Fit za ljubavne drame

04/01/2020

Za sve je važna kondicija, pa tako i za nošenje s prekidom, smatra solerica. Naravno da se prvi veliki emotivni slom pamti cijeli život, no s vremenom čovjek nekako lakše ostavlja. I bude ostavljen. Next please!

U holivudskim komedijama on uvijek izgleda simpatično, čak i poželjno. Prekid, mislim. Glavna junakinja je, naravno, isprva očajna, no onda smršavi i postane seksi ili se preseli na drugi kraj svijet i doživi ludu avanturu ili u pijanoj noći prosvjetljenja shvati da joj je najbolji frend  najbolji materijal za dečka. 

U životu, nažalost, to tako ne funkcionira. U stvarnosti nakon prekida završiš neprivlačno mršava, ispijena i bezvoljna u višemjesečnoj apstinenciji od seksa i muškaraca općenito. To je u boljem slučaju. 

U gorem, završiš na internetu. U bespućima dejting portala. Vlastoručno bačena na milost i nemilost svih onih, da citiram Bridget Jones, “alcoholics, workaholics, commitment phobics, people with girlfriends or wives, misogynists, megalomanics, chauvists, emotional fuckwits or freeloaders & perverts”. Ili se, u najgoroj, trećoj verziji počneš nabacivati nekom bezveznjaku koji ti je prvi na vidiku u noćnom klubu ili uredu, koji te uopće ne zanima, ali nasušno je potreban za oporavak tvog ega. On će, naravno, “namirisati” da si očajna i da ga samo želiš iskoristiti, pa će ti dati odbijenicu. Ili  će on tebe iskoristiti. 

Srećom, dvadesete  ne traju vječno. S godinama i iskustvom počinjete racionalizirati sve, uključujući i svoje emocije. Vrijeme patnje drastično se skraćuje. Next please! 

- Zvao me mali. Kaže da on ipak ne može sjediti na dvije stolice i da sam mu jako draga, ali da je bolje da se više ne čujemo - šapće mi prijateljica na telefon sjedeći na hodniku baletne škole i čekajući da joj kći bude gotova. Otkako se prije tri godine razvela, nije imala ozbiljnijih veza. Ovaj posljednji flert trajao je mjesec dana, a u pitanju je bio osam i pol godina mlađi frajer. Zauzet. 

-  Ma možda i bolje. Ionako ste se mogli viđati samo u pauzama za ručak. Kako se osjećaš - pitam je zabrinuto.

- Očajno. Ali ispuhat ću se u teretani. Ne zna on u kakvoj sam kondiciji... mislim, kad je o prekidima riječ - zaključuje M. pa se obje počnemo smijati. 

S godinama čovjek doista razvije kondiciju za te stvari. Ne skrše te kao nekad. Htio‑ne htio, nabildaš taj mišić zvan srce za sve udarce koje bi mogao dobiti. Poanta je u racionalizaciji. 

Gledano s odmakom, kako vama danas djeluje većina tih frajera zbog kojih ste nekad patili? Bezvezno, okej, ali ništa posebno, smiješno, i dalje seksi, ali propalo, obično... Sve osim fatalno.

S ljubavnim je jadima kao s modnim trendovima. Jedne sezone zabrijete da ne možete živjeti bez sakoa s jastučićima na ramenima. Da vam upravo to treba. Furate ga tako neko vrijeme, pa ga izgubite ili se zaprlja pa ga bacite. Pet godina kasnije gledate sebe u tom sakou na nekoj staroj fotki i pitate se: “What Was I Thinking!?!” :-) 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj