Kako s prijateljima razgovarati o novcu

04/11/2021

S društvom razgovaramo o politici, zdravlju pa čak i seksu, no čini se kako je tema financija još uvijek poprilično veliki tabu. Srećom, znamo kako se nositi i s tom situacijom i odmaknuti se od razgovora netaknuti.

Kad je riječ o temama zbog kojih bi najradije preskočili cijeli razgovor, novac je definitivno negdje pri vrhu. Naposljetku, svi smo mi bar jednom bili u situaciji u kojoj netko iz grupe nije htio platiti svoj dio računa u restoranu, a možda se upravo vi ona osoba koja ne može pratiti naizgled visoke budžete svojih prijatelja pa se zbog toga pomalo osjećate izostavljeno. Kakva god situacija bila, tema novca rijetko je zabavna no ono što je još neugodnije jest činjenica da vas izbjegavanje te teme na mjesečnoj bazi košta i do 200 kuna. Drugim riječima, godišnje plaćamo čak oko 2400 kuna kako bismo izbjegli konfrontaciju odnosno bili nepristojni. U želji da naša prijateljstva ne pate zbog stanja na bankovnim računima, obratili smo se stručnjacima kako bi nam pomogli objasniti što napravite kad se nađete u škakljivoj situaciji…

DILEMA Frendici sam posudila tisuću kuna i još uvijek mi nije vratila novac.

Rješenje: Znamo, situacija je užasno frustrirajuća, a frustrirajuća je i činjenica da se ovakav scenarij događa prečesto. Naime, istraživanje banke Lloyds nalaže kako se čak 30 % odraslih osoba u jednom trenutku svađalo oko novaca i to zato što su isti odlučili posuditi. “Zapitajte se želite li da vam se novac vrati istog trenutka ili biste bili zadovoljni znajući da je druga strana svjesna trenutne situacije”, kaže Alex Holder, autorica knjige “Open Up: Why Talking About Money Will Change Your Life” (Budite otvoreni: Zašto će vam razgovor o novcu promijeniti život). Ponekad je dovoljno znati da nisu zaboravili pa ih jednostavno pitajte je li u redu da ih ponovno podsjetite za mjesec dana. S druge strane, ako ste zbog ovog problema već počeli osjećati gorki okus u ustima, a vaše prijateljstvo više nije što je nekad bilo, be bojte se izraziti svoje osjećaje. “Sve dok ne otvorite tu temu, misli o istoj mogle bi negativno utjecati na vaše prijateljstvo”, objašnjava Holder. Ako vam jednostavno nemaju za vratiti cijeli iznos, pokušajte se dogovoriti oko plana isplate. Počnite s pitanjem: “Bi li 100 kuna mjesečno bilo izvedivo? Poslat ću ti podatke svoje banke u slučaju da ih nemaš.” Ako želite izbjeći razgovor uživo, pošaljite im poruku s bankovnim podacima ili im jednostavno pošaljite link za uplatu ako ste korisnik digitalnih banaka poput Monza ili Starlinga. Vaša će frendica tako primiti poruku u kojoj tražite novac, a sve što moraju učiniti jest pratiti link i dovršiti uplatu. Kao najjednostavnije rješenje pomoću kojega ćete se pobrinuti da uplate doista i budu redovite i to bez podsjećanja, predložite stvaranje trajnog naloga s dogovorenim iznosom mjesečne uplate. Tako oboje nećete morati razmišljati o dugovanjima, a iznos može biti dovoljno nizak da vašoj frendici neće stvarati pretjerano veliki financijski trošak.

DILEMA Ako odemo na zajednički odmor, kako ću se pobrinuti da svi troškovi budu jednakomjerni?

Rješenje: Zadnja stvar koju želite je zajednički odmor provesti svađajući se oko toga tko je što platio. Pobrinite se da o tome ne morate razmišljati uz pomoć aplikacije Splitwise. Aplikacija funkcionira tako da jedna osoba napravi “grupu”. Zatim, svaki put kad netko izvrši uplatu, poput plaćanja ručka, u aplikaciju unosite trošak te označite imena ljudi koji duguju novac. Po završetku vašeg putovanja, aplikacija će sama izračunati koliko tko duguje kako biste na jednak način podijelili sve svoje troškove i to bez neugodnosti prilikom plaćanja. Ako biste, s druge strane, radije odredili visinu budžeta kako se potrošnja ne bi izmakla kontroli, isprobajte HyperJarovu značajku “Shared Jar” koja služi poput zajedničkog bankovnog računa, a savršena je za vjenčanja, putovanja pa čak i životne troškove ako živite u stanu s cimerima. Uz dopuštenje, svatko može trošiti novac iz “staklenke” pod uvjetom da će aplikacija iste troškove i potrošače bilježiti, a vi više nikada nećete morati nagađati gdje je novac nestao. Jednom kad razvijete sustav potrošnje koji odgovara svima u grupi, slobodno ga koristite za sve oblike socijalizacije i više nećete morati razmišljati o tome čiji je novčanik prošao neokrznuto.

v

DILEMA Kada jedemo u restoranu, obično odabirem manji obrok te redovito pijem vodu iz slavine. Ipak, s prijateljima uvijek jednako dijelimo iznos računa. Kako da im kažem da bih radije platila samo ono što sam naručila?

Rješenje: Ako ste ikada gledali Prijatelje (postoji li itko tko nije??), onda se sigurno sjećate epizode u kojoj je račun u restoranu podijeljen jednako nakon čega Phoebe, Joey i Rachel započinju raspravu o tome kako redovito naručuju znatno manje obroke od Monice, Rossa i Chandlera. Iako napravljeno na urnebesan način kako to samo Prijatelji znaju, neugodna je istina ta da često zaboravljamo kako svi ne baratamo jednakim budžetima. Zato je važno o tome raspraviti puno prije nego račun uopće dođe do vašeg stola. “Budite iskreni na samom početku jer, osim ako sami nešto ne kažete, ne možete očekivati da će vam itko čitati misli”, kaže Holder. “Ako u društvu imate onog jednog prijatelja koji redovito naručuje deset različitih predjela za cijeli stol, a onda i ekstra rundu Aperol spritza, sa sobom ponesite gotovinu i napomenite kako imate samo određenu količinu novaca te zbog toga želite naručiti manji obrok. Nemojte osjećati neugodu zato što niste izdvojili ništa više od onoga što ste naručili. Jednostavno recite: “Ovo je sve što imam, ali pokriva moj obrok i piće.”

DILEMA Moji prijatelji često razgovaraju o plaćama, ali ja zarađujem puno manje i iskreno, bojim se da će me osuđivati.

Rješenje: Niste jedini. Štoviše, neugoda je jedan od primarnih razloga zbog kojih odrasli zaobilaze temu novca u širokom krugu. To je uglavnom zato što se visina plaće redovito uspoređuje s razinom nečijeg poslovnog uspjeha kad to u stvarnosti doista ne mora biti tako. “Viša plaća ne znači da je netko automatski uspješniji odnosno inteligentniji od vas”, podsjeća Holder. “Neke industrije jednostavno plaćaju više. Vrlo je vjerojatno da ćete za gotovo isti posao u različitim industrijama imati znatnu razliku u plaćama. Osim toga, ako volite svoj posao i ako on dolazi s više fleksibilnosti, ali i dobrim povlasticama, je li uopće bitno to što zarađujete manje?” Ako se ipak osjećate neugodno po pitanju otkrivanja detalja o svojoj plaći, na to vas nitko neće prisiljavati. “Umjesto o visini plaće, razgovarajte o onome što vam vaše radno mjesto omogućava (poput osiguranja, popusta ili plaćene teretane), o potrošačkim navikama ili osobnim iskustvima vezanim za novac i posao”, kaže Emilie Bellet, kreatorica podcasta “The Wallet” i stranice Vestpod.com. “S vremenom ćete opuštenije razgovarati o tome koliko zapravo zarađujete.”

DILEMA Ne želim propustiti zabavu i druženje s prijateljima, ali ne želim ni ulaziti u drugove koji će u tom slučaju biti neizbježni.

Rješenje: Gotovo nitko od nas nije sretan kad mora propustiti druženje s omiljenim društvom bez obzira na razloge, ali važno je zapitati se vrijedi li doista izaći s prijateljima onda kad si to jednostavno ne možemo priuštiti. “Prije donošenja odluke, pokušajte napraviti plan potrošnje tako što ćete si za svaku aktivnost odrediti budžet”, savjetuje Bellet. “Pričekajte da vam dođe plaća, a onda ju raspodijelite na račune, životne troškove, ušteđevinu te naposljetku zabavu. Onda, svaki put kad se družite s prijateljima, troškove plaćajte iz svoje “hrpice za zabavu”. U slučaju da vas brine pritisak vršnjaka, Bellet predlaže da svoje financijske ciljeve podijelite sa svojim najbližima i na lijep im način objasnite da pokušavate uštedjeti novac za određeni period kao na primjer za stanarinu. “Ako je određena aktivnost izvan vašeg dohvata, predložite jeftiniju alternativu. Iznenadit ćete se koliko će se puta ispostaviti da su i vaši prijatelji u sličnoj situaciji, ali se jednostavno boje progovoriti.”

DILEMA Imam prijatelja koji stvarno ne zna baratati novcem. Što da mu kažem?

Rješenje: Prije svega, dobro razmislite prije nego ga počnete obasipati vlastitim uvjerenjima i savjetima. Priđite mu so oprezom i suosjećanjem, ali to učinite samo onda kada ste uvjereni da njegove odluke stvarno loše utječu na njegov život. “Umjesto da ga odmah napadnete s informacijama o tome u čemu griješi, pitajte ga želi li uopće razgovarati o novcu. Razgovor možete otvoriti tako što ćete i sami tražiti pomoć te ga pitati želi li biti vaša podrška za odgovornost ili pak potpora u štednji. Ako je i to previše, pitajte ih što bi učinili kada bi iznenada dobili veću količinu novca”, predlaže Bellet. Na taj ćete im način suptilno pomoći otkriti bolji način uštede odnosno potrošnje, ali i dati do znanja da s vama slobodno mogu razgovarati o eventualnim financijskim poteškoćama. Ako osjećate nervozu, pokušajte unaprijed pripremiti što ćete mu reći, ali ne brinite - sve dok mu pružate podršku bez osuđivanja, vaša će pomoć u bilo kakvom obliku biti i više nego dobrodošla. “Ponekad je potrebno neko vrijeme da bi se nečiji način razmišljanja mogao promijeniti. Naposljetku, svi smo mi odgojeni u različitim okolinama zbog čega su i naši stavovi o novcu potpuno različiti”, kaže Bellet.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj