnu situaciju s onom u kojoj želiš biti. To nije nešto što možeš napraviti sjedeći kod kuće i gledajući u svoj popis grickajući nokte. Umjesto toga, vrijeme je da se pomakneš i svoje snove počneš pretvarati u stvarnost. Ako želiš stan u centru grada, no visina stanarine premašuje tvoje mogućnosti, počni proučavati stanove i cijene nekretnina. Razgledaj stanove koji te zanimaju i usporedi cijene te prati najnovije vijesti iz tog svijeta. Nakon toga vratit ćeš se u svoj stan znajući da si upravo napravila prvi (i najteži) korak. Ako si napokon naišla na posao iz snova, no nisi dovoljno kvalificirana za njihove standarde, prijavi se na stranice koje nude online tečajeve i nastavi graditi svoj životopis ili se jednostavno prijavi na program stažiranja. Evo još nekih savjeta koji će ti pomoći u ostvarivanju života o kakvom sanjaš…

n 2

NE ŠTEDI NA MALIM ZADACIMA

Sigurno si već bezbroj puta čula za izreku da male stvari pokreću svijet. Kad je Christene Barberich, suvlasnica i globalna urednica online magazina Refinery29, počela svoje putovanje, čitala je i uređivala gotovo svaki tekst objavljen na stranici. Ubrzanim rastom brenda shvatila je da se i njezine radne navike moraju pro­mijeniti, ali zahvaljujući svom temeljitom radu na sadržaju postala je toliko dobro upoznata s poslom da je u tom trenutku bila savršeno spremna upravljati tvrtkom koju je dobro poznavala na svim razinama.

UŽIVAJ U STRAHU

Izjaviti da ćeš “ostvariti cilj” nije mala stvar. Odjednom to više nije onaj mali san u tvojoj glavi, nego je to nešto čega su sada svjesni i svi oko tebe i, što je najbolje, ti ljudi imaju priliku pratiti te na tvom puto­vanju. Bez sumnje, pritisak je velik, ali nemoj dopustiti da te strah od neuspjeha zaustavi. Pritisak radije iskoristi kao nešto što će ti dodatno izoštriti um i gurnuti te naprijed.

n 3

ODABERI SVOJU VERZIJU USPJEHA

Ne dopuštaj više da drugi diktiraju što bi trebala raditi u određenim godinama. Dok se god osjećaš ispunjeno i motivirano, ti gradiš svoju verziju uspjeha. Prvi put kad su Christene i njezini partneri razgovarali o pokretanju tvrtke, Christene nije mogla skriti uzbuđenje. Ipak, bila je u ranim tridesetima i pod stalnim pritiskom društva koje joj je govorilo da je “vrijeme za udaju, odnosno osni­vanje obitelji”. Unatoč tome, Refinery29 inspirirao ju je kao ništa drugo i nije joj trebalo dugo da donese odluku i prestane razmišljati o tome što je u tuđim očima vizija dobrog života. Naposljetku, to je njezin život i samo je ona mogla znati što će je doista ispunjavati.

PRONAĐI SVOJE MJESTO

Raditi, živjeti i voljeti možemo na mnogo načina i ne postoji jedna veličina koja će odgovarati svima. Na putu do ostvarenja ciljeva razmotri različita područja koja bi te mogla činiti sretnom. Christene je oduvijek znala da je ne zanima tradicionalna “korporativna kultura”. Umjesto toga, uzbuđeno je radila na nečemu što je njoj bilo osobno, novo i prijeko potrebno. “Kada se pojavila prilika za Refinery29, nije mi trebalo dugo da shvatim da je riječ o prilici koju ne mogu i ne želim propustiti.” Zato, ako naiđeš na put koji ti se jednostavno čini pravim izborom, nemoj se bojati krenuti njime. Postoji mogućnost da si baš ti otkrila put prema uspjehu koji još nitko nije.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj