Žena koja pati od teških opeklina stečenih u Vijetnamskom ratu, nakon 43 godine na laserskom tretmanu

16/11/2015

1972. godine, jedna je fotografija žrtvu opeklina stečenih napalmom, Kim Phuc, pretvorila u lice okrutnosti Vijetnamskog rata. Kim je danas pružena prilika za oporavak.

Na crno-bijeloj fotografiji koja je javnosti pomogla otvoriti oči i ukazati na strahote nasilja nad civilima tijekom Vijetnamskog rata 1972. godine, lice devetogodišnje Kim Phuc puno je boli i tjeskobe dok gola trči u boli i strahu. Njezina je odjeća spaljena napalmom, a opekline, iako nisu vidljive na slici, prekrivaju više od trećinu njezina tijela. Ipak, pune 43 godine kasnije, Kim je napokon dobila priliku za oporavak i to zahvaljujući dermatologinji koja je svoju pomoć dobrovoljno odlučila donirati.

Dr. Jill Waibel, dermatologinja iz Miamija, specijalizirana je liječnica za žrtve opekline i Kim je primila pod svoje ruke ne bi li joj, prvenstveno, ublažila bolove, ali i zagladila kožu koja je teško nastradala.

Phuc je doživjela teške opekline koje se protežu čak trećinom njezinog tijela. U to vrijeme, ljudi koji su takve ozljede doživjeli na samo 10 posto površine tijela, u većini su slučajeva smrtno stradali.

Napalm se za kožu lijepi poput džema, tako da je bilo nemoguće pobjeći od opeklina, kao što bi to bilo moguće kod normalne vatre. „Vatra je za nju bila 'zalijepljena' duže vrijeme, te joj je uništio kožu kroz sloj kolagena, ostavljajući ju s ožiljcima gotovo četiri puta debljima od normalne kože“, objašnjava Waibel.

d

Čak i s teškim i bolnim vježbama koje je Phuc morala raditi kako bi očuvala svoju mogućnost kretanja, ona još uvijek ne može ispružiti lijevu ruku u jednakoj mjeri kao desnu, što je ograničilo njezine snove o sviranju klavira.

Fotograf zaslužan za čuvenu fotografiju s Phuc je u redovnom kontaktu, te je sam odlučio snimiti njezin oporavak. „On je početak i kraj“, rekla je Phuc. „On me uslikao i on će biti uz mene na mom novom putovanju, u novom poglavlju“.

U sljedećih osam do devet mjeseci, Phuc će primiti čak sedam laserskih operacija, od kojih jedna košta između tisuću petsto i dvije tisuće dolara.

„Dugi niz godina razmišljala sam o tome kako neće biti ožiljaka ni boli u raju, ali sad je raj došao na Zemlju – k meni!“, rekla je Phuc.

v

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj