Ne, nije dovoljno napraviti screenshot. Vrijeme je da konačno počnete izrađivati moodboard

18/02/2021

Vrijeme je da svoj profil na Instagramu ostavite po strani pa u ruke uzmete papir, škare i ljepilo jer istraživanja pokazuju da je izrada moodboarda i dalje najjednostavniji i najbrži put do uspjeha. A i svemir neka malo pomogne ako stigne :)

Želite da u doba Instagrama kreiramo moodboard? Ok, već vas vidimo kako kolutate očima i uzdišete govoreći - pa zar nije dovoljno napraviti screenshot? Ne, nije! Jer ako je vjerovati najnovijim istraživanjima švicarskog trenera za pamćenje Andrea Hubera, to što smo skrolajući od nemila do nedraga jednom nešto zapazili ne znači da će nam se urezati u sjećanje, a kamoli da će se od te fotke roditi neka dobra ideja, strategija ili plan.

Naime, nije tajna da smo mi vizualna bića i da se u našoj glavi 95% svih procesa odvija u slikama, osjećajima i šumovima te da je najlakši put do trajnijeg urezivanja u sjećanje upravo putem slika. Super! Nakon što smo vas uvjerili da su vježbe vizualizacije jako korisne, moramo vas motivirati da se dignete s kauča, ostavite sve te silne ekrane i uzmete u ruke škare i ljepilo.

“Fora je u tome da se maknete od svih izvora paralelnih distrakcija te da se pokušate koncentrirati samo na jednu stvar”, kaže Marianne Salentin-Träger, autorica sjajne knjige o moodboardima “Wunsche visualisieren und verwirklichen” (Kako vizualizirati i ostvariti svoje želje). A kada to kaže osoba koja izrađuje moodboardove više od 30 godina, zašto joj ne bismo vjerovali. “Moodboardovi funkcioniraju tako dobro zato što se temelje na zakonu privlačnosti”, kaže Marianne.

U prijevodu, dok ih izrađujete, birate fotografije i citate koji u vama izazivaju pozitivne osjećaje, što inače, priznajte, baš i nije slučaj. Uostalom, poslušajte malo sebe i svoje kolege. Uglavnom se u razgovoru koncentrirate na detalje koji vam smetaju i idu na živce. A sada mala pauza kako biste sve to odbacili i zaboravili. Kužimo. Imate više zraka u plućima. Izbacili ste svu ljutnju. Idemo se ponovno vratiti moodboardu.

m

Pokušajte odabrati nekoliko fotografija koje vas instinktivno privlače. Tako ćete odjednom imati dojam da pred očima vidite svoje skrivene želje i osjećaje. Kao da ste duboko zagrabili u svoju podsvijest. Da vidimo što imamo. Fotka karavana? Možda vam treba više slobode. Fotkica Superwoman? Možda ipak čeznete za time da na poslu preuzmete malo više odgovornosti.

U svakom slučaju, jednom kada ga napravite, važno je kolaž staviti na mjesto gdje ćete ga redovito moći gledati jer sve te fotografije i poruke trebaju doći do vaše podsvijesti. Da, možete na to gledati kao na reklame koje se uporno vrte reklamirajući vaše ciljeve. Nemate ciljeve jer vam se posao ne sviđa i ne vidite čemu se uopće truditi?

Jesmo li vam rekli da vam moodboard može poslužiti i zato da shvatite čime se više želite baviti te jeste li uopće dobro izabrali posao koji trenutačno obavljate. “Pokušajte se sjetiti što ste voljeli raditi kao dijete. Za što ste talentirani”, savjetuje Marianne Salenton-Träger. Vaš moodboard je pun sličica s Pinteresta? Vjerojatno ste kreativni, a na poslu se baš i ne možete izraziti.

A što kažete na to da predložite svojoj tvrtki neke kreativne ideje o organizaciji rođendanskog partyja? Upravo ste shvatili da pred očima imate brdo sportskih fotografija? Možda vam nedostaju tjelesne aktivnosti izvan posla? Da ne bi bilo zabune, moodboardovi ne pomažu samo u osobnim pitanjima i razvoju nego i u timskom radu. Primjerice, kada surađujete s klijentima u kreativnom biznisu. Mnogi od nas tijekom sastanka vole zamišljati kako će ideja na kraju izgledati i znaju otprilike što mogu očekivati.

Ako želite izbjeći da na kraju nastane svađa zbog toga “čija je vizualna ideja najbolja i zašto to ne izgleda onako kako ste vi zamislili”, moodboardovi mogu itekako pomoći jer će u početku postaviti kreativni okvir u kojem će se ideja razvijati. Nastanu li tijekom kreativnog procesa nove ideje, uvijek možete pitati ekipu misle li da će se ideja dobro uklopiti u zadani stil i hoće li ih brže dovesti cilju?

Nemate odgovor? Paaa... Dovoljan je samo jedan brzi pogled na moodboard i odgovor će vam odmah biti pred očima. P. S. Ako i dalje ne vidite odgovor, savjetujemo vam da angažirate vidovnjaka. :)

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj