Promo

Snimi #denimselfie u Arena Centru i podrži žrtve seksualnog nasilja!

29/04/2021

Jučer, 28. travnja, po prvi je put u Hrvatskoj obilježen Denim Day u organizaciji magazina Elle Hrvatska i uz podršku centra Ženska soba.

Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o nasilju nad ženama, u obliku silovanja ili seksualnog napada. Inicijativu su sudjelovanjem u virtualnoj kampanji podržale i brojne javne ličnosti – Ida Prester, Lana Puljić, Ana Bacinger, Ivana Roščić i dr., a aktivnosti se nastavljaju i danas jer o ovom problemu treba govoriti svih 365 dana u godini! U kampanju se uključio i Arena Centar u Zagrebu koji poziva posjetitelje da danas, 29. travnja, snime #denimselfie upravo u Arena Centru i iskažu solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja. I danas se traper nosi s višim ciljem!

Seksualno nasilje ubraja se među zločine s najmanjom proporcijom prijava: prema podacima istraživanja i iskustvu rada Ženske sobe, centra za žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj, na jedno prijavljeno silovanje dolazi od 15 do 20 neprijavljenih slučajeva. Preko 90% žena koje prežive silovanje godinama nikome neće povjeriti svoje iskustvo, a još u manjem broju slučajeva će ga prijaviti. „Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela, koje se najmanje prijavljuje, i to ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje“ ističe psihologinja Maja Mamula, osnivačica i voditeljica Ženske sobe, centra koji se već 20 godina bori za ženska prava, pružajući podršku žrtvama, ali i mijenjajući percepciju društva pa čak i zakone o seksualnom nasilju. „Razlozi neprijavljivanja su različiti, ali svi odreda uglavnom potječu od žrtvina straha - straha od odmazde počinitelja, straha da joj nitko neće vjerovati, straha da je nadležne institucije neće zaštititi, straha da će nju okriviti za preživljeno iskustvo.“

2

Razbijanju postojećih predrasuda prema seksualnom nasilju, prestanku osude osoba koje su ge preživjele i razvoju empatije prema preživjelima može pridonijeti sustavna edukacija o prevenciji seksualnog nasilja, ali i osvještavanje te senzibliziranje javnosti spram žrtava seksualnog nasilja. Upravo s tim ciljem i uz podršku partnera - Arena Centra i Ženske sobe - hrvatsko izdanje magazina Elle prvi put je ove godine obilježilo #DenimDay u sklopu inicijative Elle Active!. Jer jedan od načina aktivnog pozivanja na promjene jest i obilježavanje ovog međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama. Nošenje trapera zadnje srijede u travnju je događaj u kojem svake godine, već dulje od dva desetljeća, sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta. Kao najdugovječnija kampanja za prevenciju i edukaciju o seksualnom nasilju u povijesti, Denim Day traži od članova zajednice da svojim fashion statementom na taj dan (nošenjem trapera) na vidljiv način protestiraju protiv zabluda vezanih uz seksualno nasilje koje dodatno ugrožavaju i viktimiziraju žrtve. 

Denim Day u Arena Centru – u četvrtak, 29. travnja 2021. godine

Iako su jučer su magazin Elle i Ženska soba kroz virtualnu kampanju i podršku brojnih osoba iz javnog života objavom #denimselfie fotografija na društvenim mrežama, obilježili Dan trapera, aktivnosti se nastavljaju i danas u Arena Centru u Zagrebu. I danas, 29. travnja, denim se nosi s višim ciljem, pa tako denim/jeans/traper nije više samo stvar mode nego i ženskog aktivizma! Pridruži se i ti inicijativi Arena Centra i magazina Elle danas, 29. travnja! Kako? Upravo danas odjeni traper s višim ciljem i dođi u Arena Centar u Zagrebu, na Photo Bouthique korner #ElleDenimDay. Footgrafiraj se u denim fashion statement komadu i objavi fotografiju na vlastitom profilu na Instagramu (uz oznaku @ellecroatia i hashtagove #elleactive #podržiNEnasilje #AktivirajSvojStav #denimselfiizArenaCentra #arenacentar #siguranshopping). -- I  z a p a m t i t e,  n e m a   o p r a v d a n j a   z a   s e k s u a l n o   n a s i l j e ! --

Cosmopolitan.hr

Novo