Zijev-zijev... A što njegovo zijevanje govori o njemu?

06/10/2016

Već puno možemo reći o frajeru čim otvori usta... i ne samo da bi progovorio.

Ako je pitati znanost za koju nismo znali da uopće postoji, zijevanje bi moglo biti najbolji pokazatelj trenutnog rada moždanih stanica – bar prema istraživanju objavljenom na stranici Biology Letters.

Znajući kako zijevanje usisava hladan zrak u mozak i prema njemu potiče tijek tople krvi promovirajući jačanje i aktivnost, istraživači su odlučili doznati znači li to da vrste koje zijevaju vrlo kratko imaju i najmanje mozgove s manje neurona od, recimo, ljudi, čije zijevanje u prosjeku traje šest i pol sekundi.


Kako su to napravili? Napravili su ono što biste i vi radili da nemate posao – dan su proveli gledajući YouTube videe malih slatkih životinja koje zijevaju.
Nakon što su usporedili 109 različitih vrsta odnosno njihovu dužinu zijevanja naspram njihove veličine mozga, znanstvenici su došli do zaključka kako oni koji zijevaju dulje doista su i pametniji od onih s kratkim, ali slatkim „zijevovima“.

Što mi imamo od toga? Pa, iako je istraživanje još uvijek u tijeku ne bi li se potvrdilo može li ovo istraživanje doista potvrditi pametnijeg među vrstama, mi imamo dobar razlog vjerovati kako frajeri koji zijevaju dugo i polako, ipak imaju malo više u mozgu od onih koji zijevaju kao da za to nemaju vremena.

Pa, sljedeći put kad frajer zijevne na spoju, umjesto da se naljutite na njega i odete, izbrojite koliko dugo to zijevanje traje i neka bude barem šest i pol sekundi.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj