Jeste li za ugovoreni brak?

27/09/2018

Niste. Naravno da želite slobodu izbora. Naravno da želite sami izabrati tog divnog, toplog i šarmantnog muškarca s kojim ćete dijeliti dobro i zlo. Pa kako se onda uspjelo desiti da vlastitom željom i voljom završite s emotivno zahlađenom, nezrelom i promiskuitetnom budalom? A da možda ipak vaša mama bira sljedeći put?

Moji su prijatelji prije par godina bili na jednom vjenčanju u Indiji. Mladoženja, Indijac na privremenom radu u Ženevi, baš kao i oni, vratio se u svoju rodnu zemlju oženiti djevojkom koju su mu njegovi roditelji namijenili još dok su se oboje igrali u pješčaniku. Bila sam u šoku kad sam to čula. Da jedna fakultetski obrazovana osoba, intelektualac koji živi i radi u srcu Europe, pristaje na ugovoreni brak. U svakom slučaju, bilo je to pravo filmsko "moje veliko indijsko vjenčanje", višednevni događaj koji je uključivao slonove, cvjetne vjenčiće oko vrata, tradicionalne nošnje i tisuće uzvanika. Moji su se prijatelji vratili prepuni dojmova. Kao i mladenci koji su svoj novi zajednički život nastavili u Švicarskoj.
Kulturološke razlike na stranu - netko u suton odjaše na konju, a netko na slonu - meni ipak nije bilo jasno kako je taj lik pristao na tako nešto. Nije bio financijski ovisan o roditeljima. Nije bio neugodan oku. Nije živio u Indiji. I nije se imao namjeru tamo vraćati. Vidjela sam nekoliko fotografija s vjenčanja. Mlada je bila slatka, ali daleko od neke Deepike Padukone tj. vanserijske ljepotice zbog kojeg bi čovjek poludio i bezglavo uletio u brak. Mladoženja nije djelovao izmučeno. Ni potišteno (iako sam se stvarno trudila pronaći dokaze očaja na njegovom licu vezane uz sklapanje ugovorenog braka). Mladenci su djelovali kao sretan par koji se vjenčao nakon deset godina veze. Zapravo, djelovali su puno sretnije od većine parova koji se vjenča nakon deset godina veze.
- Oprosti, ali meni se taj koncept sve više počinje sviđati. Kad malo bolje promisliš, vrlo je logičan. Možeš biti prilično sigurna da će ti tvoja mama, koji ti želi najbolje i koja te najbolje poznaje, odabrati nekog kvalitetnog. U svakom slučaju, kvalitetnijeg od ovog kretena kojeg sam si sama odabrala - konstatirala je moja svježe razvedena prijateljica. Hm, ima nešto u tome.

sfrsfsfsf
Sloboda izbora nije za svakog. Stvar je u tome za zahtjeva zrelost. Inače može postati izvorom nevjerojatno krivih odluka. I frajera;) Prisjetila sam se nekih svojih. Kojih? Sjećate se one scene u kojoj Bridget Jones nabraja s kim sve više NEĆE dejtati - "alcoholics, workaholics, commitment phobics, people with girlfriends or wives, misogynists, megalomanics, chauvists, emotional fuckwits or freeloaders, perverts...”. E pa tih. 
Sve u svemu, ugovoreni brakovi me više ne užasavaju. Štoviše. Ako znate...pardon, ako vaša mama zna nekog dobrog, dragog i šarmantnog single frajera, javite;)

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj