Zašto je ponekad dobro rigati vatru (i biti opasan kao jastog)

21/04/2021

Da, postoje situacije kada bi na poslu najradije urlala. samo bez suzdržavanja, molimo. pokazat ćemo ti koliko jaka ta vatra smije biti

Na radnom stolu imaš šalicu s natpisom “2 words, 1 finger”, a od 2014. kada je počela kampanja BanBossy.com koju je pokrenula Sheryl Sandberg s Facebooka lajkaš sve živo. Da te netko probudi usred noć, znala bi odgovor da iza slogana “I’m not bossy, I’m the boss” stoji Beyoncé, a ne Trump. Pa ipak, kad god se nađeš u nekoj poslovnoj situaciji, izvučeš deblji kralj, čitaj - bojiš se odbiti novi zadatak, prekovremene sate, gutaš jezikovu juhu čak i kada je nisi skuhala. Ukratko - ponašaš se kao da imaš govornu manu pa nikada ne znaš reći “ne!” i zauzeti se za sebe.

Ok, a sada zatvori oči. Opet si klinka, prvi put si sama izašla na igralište, gdje su i počele sve tvoje nevolje s konfliktima. Došla si na travnjak u novoj haljinici, s plahim osmijehom, uvjerena da je svijet dobar i vrlo nalik bajkama koje su ti čitali i tek što si se pokušala približiti jednoj grupici djece, već si osjetila da te netko vuče za kosu, drugi trga lutku, treći podmeće pod noge bananu, a četvrti to sve snima maminim ukradenim mobitelom. Najradije bi im uzvratila istom mjerom i opalila nekoga po glavi, ali roditelji su ti govorili da nije lijepo biti agresivan, nego da bi trebala nabaciti osmijeh i smisliti neko rješenje, a ne naređivati i šefovati.

Kako sada ispraviti tu zabludu i shvatiti da u radnom okruženju ne treba očekivati poštenu igru, vječna prijateljstva i veliko povjerenje, da je ondje potrebno pokazati tko si i što si, po mogućnosti netko jako moćan, samopouzdan i spreman za pobjeđivanje. E, to bome neće biti lako pa ćemo te zamoliti da još jednom čvrsto zatvoriš oči jer te vodimo na samo morsko dno, gdje se održava sličan scenarij, samo s jastozima u glavnoj ulozi. Naime, nedavna istraživanja na jastozima pokazala su da oni možda ne znaju pisati CV-je, spletkariti, a kamoli šarmirati novog šefa u liftu, ali imaju sličan uzorak ponašanja kao ljudi, tvrdi klinički psiholog Jordan B. Peterson u knjizi “12 pravila za život”.

f

Naime, jastozi su majstori na području hijerarhijske dominacije. I to 350 milijuna godina, a njihova neuronska mreža jako je slična našoj. Da bi preživjeli, pogotovo u danima kada skidaju svoj težak oklop, jastozi se moraju znati izboriti za najbolja skrovišta i otjerati konkurenciju. Kako to rade? Naime, ako si ikada malo bolje pogledala jastoga u oči, mogla ste uočiti da osim velikih kliješta posjeduje i ticala, a u njima je sadržan miks kemikalija koje jastozi štrcaju jedan prema drugome kada se nađu oči u oči, a u kojima su sadržane sve važne informacije - koliko su veliki, jaki, zdravi, raspoloženi, važni i opasni.

Na prvom stupnju sukoba jastozi se koriste samo tim mlazevima, nadajući se da će slabiji saviti rep i otići. U drugom stupnju jastog luđački škljoca kliještima nadajući se da će slabiji krenuti unatrag. Ako ova dva mirovna koncepta ne prođu, jastozi ulaze u borbu nadajući se da će slabijeg okrenuti na leđa, dok na četvrtoj razini sukob izgleda krvavo i okrutno, a jedan jastog možda neće preživjeti.

Zašto ti ovo opisujemo? Zato što su istraživanja pokazala da način na koji se ponašaš u sukobu formira tvoju sklopku u mozgu koja utječe na sve druge parametre mozga. Uspješniji alfa jastog ima sklopku na gore koja znači da serotonin obilato teče njegovim tijelom, držanje mu je uspravno, samopouzdano, pribrano, a da stvar bude bolja, da bi dobio od života na dnu mora doslovno sve na pladnju više se i ne mora boriti, nego samo osorno izaći na teren i štrcnuti malo pobjedničkog mlaza, dok je poraženi jastog sav u grču, spor, manjka mu serotonina, trza se na svaki zvuk - čitaj troši energiju bez veze i slabijeg je zdravlja, kraće živi i teže dolazi do komada.

Poznato? Da stvar bude gora, ta sklopka, koju imamo i mi ljudi, vrlo je labilna i lako se kvari. Dovoljno je da igrom slučaja alfa jastog izgubi i odmah se pretvara u luzera, počinje se bezvoljno vucarati po dnu te je vrlo vjerojatno da će izgubiti i od puno slabijeg jastoga, a to znači da njegov mozak teško podnosi transformaciju od kralja do gubitnika. Štoviše, drugi će jastozi namirisati njegovu bijedu pa će ga početi zlostavljati.

Vratimo se sad nakratko na površinu kako bismo te podsjetili da je sve slično i u tvom uredu. Čim kolege vide da ih ne gledaš u oči, da pogrbljeno sjediš, tiho govoriš ili mucaš, krenut će prema tebi s još više zadataka, optužbi, prigovora u želji da te izguraju, baš kao jastozi na dnu mora. Nitko ne tvrdi da je posao borba na život ili smrt, ali malo samopouzdanijeg nastupa, oštrijih odgovora i nekoliko štrcaja u oči nikome neće odmoći, štoviše utvrdit će jasne granice na što pristaješ, a što ne dolazi u obzir!

Situacija 1.

Javna kritika

Šef je sazvao videokonferenciju gdje ćeš prvi put vidjeti sve svoje kolege koji rade na istom projektu diljem svijeta i što se dogodi? Tvoja draga kolegica iskoristi priliku da istakne sebe, a suptilno popljuje i kritizira toj rad. I to bez ikakve najave. Iako je itekako bilo dovoljno vremena da te upozori na sitne propuste. Što se krije iza toga: Željela si da ti kolegica najavi napad? E, baš si naivna! Pa fora je u tome da te htjela ostaviti bez riječi, crvenu u licu, a kada konačno progovoriš, da mucaš i izvlačiš se kao najveći bezveznjaković. Ne znamo kako to reći drugačije, ali nisi paranoična. Kolegica te doista htjela poniziti pred drugima. Čitaj - riješiti se potencijalne konkurencije, a ti za odgovor imaš smo 10 sekundi. Kako trebaš reagirati: Duboko udahni i nastoj ostati pribrana. Umjesto da se ispričavaš ili krećeš u napad, reci: “Hvala na primjedbi, dobro ću razmisliti o tome.” Nakon sastanka pozovi kolegicu na stranu i reci joj: “Molim te da se ovo više NIKADA ne ponovi. Ako mi želiš uputiti kritiku, reci mi to u četiri oka.” Ne dopusti da te kritiziraju i narušavaju ugled na takav način.

Situacija 2.

Tko je potrčko?

Sjediš u prostoriji za sastanke, šef samo što nije došao, a onda odjednom netko shvati da nedostaju glavni dokumenti ili da bi trebalo nešto isprintati. Muškarci za stolom fiksiraju te pogledom, a onda, da stvar bude gora, i otvoreno te pitaju hoćeš li skoknuti do printera. Što se krije iza toga: Ne vidiš u čemu je problem da uskočiš i pomogneš kolegama? Da, to je možda ljubazno i slatko, ali dalekosežno gledano, katastrofalno za tvoju karijeru. Zašto? Zato što te muškarci žele poniziti, dajući ti zadatke koji su ispod tvoje razine. Naravno, sve se to događa na nesvjesnoj razini. Oni misle da ti to smiju reći, a ti ne vidiš nikakav problem napraviti nešto praktično i korisno. Pa što ako popustiš i doneseš vražje papire? Ništa posebno, samo time govoriš da loše podnosiš napetosti da ne znaš delegirati. Daj taj posao asistentici koja upravo sređuje kožicu na noktima. Kako trebaš reagirati: Ako i dalje taj zadatak visi u zraku, uzmi smartphone u ruke i počni nešto važno tipkati. Ne pali, jer upravo su te pitali da, pliz, skokneš do printera? Na trenutak ostavi mobitel, podigni pogled prema osobi koja te to tražila i jasno i glasno reci “ne!” I pokušaj odoljeti izazovu da se počneš opravdavati i ispričavati. Jasno? Ne je korektan odgovor.

a

Situacija 3.

Prekovremeni sati

Šef prilazi tvom stolu i počinje dizati tvoj rad u nebesa, tako da postoji velika šansa da bi se doista mogla otopiti na licu mjesta, samo kada ne bi znala da iza svega toga stoji jedan “ali”. Naime, šef za tebe ima jedan zadatak koji je, doduše, dosta dosadan i zamoran, a gle čuda brzo ćeš ga se riješiti jer mora biti gotovo za nekoliko sati. Do večeras! Što se krije iza toga: Naravno da svi rado slušamo pohvale, pogotovo ako smo svjesni da smo ih zaslužili. No nemoj nasjesti na njih i tako si natovariti dodatan posao. Tim više jer nikada ne znaš kako će netko iskoristiti činjenicu da ostaješ na poslu kasno navečer, čak i vikendom. “Pogledaj je jadnu kako je spora i neproduktivna pa mora ostajati kako bi sve to nadoknadila.” Kako trebaš reagirati: Ok, jasno nam je da ne možemo baš u svakoj situaciji okrenuti šefu leđa i iznijeti svoja prava, iako je svima jasno da te u groznom trenutku zamolio za dodatne poslove koje ti neće ni platiti. Odradi taj posao sam ovaj put. Odradi ga možda i sljedeći, a onda je vrijeme da zatražiš razgovor na tu temu. Reci mu da više nećeš ostajati izvan radnog vremena raditi tuđi posao i da je možda vrijeme da taj posao sljedeći put natovari nekom drugome. Kladimo se da će uspjeti. Držimo fige!

Situacija 4.

Hardcore tračevi

Već neko vrijeme sanjaš o poslovnom napretku i konačno se otvorilo jedno radno mjesto na koje pucate i ti i tvoj kolega. Dva dana kasnije čuješ da taj isti kolega priča po firmi da si u posljednje vrijeme tako frustrirana, umorna, na rubu živaca i da s dečkom radiš na djetetu. E, sad ćeš doista i dobiti slom živaca. Prilaziš mu u kantini i pitaš ga zašto priča takve gluposti o tebi. Ma daaaaj! Tko ti je to rekao? Sve si pogrešno shvatila... Što se krije iza toga: Želi te izbaciti iz čamca za spašavanje, eto što se krije iza toga, jer je odavno prepoznao tvoje kvalitete. A malo se boji i situacije da će netko reći da pri istim kvalifikacijama žene ovaj put imaju prednost. Iako nije ugodno biti predmet takvih priča, duboko u sebi trebaš biti zahvalna i sretna jer ti je upravo dao kompliment. Kako trebaš reagirati: U ovom slučaju ne pomaže demantirati tračeva kod kolega ili šefa. Ovaj put moraš udariti direktno i žestoko. Otiđi u kadrovsku službu i reci jasno i glasno da kolega ugrožava tvoja prava te da te nastoji diskvalificirati na najbjedniji način, koristeći šovinističke metode te da očekuješ ispriku.

Situacija 5.

Test lojalnosti

Tvoj šef već neko vrijeme sanja o jednom velikom i malo, hm, za vas nerealnom projektu na kojem se u posljednje vrijeme pojavilo nekoliko pogrešaka. No to na ovom sastanku znate samo ti i tvoj šef, a ostali žive u neznanju. Umjesto da prizna da su se javile neke teškoće, šef će ti prebaciti lopticu i reći: “Dosad je sve išlo sjajno, zar ne Ana?” Znaš da govori gluposti i najradije bi mu skočila u usta, no kako se suzdržati, a da si ne grizeš jezik? Što se krije iza toga: Pravila su valjda jasna - tvoj šef očekuje da budeš lojalna, a sada te pred cijelim timom stavlja na kušnju. Ako se sada sjetiš prvog amand­mana i počneš s istinitom pričom, možeš se pozdraviti s time da će ti šef ikada više reći nešto povjerljivo i da će s tobom poželjeti blisko surađivati. Kako trebaš reagirati: Pokušaj izbjeći da se zajapuriš te se ne zalijeći s nekim izjavama. Radije ostani suzdržana i samo lagano kimni. A odmah nakon sastanka zatraži još jedan kratak sastanak s njim nasamo, na kojem ćeš mu objasniti da si mu odana i da ćeš mu držati leđa, ali da ćeš mu u četiri oka otvoreno reći kada i gdje griješi te što misliš o tom njegovu projektu iz snova.

Situacija 6.

Kradljivi kolege

Radiš s kolegom na jednom važnom i velikom projektu te je došao trenutak da ga predstavite cijeloj firmi. Jučer ste zajedno isprobali prezentaciju i sasvim je jasno tko predstavlja što, kad odjednom, tvoj kolega stupa na scenu kao kralj Lear i preuzima u potpunosti govor, kao da si ti, eto, upravo slomila nogu pa je on odlučio sve zasluge i lovorike preuzeti na svoja nejaka pleća. Što se krije iza toga: Da, život je ponekad okrutno bojište, no tvoj kolega očito misli da je ispao iz “Igre prijestolja” gdje ti svaki čas mogu odrubiti glavu pa grabi i uzima i ono što mu ne pripada. Štoviše, odlučio je ponašati se kao parazit pa, umjesto da proizvodi, mislio se malo švercati... Kako trebaš reagirati: Odmah nakon prezentacije reci nadređenima u četiri oka da si iznenađena ponašanjem kolege, a onda među kolegama raširi priču da je on ukrao tuđe ideje i zasluge te da je totalno nekolegijalan. Drži ga na oku, a na sljedećoj prezentaciji uzvrati istom mjerom - nemoj mu dati ni da zucne! Jasno?

Situacija 7.

On je ambiciozan, a ona bitch!

Ako si gledala sjajan film “Zavedi me ako možeš” u kojem se Charlize Theron želi kandidirati za predsjednicu, onda već znaš tu spiku. Ako je frajer u najkraćem roku završio elitno sveučilište i brzo napredovao, on je vjerojatno tako pametan, ambiciozan, sposoban, fokusiran, a ona je histerična vještica koja je uspjela preko kreveta i rođena bitch! Najgore je to što žene o kojima se tako priča u testosteronskim poslovnim krugovima za takvo što neće ni čuti. Što se krije iza toga: Upravo ti je najdraži kolega na ručku priopćio što se zapravo govori o tebi? Kako drugačije reći nego čestitamo. Stručnjaci to zovu - posljednji patrijarhalni trzaj, a to znači da su tvoji kolege ozbiljno uplašeni činjenicom da bi ih mogli pojesti za poslovni doručak. Kako trebaš reagirati: A sada duboko udahni, ostani pribrana i pokušaj se lagano nasmiješiti te sve ti shvatiti kao veliki kompliment. Nemoj se samo pokušavati objašnjavati ni opravdavati. Radije otiđi u šoping i kupi još neku moćniju opravicu. Raspitaj se samo tko točno širi takve priče i drži ga na radaru, a kolegi doušniku toplo zahvali na toj informaciji i reci mu da mu to nikada nećeš zaboraviti. I to već uskoro, kada budeš na vrhu... Situacija 8: Šutnja iz pristojnosti Tvoj je kolega toliko naporan jer ne zatvara usta od devet do pet, a da stvar bude gora, katastrofalno obavlja posao i nije ga sram. Ne znaš što ti je činiti jer ne želiš biti nekole­gijalna, a opet, s druge strane ne želiš ni užasne poslovne rezultate, kao ni obavljati tuđi posao. Što se krije iza toga: Eh, da ti je muški mozak koji je u stanju fokusirati se na sam problem a da u njega ne uvuče pedeset nijansi osjećaja i empatije. Ma dečko je tako drag. Za rođendan mi je kupio tulipane. Prošli tjedan ostavila ga je zaručnica na ol­taru, a i hrčak mu se zapleo o kotač i slomio nogu... Kako trebaš reagirati: Ovaj put ćeš se doista morati ponijeti poput kirurga i napasti problematični dio jako precizno. Pozovi kolegu u svoj ured i reci mu: “Privatno si mi jako drag, ali poslovno to više ne može tako. Moraš se fokusirati na posao.” Ako i dalje imaš osjećaj da ignorira tvoju kritiku, zatr­a­­ži razgovor sa šefom i upozori ga na kolegu koji je neučinkovit, spor i lijen te cijeli projekt pati zbog njega. Budi sigurna da će se i tvoji šefovi početi pitati što učiniti, a ti si ih na vrijeme prva upozorila.

Alana Milanov

Novo

Komentiraj