Kako raditi fuš uz posao i ne dobiti otkaz

28/07/2021

Već vas vidimo kako dižete drugu plaću :)

Skužili smo vas, tijekom tjedna ste medicinska sestra, a vikendima influencerica. Ili asistentica u marketingu od 9 do 17 sati, a glazbena promotorica u večernjim satima. Drugi je posao danas normalna pojava - čak 37 posto Amerikanaca ga ima, sudeći prema istraživanju portala Bankrate.com, a milenijalci su skloniji od ostalih potražiti dodatnu zaradu. No kad već imate zahtjevan posao koji obavljate puno radno vrijeme, morate biti na oprezu kako biste sve odradili na vrijeme i zadržali naklonost šefova. Evo kako to postići.

PROČITAJTE PAŽLJIVO SVOJ UGOVOR Ponavljajte za nama: sad nije vrijeme za riskiranje i traženje oprosta nakon što ste zgriješili. “Dobro pročitajte što je ispisano sitnim slovima u vašem ugovoru i provjerite postoje li zabrane kad ˝je riječ o obavljanju poslova sa strane”, savjetuje Alyse Kalish s portala za zapošljavanje The Muse. Mogli biste se, primjerice, uvaliti u neprilike obavljajući savjetnički posao za konkurenciju ili radeći fuš na službenom laptopu.

PRVO ODRADITE ZADATKE NA STALNOM POSLU Candice (25), koja radi na portalu, pokušava postaviti na noge svoju karijeru spisateljice i scenaristkinje, ali od toga još ne zarađuje. “Zato pokušavam što prije završiti zadatke koje dobijem na poslu”, kaže ona. To često znači da završava poslove prije roka i ne koristi radno vrijeme za svoj drugi posao. Budete li dobri u izvršavanju zadataka na poslu, moći ćete plaćati račune dok pokušavate ostvariti svoje snove.

DRŽITE SE RASPOREDA Prebacivanje s jednog zadatka na drugi može izazvati glavobolju. Umjesto toga, svaki posao obavljajte u za to predviđeno vrijeme. “Točno odredim vrijeme za moj drugi posao, prodaju šminke”, kaže Jessica (39) koja radi u prodaji medicinskih usluga. Tako se u potpunosti može posvetiti strankama tijekom radnog vremena.

OTVORITE NOVI FEED ZA SVOJ POSAO Treba li računovođa iz vaše firme koji vas prati na Instagramu uistinu znati da u slobodno vrijeme izrađujete nakit? Za drugi posao otvorite poseban profil, savjetuje Kalish. Budete li potencijalne klijente uputili na poseban poslovni profil, shvatit će vas ozbiljnije, a drugi posao neće izgledati kao dodatni.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj