Zastrašujuća statistika o silovanjima studentica, zbog kojih je i Lady Gaga podigla svoj glas

18/09/2015

"Svake godine jedna od pet studentica u SAD-u postane žrtvom silovanja" - upozorila je američka pop zvijezda Lady Gaga, čiji je upravo objavljeni spot za pjesmu "Till It Happens To You" ponovno razbuktao temu seksualnog nasilja na američkim kampusima. Pjesma je nastala za potrebe dokumentarca "The Hunting Ground" koji govori o žrtvama silovanja u studentskim domovima, a prihod od prodaje namijenjen je organizacijama koje se bore za pomoć žrtvama seksualnog nasilja.

Video je potresan. Četiri mlade djevojke postaju žrtvama iz situacija koje na prvi pogled djeluju bezopasno tj. predstavljaju dio studentske svakodnevice - odlazak na tulum ili druženje s kolegom s fakulteta, koji završavaju nasiljem i silovanjem. Seksualni predatori  pritom se služe alkoholom i drogom, kako bi omamili svoje žrtve. “Jedna od pet studentica će biti silovana ove godine ako se nešto ne promjeni”, stoji u epilogu spota koji na eksplicitan način prikazuje scene seksualnog nasilja kako bi se poruka o ozbiljnosti problema prenijela što snažnije. Spot je režirala Catherine Hardwicke, redateljica prvog filma iz "Sumrak sage".

Statistike o silovanjima i pokušajima silovanja s američkih koledža su uistinu zabrinjavajuće. U 60 posto slučajeva, napadač je bio žrtvin poznanik, u 32 posto slučajeva silovao ih je vlastiti dečko, a u svega 8 posto slučajeva bila je riječ o potpunom strancu. Osamdeset posto žrtava u trenutku napada bilo je pod utjecajem alkohola ili droge, a često su ih, ništa ne sumnjajući, konzumirale upravo s budućim napadačem (koji ih je planski poticao). I upravo iz ta dva razloga, što im je napadač bio poznata osoba i što nisu bile trijezne, djevojke skrivaju što im se desilo, smatrajući kako im nitko neće vjerovati.

Što, naravno, sa sobom nosi ozbiljne posljedice poput depresije, potonuća u ovisnosti, odustajanja od fakulteta i slično. Ono što im je nakon takvog iskustva najpotrebnije, naglašavaju psiholozi, a i Lady Gaga u svom spotu, jest -  podrška okoline. Koja prečesto izostane. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj