Stalno se osjećate bezvoljno? Možda je i vaš problem kriza emocionalne energije!

30/09/2021

Možda patite od krize emocionalne energije – one koju ne možete pobijediti vitaminima i kofeinom...

Prema autorici knjige "The Emotional Energy Factor" Miri Kirshenbaum, fizička energija, onu koju skupljamo kvalitetnim snom, vježbanjem i zdravom prehranom, čini do 30 posto naše ukupne potrebe za energijom. Ostalih 70 posto koje izvlačimo iz hektičnog dnevnog rasporeda da bismo se navečer mogli opustiti i smijati u društvu prijatelja i obitelji moraju dolaziti iz emocionalne energije. I što nam to spušta raspoloženje i kako ga vratiti natrag? Slijede tajne emocionalne energije.

1. Učinite nešto drugačije: Kada smo u gužvi, kreiramo za sebe "dovoljno dobru rutinu" i monotonija nam ubija emocionalnu energiju. Povremeno nam je potrebno nešto novo u životu da bismo bili sretni.

Pobijedite: Ako ste bez energije, izađite iz rutine. Upišite se na neku novu rekreaciju, otiđite na kavu u kafić u kojem još niste bili ili kupite ruž u boji koja nije uobičajena za vas. Bez promjena život postaje dosadan, iscrpljujuć.

2. Ne obazirite se na tuđa očekivanja: Kada ljudi koji su vam važni od vas očekuju neke stvari koje vi ne želite, to može biti emocionalno iscrpljujuće.

Pobijedite: Proglasite neovisnost. Nemojte nikome reći, ali vaša očekivanja su vaš top prioritet i budite sretni kada dostignete cilj. Nemojte se gristi zato što ste iznevjerili druge, kao kad vas frendica zove van, a vi se baš želite opuštati kod kuće.

3. Veselite se onome što vam je važno: Većina nas ima sasvim dobar život, ali neprestana odgovornost poput obaveza na poslu ili faksu može nas oneraspoložiti.

Pobijedite: Obnovite energiju tako što ćete uvijek imati nešto zbog čega ćete biti uzbuđeni. Planiranje putovanja je broj 1 na listi bildanja emocionalne energije. Isplanirajte stoga vikend daleko od kuće koji će vas osloboditi osjećaja vezanosti i bespomoćnosti.

Mia Elliott

Novo

Komentiraj