Hoću li ja to DOBITI OTKAZ?

18/05/2020

Da samo spakiram svoje stvari i… odem?

Autorice vaše nove karijerne biblije ‘Earn It!’ uskaču sa savjetima koji će vas poštedjeti uredskih fejlova i blamaža.

‘Tijekom mog prvog mjeseca kao računovotkinja, zabunom sam klijentu usluge nasplatila 10000 kuna umjesto 1000 kuna. Naravno, od želi svoje novce nazad, a ja još uvijek nisam priznala pogrešku. Je li sada prekasno?’

Mika: To definitivno zvuči kao loš dan na poslu. Iako je već prošlo neko vrijeme, nemojte se pretvarati da vam se to nije dogodilo u nadi da će klijent (ili vaš šef) zaboraviti na to. Priznavanje vlastite pogreške, ma makar i kasnije nego što ste trebali, je nešto zbog čega će vas ljudi poštivati i imati povjerenje u vas. Neće vam biti lako, ali prionete li ozbiljno i odgovorno poslu i posvetite li pažnju detaljima, sigurna sam da ćete se iskupiti.

Daniela: I ja bih šefu na vašem mjestu rekla kako ćete ubuduće triput provjeriti svaki važan detalj kako se ovakav propust ne bi više nikada dogodio. I da, ponesite kolače. Puno kolača.

‘Fotograf sam po struci i slučajno sam tijekom jednog snimanja ispustila i razbila poprilično skup foto aparat. Malo je reći da su svi bili bijesni. Što da sad radim?’

Mika: S*anja se događaju. Važno je samo da što dostojanstvenije izađete iz cijele zbrke. Ako si možete priuštiti, ponudite kupiti novi aparat. Definitivno ćete smiriti tenzije i pokazati kako želite postupiti ispravno.

Daniela: Vi ste samo ljudsko biće, pokušajte ne shvaćati njihovo ponašanje previše osobno. Iskreno se ispričajte i sljedeći put kada ih vidite pokrenite razgovor u nekom drugom smjeru ne spominjući nezgodu koja vam se dogodila. Ako oni vide da ste vi krenuli dalje, vjerojatno će i oni učiniti isto.

‘Moj prvi dan na poslu provela sam poprilično mamurna, budući da sam dan ranije slavila obranu diplomskog. Kada me šef pitao da podijelim nešto zabavno o sebi, priznala sam kako sam slavila cijeli vikend i na kraju prespavala dodjelu diploma. Još uvijek se grizem što sam to rekla.’

Mika: I trebate se gristi. Nikada ne pričajte kako ste nešto uprskali!

Daniela: Mika je u pravu, ali nemojte potonuti zbog toga. Radije dokažite da niste netko tko samo partija po cijele dane, a pogotovo kada se dogode situacije koje uključuju alkohol, kao na primjer poslovni domjenci i proslave rođendana vaših kolega. Neka vaša strategija bude jedno ili nijedno piće. S vremenom će vas gledati drugim očima.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj