Jeste li retrogradno ljubomorni?

02/05/2020

Čekaj, hoćeš reći da ćemo sada izvlačiti kosture bivših ljubavi i da ti zato treba taj gigantski čekić?

Puno prije nego što sam se u životu susrela s tim terminom, imala sam priliku iskusiti. Prvi “napad“ retroaktivne ljubomore doživjela sam u jednoj bečkoj suvenirnici u kojoj sam s dečkom kupovala sitnice za Božić, kad je D. s police uzeo minijaturni paketić Mozart kugli i, onako casual, konstatirao: “Ovo ću kupiti Andrei, jako je tužna otkad nam je uginuo pas.“ Minijaturne Mozart kugle iznenada su počele rasti, sve dok se nisu pretvorile u divovsku kuglu koja se počela kotrljati prema meni kako bi me pregazila.

Andrea je, naime, bila njegova bivša djevojka, a iako su prekinuli prije gotovo godinu dana, često se pojavljivala u našim razgovorima, prečesto za moj ukus. D. je tvrdio da pretjerujem i da je normalno što su ostali bliski s obzirom na to da dijele “skrbništvo“ nad labradorom koji je nakon prekida dio vremena provodio kod jednog, a dio kod drugog. Ali mene je duh “of the Girlfriend past“ progonio više nego Scroogea svi njegovi zajedno.

Da je situacija izmaknula kontroli, shvatila sam nakon što je pas naglo uginuo, a ja osjetila - olakšanje. Ja, ljubiteljica pasa koja je neprestano skupljala lutalice s ceste i organizirala akcije prikupljanja pomoći za azile na Facebooku, potajno sam odahnula što je ta spona između mog dečka i njegove bivše izdahnula. Užasno, znam. Žalac retroaktivne ljubomore osjetila sam još nekoliko puta, ali kako sam tad već bila starija i zrelija, trudila sam se maksimalno racionalizirati situaciju i stabilizirati emocije.

No nekima to nikad ne pođe za rukom. Kada jedan od partnera postane opsjednut ljubavnom prošlošću druge strane pa počne detaljno ispitivanje o svim aspektima prijašnje veze, neka vam to bude znak za alarm. Veza moje prijateljice K. završila je jer je njezin dečko bio patološki ljubomoran - i to ne na nekog određenog bivšeg nego na cijelu njezinu prošlost. Nije mogao podnijeti činjenicu da joj nije bio prvi, a grupna druženja svodila su se na to da od njezinih prijatelja pokušava izvući detalje o njezinu životu prije njega.

Čak do sitnica poput toga pokraj koga je sjedila na nekom pradavnom tulumu (da, doslovno me to pitao). Uslijedile su optužbe, uhođenje njezinih dugogodišnjih prijatelja na društvenim mrežama, proučavanje starih fotoalbuma i svakog starog statusa na Facebooku, inzistiranje da mu prepriča svaki detalj bivših veza, uključujući poze u seksu... Život joj se pretvorio u pakao, niz prekida i mirenja, njegovih divljih ispada i patetičnih obećanja da će se promijeniti.

Nije se promijenio, na kraju ga je morala ostaviti. I to jedva jer se takvih tipova teško otarasiti. Američki psiholozi takvo opsesivno ponašanje objašnjavaju “perfekcionizmom želje“, vezanom uz misao da partner nije trebao imati želje, potrebe ili strast za bilo koga prije. Može li se spriječiti? Suočavanje s prošlošću jedna je od činjenica kojima se treba pozabaviti na početku svake emotivne veze. Nemojte tajiti svoju prošlost ili lagati kako ne biste nekome dali povoda za sumnju ili nepovjerenje, ali ako se partnerova potreba za kopanjem po vašoj prošlosti nastavi i nakon što ste sve raščistili, nemojte upasti u klopku dodatnog objašnjavanja. Zamolite ga da potraži stručnu pomoć.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj