Je li ikada okej plakati na poslu?

16/01/2019

Gotovo je svatko barem jednom za radnim stolom ili usred sastanka osjetio potrebu briznuti u plač. Ako i vi zalijevate tipkovnicu suzama, nemojte se više živcirati jer niste jedini

Studija Anne Kreamer, autorice knjige “Uvijek je osobno”, pokazuje da je čak 41 posto žena plakalo na radnome mjestu, što je strašno puno. Zbog tog podatka poželjeli smo otkriti kako se na najbolji način nositi s takvim situacijama. Štoviše, zaintrigiralo nas je možemo li ih preokrenuti u nešto što će nam dati snagu. Ostavite tu kutiju papirnatih maramica i pročitajte što smo doznali.

Odakle suze "Suze su zapravo poput lampice na kontrolnoj ploči automobila koja se upali kada nešto nije u redu. Zato kada sljedeći put osjetite da naviru, ili su se već počele kotrljati niz obraze, samo obratite pažnju na njih”, savjetuje Kreamer. “Većina žena koje plaču na poslu ne rade to zato što su tužne nego zato što su ljute i frustrirane.” Ako se uspijete smiriti samo na trenutak i shvatiti razlog plača, to će vam pomoći da se brže saberete i budete potpuno fokusirani. U takvim trenucima postavite si ova ključna pitanja: osjećam li se kao da me netko ne poštuje; nisam li dobila odgovarajuće resurse za obavljanje posla; pripisuje li netko u timu sebi moje uspjehe. Sljedeći je korak pronaći odgovarajuće rješenje problema – to može biti izravna konfrontacija s članom tima koji vam otima zasluge ili razgovor oči u oči sa zastrašujućom šeficom koja često zna prevršiti mjeru. Sama odluka da nešto poduzmete u povodu pravog razloga vaših suza trebalo bi trenutačno stišati bijes i spriječiti nadolazeći vodopad.

ssdsd

Kada odustati? Iako je plakanje ponegdje postalo prihvatljivo, bolna je istina da se na većini radnih mjesta i dalje smatra vrlo nepoželjnim. Kreamerova kaže da ipak treba imati u vidu i kolege. (Da netko neprestano jeca za stolom pokraj vas, vjerojatno se ni vi se ne biste mogli koncentrirati.) Zato postoji nepisano pravilo: nekoliko suza – ne morate napuštati radni kutak; jecanje kao da ste u telenoveli – pod hitno se maknite nekamo gdje ćete imati privatnosti. U tom slučaju to može biti toalet (samo nekako sakrijte noge da vas nitko ne prepozna po cipelama), stubište zgrade ili jednostavno izađite u kratku šetnju.

Razgovarajte o tome Dobro poznat stari stav prema plakanju na radnome mjestu vrlo je jasan – suzama nije mjesto u uredu. No napredniji pogled na takvo izražavanje emocija sugerira – kada iskreno iskazujete što osjećate, to pokazuje da imate integritet, samosvijest i autentičnost. Ukratko – to se sve više cijeni (e, to nam se baš sviđa!). Zato kada vas sljedeći put kolege zateknu u toaletu kako brišete crvene oči, nemojte čekate da nešto komentiraju. Hrabro se zauzmite za svoje suze bez obzira na to jesu li prolivene iz osobnog ili poslovnog razloga. Ako je razlog plaču intiman, nemojte ići u detalje, samo recite: “Usred sam obiteljske krize.” To bi trebalo biti dovoljno da spriječi vaše suradnike u namjeri da šize jer, primjerice, niste odgovorili na neki tamo e-mail u roku od odmah. Isto vrijedi i za vašeg šefa. Kreamerova savjetuje da se oduprete nagonu za ispričavanjem pa umjesto isprike samo recite: “Uznemirilo me to i to, a evo i zašto...” Pametan rukovoditelj kojem je stalo do zaposlenika znat će cijeniti iskrenost i doživjet će vas kao emotivno inteligentnu osobu koja razumije svoje potrebe, a ne kao preosjetljivu mimozu i cvilidretu. Naposljetku, jedan od mogućih scenarija jest da vas to što ste imali petlju pustiti suzu pred svima približi kolegama te da porastete u njihovim očima.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj