Moj je prekid trajao 27 sekundi. A vaš?

01/09/2021

Iako su danas u sretnom braku, princ William jednom je prilikom prekinuo s Kate Middleton nazvavši je na posao, usred sastanka. Svi još pamtimo epizodu “Seksa i grada” u kojoj je Jack Berger ostavio Carrie na post-itu. Joe Jonas napucao je Taylor Swift u pozivu koji je trajao 27 sekundi (“Provjerila sam na call logu jer nisam mogla vjerovati”, ispričala je pjevačica u showu Ellen). Prilično ružni načini da se završi veza, no postoji li uopće lijep?

Moj prvi prekid bio je prilično traumatičan. Imala sam dvadeset godina i željela sam izaći iz veze s divnim dečkom čiji je jedini “grijeh” bio to što je – predobar. Strpljiv, pažljiv, brižan, nekonfliktan, odan, prisutan… Onaj tip kojemu bi čovjek, uz najbolju volju, teško mogao pronaći neku ozbiljniju manu. Naš je odnos bio skladan i udoban, poput tople i meke pidžame u kojoj s radošću provodite vikende… Sve dok me jedne subote uvečer nije obuzeo neki čudan nemir, želja da je strgnem sa sebe i navučem nešto potpuno drugačije, nešto novo i uzbudljivo, pa makar mi u tome bilo hladno ili neugodno.

Nisam mu to imala snage reći u lice. Mislim da bih se raspala gledajući ga u oči i vjerojatno odustala produljujući agoniju pa sam naposljetku odlučila to napraviti telefonski. Cijelo sam se prijepodne preznojavala pokušavajući smisliti način kako mu to priopćiti. Kojom rečenicom početi? Kako završiti? Kako uopće objasniti što nije valjalo, kad je zapravo sve bilo okej. Naposljetku sam ga nazvala i tijekom mučnog jednoipolsatnog razgovora kroz suze ispalila neku prilagođenu verziju one najgluplje, ali ponekad i istinite rečenice “it’s not you, it’s me”.

Bilo je grozno, čula sam kako mu drhti glas, znala sam da ću vjerojatno jednog dana požaliti, bila sam sigurna da će mi već sutra nedostajati (i jest). No spustivši slušalicu osjetila sam golemo olakšanje jer sam znala da sam to jednostavno morala napraviti.

Prekidi su užasni. Ne postoji manje bolan način da nekome tko vas voli kažete kako ste shvatili da ga ne volite. Ili da ga ne volite dovoljno. Ili da ga volite dovoljno, ali na pogrešan način, kao prijatelja. Ili možda postoji? Tijekom godina dejtanja, ostavljanja i bivanja ostavljenom shvatila sam nešto - uopće mi nije lakše kad me netko ostavi u dugom, dubokom razgovoru uživo. Kad mi hrabro i otvoreno izloži svoje emocije, razmišljanja, dvojbe i razloge. Štoviše, tad boli još više jer taj potez samo ide u prilog tome kako ostajem bez hrabre, iskrene osobe koja ne drži figu u džepu.

Kako mrziti takvu osobu? Kako se natjerati da ti se zgadi? Kako nabildati odbojnost i prezir uz koje je ipak malo lakše preživjeti prekid. “Ispao je kreten, sreća tvoja da više niste zajedno” u takvim slučajevima ne vrijedi. Ništa nije ostalo nedorečeno, ispao je fer i iskren? S tim se, budimo realni, mnogo teže nositi. I zato, jednom kad sretnete svog kukavičkog, nezrelog bivšeg dečka koji vas je ostavio u 27-sekundnom razgovoru, na post-itu ili bez riječi, zahvalite mu što je ispao takva budala. Budale je na kraju dana, vjerujte mi, mnogo lakše preboljeti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj